Védték a házunkat – Interjú Ujhelyi István (MSZP) EP-képviselővel

Közzétéve: 2014.11.25.

Bányai György (Magyar Narancs) – 2014.06.19. 

A családját is megfenyegették a szélsőjobboldallal vállalt konfliktusai miatt, Kövérrel sehogy nem tudott szót érteni, Gyurcsányt Őszöd után visszaléptette volna, noha szerinte a beszéd tartalma annak néhány mondata kivételével vállalható. Ujhelyi István ingázó EP-képviselő lesz.

magyarnarancs.hu: 1993 óta tagja az MSZP-nek, hosszú ideje az egyik prominenseként. Mikor kellett volna körülnéznie az MSZP-nek, hogy miként tovább?

Ujhelyi István: Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor. És nem feltétlenül a tartalma miatt, hanem azért, mert a Fidesz egy vérmes, hazug kampányt tudott ráépíteni, amelynek a hatása máig tart. Ez volt az első látványos pillanat, amikor a háttérben, a stratégáknál összeért a Fidesz és a Jobbik érdeke: a radikálisok érdeke, a Szabadság téri randalírozók és Orbán Viktor érdeke.

magyarnarancs.hu: A tévészékház ostromára gondol?

UI: Így is meg lehet közelíteni. Annak a támadásnak volt az előzménye az őszödi beszéd; az, ahogyan nyilvánosságra került, s annak az utóéletét nyögjük máig a baloldalon. Az elhangzott mondatok között van, amelyeket ki kell fütyülni, és olyanok, amelyek miatt elnézést kell kérni, de alapvetően a beszéd tartalma nagyon is a helyén van. Remélem, lesz idő, amikor kellő távolságból a valódi üzenetet fogjuk elemezni. Mindannyiunk javára válna. Ehhez, úgy látszik, még idő kell.
false

magyarnarancs.hu: Ön szerint mi lett volna a helyes megoldás?

UI: Abban a politikai szituációban a helyes döntés az lett volna, ha a miniszterelnök visszalép a pozíciójából. Ezzel kivédhette volna a nagyrészt igazságtalan támadássorozatot, amit Orbánék gondosan megterveztek. Rendet tenni és kormányozni csak új szereplő tudott volna. Ha akkor – ahogy végül tette később és későn – Bajnai Gordon veszi át a kormányrudat, biztos nincsen Fidesz-kétharmad, és lehet, hogy minden másképp alakul.

magyarnarancs.hu: Akkor is így látta?

UI: Amikor már kisebbségi kormányzás volt, otthagytam az államtitkári pozíciómat, jelezve, hogy ez a kormányzás így nem vállalható. Ferivel ez nem személyes konfliktus volt. Neki külön is elmondtam, és a párt elnökségében is. De nem az én álláspontom érvényesült.

magyarnarancs.hu: Az Európai Parlamentet választotta. Miért?

UI: Ha kértem volna a biztos képviselői helyet és – az egyébként rendkívül megtisztelő – országgyűlési alelnökséget, nagy valószínűség szerint újra megkapom. Úgy érzem, hogy amit ellenzéki politikusként lehetett, kihoztam ebből a tisztségből. Hozzáteszem, amikor tavaly márciusban úgy döntöttem, hogy európai parlamenti képviselő leszek, más volt a szocialista pártban és a teljes magyar ellenzéken belüli helyzet, mint most.

magyarnarancs.hu: Nem volt ennyire reménytelen?

