EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (399.)

Közzétéve: 2023.03.19.

Be a szakszervezetbe! – támogatói akciót indít az Esély Közösség

Nem elég beszélni a problémákról és jól hangzó ígéreteket puffogtatni, hanem konkrét lépéseket és vállalásokat is tenni kell az egészségügy minőségének javítása érdekében. Az Európai Parlament magyar képviselőjeként és az EP közegészségügyi szakbizottságának magyar tagjaként ezért voltam az Európai Egészségügyi Unió programjának kezdeményezői között és az elmúlt években ezért építettem ki széles együttműködési hálózatot az európai egészségügyi szakmai szervezetekkel. Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek az Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb körű megvalósításának; büszke vagyok, hogy ezzel erősíthetem a közegészségügyi ellátás minőségét, javíthatom az ágazatban dolgozók munkakörülményeit és javíthatom a betegbiztonság mértékét. Sok még a tennivalóm: a következő években a konkrét megvalósításig akarom vinni az európai egészségügyi ellátás minőségi kritériumrendszerének javaslatát; a kezdeti lépcsőfokokat az elmúlt években már sikerült megtenni, a kekeckedő tagállamokkal szembeni szkander azonban még csak most következik az európai polgárok, így a magyar emberek érdekében is.

Az egészségügy működtetése jelenleg kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozik, vagyis minden, ami a magyar egészségügyben zajlik a finanszírozástól az ellátásminőség szervezéséig, az kizárólag a jelenlegi magyar kormány felelőssége. Én azon dolgozom, hogy legyen egy olyan európai standard az ellátásban, amelyet minden tagállamnak kötelessége biztosítani a polgárai számára: tehát több Európa, jobb egészségügy. A magyar közegészségügyi ellátás helyzete és minősége a kétharmados, korlátlan hatalommal bíró Fidesz-kormányzás alatt sajnálatos módon csak rosszabbodott. Az egészségügyre fordított állami forrás, vagyis a finanszírozás összege jóval az Európai Unió átlaga alatt szerepel, az uniós tagállamok sorában az utolsók között vagyunk ebben az összehasonlításban is. Jelenleg 130ezer egészségügyi szakdolgozó van hazánkban, közülük nagyjából 88ezer a közfinanszírozott ellátásban. Az európai adatokat ismerve ez legalább huszonöt százalékkal kevesebb, mint kellene a megfelelő ellátás biztosításához, az alacsony szám azonban nem meglepő, hiszen az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsültsége kritikán aluli, az életpályájuk során a fizetésük pedig jelenleg alig emelkedik a megfeszített munkával töltött évtizedek alatt. Tudható, hogy van olyan megye, amelyben már minden szakorvosból hiány van, bizonyos régiókban évek óta nincs háziorvosi ellátás és továbbra is az egészségügy az az ágazat Magyarországon, ahol törvényesen lehet (pontosabban kell a megélhetéshez) akár 260-280 órát is dolgozni egy hónapban. Ez az önként vállalt kényszermunka – ahogyan a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna hívja – több mint fenntarthatatlan és egyértelműen veszélyezteti a betegbiztonságot.

A jelenlegi kormányzat a valós érdekvédelmi munkát végző egészségügyi szakmai szervezetek véleményét tulajdonképpen semmibe veszi, sőt, ha éppen úgy tartja kedve, akkor rapid törvénykezéssel megpróbálja tönkre is tenni adott szervezeteket. Nem számít nekik valójában sem a beteg, sem a gyógyító, csak a gondot és a spórolási lehetőséget látják az ágazatban. VIP-ellátással persze könnyű érzéketlennek lenni. Nem elég beszélni a problémákról és jól hangzó ígéreteket puffogtatni, hanem konkrét lépéseket és vállalásokat is tenni kell az egészségügy minőségének javítása érdekében – fogalmaztam mostani nyílt levelem elején. Ehhez tartom is magam. Ahogy az Európai Parlamentben, úgy a hazai közéletben is konkrét tettekkel és vállalásokkal akarom előre vinni az egészségügyi ellátás javításának ügyét. Éppen ezért a tegnapi napon pártoló tagnak jelentkeztem a Független Egészségügyi Szakszervezetbe, hogy ezzel segítsem az érdekképviselet működését. Nincs egészségügyi végzettségem, de szüleim orvosok voltak, így az egészségügy problémáit közelről látva és tanulva nőttem fel. Pártoló tagként konkrét anyagi vállalással és szimbolikus kiállással akarom támogatni az egészségügyben dolgozókat és a hazai közegészségügyi ellátás fejlődését. Az Esély Közösség alapítójaként egyúttal bejelentem, hogy támogatói akciót hirdetünk a követőink és feliratkozóink körében is: hozzám hasonlóan arra kérünk minél több magyar polgárt, hogy pártoló tagként csatlakozzon az egészségügyi szakszervezethez. A következő hetekben toborzó kampányt indítunk az Esély Körök segítségével, ezzel támogatva nemcsak szavakban, de tettekben is az ágazat dolgozóit és az ő érdekképviseletüket.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) vezetőjével, Soós Adriannával a témában készült online beszélgetés elérhető a youtube-csatornámon: https://bit.ly/3LxDpco

Aki pedig a FESZ pártoló tagjai közé kíván lépni, az alábbi linken megtalálja a szükséges dokumentumot és adatokat: https://bit.ly/40ffX8a

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszáz-kilencvenkilencedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2023. március 19.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István