„Orbán a populista erők főnöke akar lenni”

Közzétéve: 2016.10.12.

dsc09184A szocialisták alelnöke, európai parlamenti képviselője állítja: az MSZP-bázis kampányhajrájának is köszönhető az érvénytelenség, pedig „az ellenzéki közvélemény és média mostanában kéjes, de önkritikamentes örömmel törli a lábát a szocialista pártba”. ­Ujhelyi István szerint Orbán itthon eljátssza, hogy ő kukorékol és jelzi a hajnalt, de Nyugat­­-Európában nincs valódi súlya.

– „Ha a népszavazás jogilag érvényes lett volna, akkor úgy reagáltunk volna, hogy tudomásul vettük. Így, hogy nem lett érvényes az eredmény, úgy reagálunk: tudomásul vettük.” Ekképp reagált az eredményre Margaritis Schinas szóvivő az Európai Bizottságtól. Brüsszel ennyire közönyös volt?

– Természetes, hogy a bizottság diplomatikusan reagál az ilyesmire. Euró­­pában azonban megint sikerült súlyos brandsérülést szenvednünk. Itthon Orbán eljátssza, hogy ő kukorékol és jelzi a hajnalt, de Nyugat-Európában nincs valódi súlya. A saját témájában, a saját szabályai alapján, a köz pénzét nem sajnálva sem lett érvényes a népszavazása.

– Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője viszont túlzó optimizmussal reagált. Szerinte „Európa egésze győzött. A populizmus és az idegengyűlölet alulmaradt.” Pedig az igenek száma elenyésző volt, a többség vélhetően nem szolidaritásból maradt otthon, hanem azért, mert rájött: Orbánék terelnek.

– Orbán az uniót szétverni akaró populista erők főnöke akar lenni. Amikor elbukta a népszavazást, hallani lehetett, amint az európai politikaformálók szívéről leesett a kő, hiszen attól tartottak, hogy Orbánt egy eredményes kamunépszavazás után Franciaországtól Olaszországig követni fogják az elvbarátai. Ez most már inkább kérdéses.

– Brüsszel felől nézve mi volt a népszavazás tétje? A konkrét kvótán túl a referendum felveti a tagállam kontra unió kérdését is.

– A tagállami érdekek nincsenek törvényszerű ellentétben az unió érdekével. Én magam is a saját nemzetemet képviselem Brüsszelben, ugyanakkor az egységes és szolidáris EU-ban hiszek, mert szerintem ez Magyarország érdeke. Orbán pusztán a saját hatalmi mozgásterének bővítése érdekében akarja szétverni az uniós intézményeket. Nem az a kérdés, hogy Hollandiától Ausztriáig migránsügyben akarnak-e népszavazást tartani egyes Európa-ellenes erők: bármit tűznek is zászlajukra, a közös üzenet a Brüsszel-ellenesség lesz.

– Amelynek vannak jogos elemei.

– Hazugság, hogy mi, MSZP-sek vagy az európai szociáldemokraták minden kritika nélkül alávetnénk magunkat Brüsszelnek. Komoly intézményi változások kellenek az EU-ban, mert ha a működőképességen nem tudunk javítani, akkor egy olyan kis vírus, mint Orbán nacio-populista politikája, könnyen térdre kényszerítheti az uniót. Nagyobb súlyt kell adni a parlamentnek és kisebbet a kormányfőkből álló tanácsnak, mert így épp az Orbánok miatt működésképtelen a szervezet.

– Csakhogy az EU szó nélkül végignézte, ahogy egy olyan ország kormánya, amely a fejlesztési folyósítások komoly kedvezményezettje, plakátokon Brüsszelt szidja, uniós forrásokból épít kisvasutat a miniszterelnök pátriájában és pályázati pénzekkel zsarolja a nem szavazó települések lakóit.