UI: Ma sem reménytelen. Ha az lenne, akkor nem indulnék a párt egyik alelnöki tisztségéért a júliusi kongresszuson. Sok ponton hibásnak tartottam a párt eddigi politikáját, ezt a belső fórumokon nem is titkoltam. Sokan ezért egyfajta távolállóként is kezeltek a most távozó vezetéstől. Hatékonyabb, átgondolt együttműködést szorgalmaztam a DK-val és az Együtt–PM-mel. Mindkét szervezettel és annak vezetőivel jó kapcsolatot ápolok, Bajnai Gordont személyes jó barátomnak is mondhatom a közös kormányzati munka után. Sajnos, a pártom politikáját illető kritikám sok tekintetben beigazolódott. Aminek nem örülök. De éppen ezért nem tehetem meg, hogy kényelmesen Brüsszelbe költözve csak messziről figyeljem az itthoni eseményeket.

magyarnarancs.hu: Ha marad, parlamenti alelnökként is kollégája lesz a jobbikos Sneider Tamás, akinek a megválasztása ellen külön is protestált.

UI: Vállalhatatlannak tartom őt az újnáci és erőszakos szkinhedmúltja miatt. Európa szerencsésebb országában több tízezres demonstrációk söpörték volna el egy olyan politikai alkunak a megkötését, mint amilyen ez ügyben a Fidesz és a Jobbik között megszületett. Az Európai Parlamentben többek között a szélsőséges pártok megerősödésének problémájával is szeretnék foglalkozni. Muszáj különbséget tenni nyugat-európai euroszkeptikus és – különösen Közép- és Kelet-Európában – a gazdasági, társadalmi krízis miatt valóban erősödő radikális jobboldali pártok között.

magyarnarancs.hu: Itthon is ezzel foglalkozott, az Országgyűlésben is fellépett a szélsőjobbal szemben.

UI: Kaptam is érte. Nem hoztam nyilvánosságra, de konkrét merényletkísérletet hajtottak végre a családunk ellen. Hosszú ideig kellett védeni – titkosan – a teljesen békés kertvárosi házunkat. Rendszeresen ki voltunk pécézve. De ezt vállaltam, hiszen az legyen közszereplő, aki hajlandó az értékei mellett kardoskodni.

magyarnarancs.hu: A pulpitusról a jobbikosokkal folytatott, nemegyszer heves szócsatáik miként folytatódtak a házbizottságban?

UI: A házbizottság ülései és az ott elhangzottak nem nyilvánosak.

magyarnarancs.hu: Titkosak?

UI: Titkosak. Egyszer kikaptam, mert a Kövér Lászlóval történt egyik konfliktusomat részletezve hosszan idéztem a jegyzőkönyvből. Nagyon-nagyon csúnya politikai adok-kapok ment néha miattam a házbizottság ülésein.

magyarnarancs.hu: Kövér László házelnök miként viselkedett olyankor?

UI: Velem sokkal ridegebben, mint a Jobbikkal. Velük megengedően, velem pedig láthatóan türelem nélkül.

magyarnarancs.hu: Hogyan tudott Kövérrel szót érteni?

UI: Sehogy. Három és fél év alatt két alkalommal, talán ha négy percet tudtunk egymással beszélni mint elnök és alelnök. Megszüntette az összes elnöki értekezletet, amit pedig minden elődje rendszeresen működtetett. Még Schmitt Pál is.

magyarnarancs.hu: Annyi magas labdát adott a Fidesz. Hogyhogy nem lehetett a kampányban ezek közül szinte egyet sem rendesen lecsapni?

UI: Én ezt másképp látom. Minden labdát lecsaptunk. Mégis, a hatásuk akkor lett volna igazán nagy, ha ezt mondjuk az RTL Klub Híradója az adott időszakban idézi. A szocialista párt frakciója vagy a párt vezetői tarthatnak naponta tíz akciót, sajtótájékoztatót, akár fölmászhatnak egy toronyház tetejére, akkor sincs annyi médiafelületük, hogy a lakosság nagyobb részéhez eljusson a mondandójuk. Ez nagy tanulság.

magyarnarancs.hu: Nincs a szociknál káderhiány?

