EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (363.)

Közzétéve: 2022.07.31.

cserejátékosEljött az idő, hogy a Fidesz új kormányfőt jelöljön az ország élére!

Orbán Viktor tehertétellé vált. Az elmúlt időszak világosan és egyértelműen megmutatta, hogy a jelenlegi kormányfő képtelen békét teremteni és megállapodásra jutni az Európai Unióval. Több mint tizenöt hónapja nincs megállapodás a Magyarországnak járó, több mint hatezer-milliárd forintnyi helyreállítási forrásról, a jogállamisági eljárások élesedése miatt pedig valós veszélybe került a következő évek uniós költségvetéséből nekünk járó további tizenháromezer-milliárd forintnyi támogatás is. Az már bizonyos, hogy a Fidesz-kormány elmúlt évtizedes dúlása és Európa-ellenes harca miatt valamennyi összeget zárolni fog az Unió, csak az a kérdés, hogy mennyit és milyen hosszan. A kormány ezzel pontosan tisztában van, hiszen Brüsszel tételesen tájékoztatta erről a tárgyalások során, a Fidesz csak a magyar nyilvánosság előtt titkolja ezt az információt. Egyetlen elveszített eurócent is súlyos veszteség Magyarország számára, különösen akkor, ha ennek oka tulajdonképpen egyetlen személy, illetve ennek a személynek a zsákutcába szorult politikája. Minden egyes Magyarországnak járó uniós támogatás azonnal megmenthető és lehívható lenne, ha a kormány végre megállapodásra jutna az Európai Unióval: megadná a szükséges garanciákat és vállalásokat, felhagyna az állami szintű korrupcióval és helyreállítaná az európai normák szerinti jogállamiságot.
A Fidesz jelenlegi kormányfője által az elmúlt évtizedben megvalósított vízió a pénzbőségre és a kreált ellenségekkel való riogatásra, illetve azok kirakati legyőzésére épült. A covid-járvány, a klímaválság, az ezek mentén erősödő globális gazdasági krízis, majd a negatív hatásokat felerősítő orosz agresszió azonban kártyavárként roppantja össze a Fidesz felépítményét; sajnos vele együtt a magyar családok létbiztonságát is. Tizenkét év kétharmados felhatalmazásának eredménye egy megzsírosodott és tévesen elbizakodott, gőgös fideszes elit, valamint egy legyengített immunrendszerű ország, amely szinte védtelenül térdel le a globális válságok előtt. Ha Orbán Viktor képes lenne valódi fordulatot végrehajtani, valódi kompromisszumot kötni és békét teremteni maga körül, akkor enyhülnének az egész ország terhei. De így, az autokratikus hatalom mámorának és pénzügyi spiráljának a fogságában továbbra is túszul tartja az országot, benne saját politikai közösségét is. A Fidesznek ideje belátnia, hogy Orbánnal egyszerűen nem fog menni. És ez már nem játék.
Sokan joggal vitatják a legutóbbi választás tisztaságát – még az EBESZ jelentése is -, az eredményét azonban felesleges kétségbe vonni: a Fidesz adja a parlament többségét és a miniszterelnököt. Ezért a Fidesz közösségének a feladata és felelőssége biztosítani a kormány, illetve a kormányfő mögötti többséget. Tudható és érezhető, hogy a Fideszben is egyre inkább tisztában vannak vele: Orbánnal elkerülhetetlen lesz a csattanás; nem állunk meg a falnál, hanem egyre biztosabban felkenődünk rá. Nemcsak a kormány, hanem mi magyarok is, mindannyian. Orbán kétségtelenül nagy zsugás, akinek a legtöbbször bejön a lapjárás, de most nem lehet a szerencséjében bízni; ha nem akarjuk, hogy az egész ország lássa súlyos és visszafordíthatatlan kárát a további hazárdjátéknak, akkor ideje csatárt cserélni. Van ilyen. A csapatkapitányt is leszokták hozni, ha elfáradt, vagy ha más felállásra van szükség, ha más kell legyen a játék. Maga Orbán mondta, hogy nincs már neki olyan sok hátra a politikában. Egészen pontosan úgy fogalmazott: „Én már ki vagyok fizetve. Minden nap, amit magas polcon töltök, az már csak ráadás.” Ez a nyilatkozat több mint tíz éve hangzott el, vagyis tisztességesen kapott már a ráadásból is. Biztosan van olyan személy a Fideszben – tudjuk, látjuk, hogy vannak erre régen készülők -, aki képesnek érzi magát a feladatra, aki képes lehet békét teremteni Európával, aki legalább bizonyos kérdésekben valódi nemzeti egységre törekedne itthon és aki képes lehet átvezetni hazánkat a válságon. Orbán Viktor erre egyszerűen nem képes, mára egyértelműen tehertétellé vált. A Fidesz felelőssége, hogy meddig hagyja még az ország sorsát kockára tenni csak azért, hogy tovább maradjon a „magas polcon”. A kormánypártok szeretik hangoztatni, hogy a haza mindenekelőtt. Egyetértek. És nem csak plakátra felírva.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázhatvanharmadik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. július 31.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István