– Sokan elmondták már: ha Magyarország most kérné a felvételét, nem kerülne be a klubba. De az unió alapszerződése – jóhiszeműségből – elfelejtett rendelkezni a renitens tagok helyrerakásáról. Tétlen az európai közösség, mert nincs kitalálva, hogy a jelenlegi alapszerződésen keresztül miképp lehetne egy kormányt a közös európai értékek betartására szorítani. Mielőtt a kormányzati propagandatrollok nekem esnek: a Fidesz néhány éve az európai értékek betartatásához még a nemzeti szuverenitás csorbításától sem riadt vissza. Ma is benne van a hatályos választási programjukban: „Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.”

fb_img_1465759621368– Most már nem is az értékek betartásáról van szó, hanem arról, hogy haveri körben, túlárazott pályázatokon osztogatják az uniós pénzt.

– Az unió csalás elleni hivatalánál számos vizsgálat zajlik.

– Az eredményt aztán továbbítják a magyar ügyészségnek, és el is hal mindegyik történet.

– Az OLAF sincs arra felkészülve, hogy egy uniós tagállam ügyészsége ugyanolyan része a maffiaállamnak, mint például a közszolgálati lakájmédia. Éppen ezért szorgalmazom és támogatom az uniós ügyészség felállítását. Csak egy átfogó, minden tagállamra kiterjedő uniós vádhatóság tudja felvenni a harcot az EU-büdzsét érintő csalásokkal és hűtlen kezeléssel.

– Idehaza az ellenzék felpörgött, közös köztársasági elnökről beszélnek, előválasztásról, egyeztetésekről, re­­mé­­lik, megtáltosodnak a referendum kudarcától. Miért is?

– A Nemzeti – mostanában – Együttgyűlölés Rendszerének egyik legfontosabb kötőeleme az Orbán tévedhetetlenségébe és verhetetlenségébe vetett hit. Ez megdőlt, meztelen a király.

– A problémák – az MSZP–DK-viszály, az új pártok és a régi baloldal vitái – ugyanazok.

– Tény, ha továbbra is magunkkal leszünk elfoglalva, garantált a vereség. Azt javasoltam, ezután is pörögjön úgy a párt és az elnök, ahogyan az elmúlt hetekben tette: az MSZP-bázis kampányhajrájának is köszönhető az érvénytelenség.

– A DK-szavazók elkötelezettsége a bojkott mellett a kutatások szerint magasabb volt.

– Persze… Nagy pártnál, szélesebb bázison, mint amilyen a miénk, ezt nehezebb elérni.

– A Fidesz „kicsivel” nagyobb párt, mégis eléri.

– Sok-sok milliárd közpénzből, ráadásul az ő értelmiségi és sajtóholdudvaruk nem a párt álláspontjának szétcincálásával volt elfoglalva, hanem sokszor már esztelenül is támogatta azt. Az ellenzéki közvélemény és média mostanában kéjes, de önkritikamentes örömmel törli a lábát a szocialista pártba. Kaptunk rendesen, de ezt is túléltük.

– Kaptak, mert először nyelvészkedtek a bojkott kifejezéssel, aztán gyártottak IGEN plakátot, a pártelnök meg sikeresen azt mondta: „Az MSZP kész lenne támogatni a kormányt a kötelező kvóták elleni fellépésben abban az esetben, ha az Euró­­­pai Unió valóban tervezne ilyen lépéseket.” Plusz a Kétfarkú Kutya Párt dobta be magát leginkább a kampányban.

– Az MSZP a megoldás pártján áll. Elsőként és érdemben mi tettünk le konkrét javaslatokat az asztalra; amikor a kormánypártok még azt méricskélték a Habony-művekben, hogy mekkora betűkkel lehet jobban gyűlöletet kelteni. Ha az MSZP olyan humorkampányt folytat, mint a Kétfarkú Kutya Párt, akkor a 168 Óra is jogosan írja azt, hogy egy ilyen komolytalan pártra nem lehet rábízni a kormányzást.

– A kormányzóképesség összeférhetetlen a kreativitással?

– Persze hogy nem. A közösségi médiában terjedő anyagainkat jól fogadták a választók. A humor fontos, de „savazó menyétekkel” azért nem oldható meg az egészségügy, az oktatás vagy a kivándorlás problémája. Nekünk, felelős politikusokként valós és érdemi alternatív javaslatokat kell megfogalmaznunk a parlamentben.

Megjelent a 168Óra 2016. október 8.-i számában, szerző: Krug Emília

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István