UI: A szocialista frakcióban kinevelődött több olyan fiatal is, akikre tartósan lehet számítani. De hogy nem voltunk átütőek, az egészen biztos. Magunkkal voltunk ugyanis elfoglalva. Előbb a párton belül, aztán meg marakodtunk a baloldalon alakult új szervezetekkel. Most fogadalmat teszek: egy más arculatú, nyitottabb és sokkal inkább a kis, civil közösségekben is jelen levő párt lesz az MSZP. Nem képzelhető el egy modern szociáldemokrata párt anélkül, hogy kilépve szervezeti keretei közül, ne találjon oda ezernyi kisebb és nagyobb településre, szellemi műhelyekre, helyi kapcsolatrendszerekre. Én mozgalmárként érkeztem 1993-ban az MSZP-be. Azt hiányolom éppen, hogy hol vannak azok az ezrek, tízezrek, akik az MSZP-ben mozgalmárként kezdenek politizálni. Így kezdtük például Tóbiás Józseffel vagy Nyakó Pistával. Horn Gyula Cölöpökjét elolvasva, nem politizáló, de balos családból jöttem az ifjúsági mozgalomba plakátot ragasztani és tábort szervezni. Így szippantott be a politika.

magyarnarancs.hu: Én egy ilyen húszas-harmincas MSZP-s vezetőt ismerek: Kunhalmi Ágnest. Bizonyára vannak többen is, de túl sokan aligha.

UI: Vannak azért. Mint Tüttő Kata. Ők így kezdték tizennyolc-tizenkilenc évesen. Ám rengetegen nem is tudnak arról, hogy egy mozgalom hogyan néz ki. Az utóbbi időben nem működtünk szociáldemokrata mozgalomként. Ezt egészen biztosan újra meg kell tenni. Mert e nélkül nem jelenik meg a döntésekben mindaz, amit a helyi kis csapatok duruzsolnak vagy követelnek, sem a mi döntéseink, a mi mondanivalóink nem jutnak el a végekre. Mert egyébként nincs más, csak a szűrt médiarendszer. Ha klasszikus szocdempárt akarunk lenni, akkor nem azon kell gondolkodni, hogy „mit üzenünk az embereknek”, hanem hogy miként érintjük meg őket. A következő időszak jelszava ez kell legyen: érintkezés.

magyarnarancs.hu: Például a külföldön dolgozókkal. Sokszor említette, hogy Brüsszelbe érve hazacsalogatná a külhonban dolgozó magyarokat.

UI: Kiemelten fontos számomra a gazdasági menekültként távozók sokasága. 2010-ben még hatvanezren dolgoztak külföldön, 2014 tavaszán már hatszázezren. Ez egyenes út Magyarország szakadékba zuhanásához. Meg kell teremteni ezeknek az embereknek a valós érdekképviseletét. Végigjárom a legfontosabb gócpontokat Londontól Berlinig, s megpróbálom megszervezni sok százezer magyar érdekképviseletét. Hogy segítsünk nekik a mindennapi életben. Hogy legyen reményük és legyen miért visszajönni, egy új Magyarországra.

magyarnarancs.hu: Ezt komolyan gondolja?

UI: Komolyan. Ha nem történik meg, ennek az országnak vége.

magyarnarancs.hu: Bizonyos értelemben ön is menekül.

UI: Hadd tegyem világossá: egy nyugalmas brüsszeli képviselői élettel páratlan lehetőséget adhatnék a családomnak, benne a négy gyermekemnek. Ehelyett azt választottam, hogy EP-képviselőként a hét egyik felét Brüsszelben töltöm, a másikat pedig itthon. És mindkét helyen képességeim és lehetőségeim legjavát adva dolgozom. Ugyanott fogunk lakni Szeged-Szőregen, ahol most is. Minden hétfőn hajnalban ötkor elindulok, dolgozom, majd valamikor szerda éjjel vagy csütörtök hajnalban hazaérek, és dolgozom tovább itthon. Ezt vállaltam. Nem költözöm el.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István