Beismerte az agrárminiszter: még nincsenek kiírva az új uniós pályázatok!

Közzétéve: 2023.05.06.

Tovább próbál sunnyogni a Fidesz-kormány az agrárfejlesztési pályázatok késlekedése ügyében, de már egyre kevésbé képesek tartani a félrebeszélés és a hazugság paravánját. Nagy István agrárminiszter egy írásbeli kérdésemre küldött – egyébként kifejezetten korrekt – válaszában tulajdonképpen beismerte, hogy az általam hivatkozott pályázatok még valóban nincsenek kiírva, azokra csak később kerül majd sor. Mindez azért ellentmondásos, mert Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón még hazugsággal vádolt meg ezért a kijelentésemért.

Mint ismert, az elmúlt napokban – számos vidéki gazda megkeresése nyomán – arra hívtam fel a nyilvánosság figyelmét, hogy bár zavartalanul rendelkezésre állnak az agrárfejlesztési pénzek, a kormány mégis direkt csúsztatja a pályázati kiírásokat. Ennek oka feltehetően az, hogy a nyomasztó költségvetési hiány miatt nem akarnak egyelőre súlyos önrész-kifizetésekbe bocsátkozni. Hangsúlyoztam, hogy a területalapú támogatások természetesen érkeznek és el is jutnak az érintettekhez, viszont a tavaly november elején jóváhagyásra került stratégiai terv alapján elindítható pályázatok továbbra sincsenek kiírva, az elvétve található – még nyílt – agrárpályázatok mindegyike még az előző költségvetési ciklusra vonatkozik. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi Kormányinfón mindezt hazugságnak minősítette, kétségbe vonta a nálam jelentkező gazdák létezését és azt állította, hogy az agrárpályázatok zavartalanul folynak; egyedül annyit ismert el, hogy a jogállamisági vita miatt történt befagyasztások ezeket a forrásokat valóban nem érintik. (Ami önmagában nagy előrelépés, mert hónapok óta „Brüsszelre” mutogatnak a pályázatok csúszása miatt; most legalább azt elismerik végre, hogy ezeknek a forrásoknak a sorsa csakis a magyar kormánytól függ)

A ki nem írt agrárpályázatok ügyének tisztázása érdekében Nagy István agrárminiszterhez fordultam, aki a napokban küldte meg írásos válaszát a kérdéseimre. A tárcavezető igyekezett leszögezni, hogy a magyar mezőgazdaság támogatási rendszere „meglehetősen összetett és komplex módon működő rendszer”, jelenleg – azaz 2023 és 2025 között – két támogatás rendszer él egymás mellett, melyeket összehangolva kell működtetniük: ez a Vidékfejlesztési Program és a Közös Agrárpolitikai Stratégiai Terv. Előbbi kapcsán a szakminiszter leszögezte, hogy 2021 és 2022-ben mintegy 1500 milliárd forint forráskerettel hirdetetett meg pályázati felhívásokat az agrártárca, állítása szerint már több mint tízezer pályázat részesült támogatásban; ez idén további 750 milliárd forintos kifizetéssel bővülhet a miniszter válasza szerint. A szaktárca vezetője azonban a másik büdzsé kapcsán leírta azt is, hogy a Közös Agrárpolitikai Stratégiai Terv részeként lehívható források pályázatai majd csak a jövőben, „az ágazattal egyeztetve, fokozatosan fognak megjelenni”; ezzel pedig akarva vagy akaratlanul, de megerősítette korábbi állításaimat azok hiányáról, és egyúttal cáfolta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter engem hazugnak minősítő kijelentéseit.

Azt továbbra sem tudjuk, hiszen erre Nagy István miniszter válasza most sem tért ki, hogy miért csúsznak a hivatkozott pályázatok kiírásával és valóban a költségvetési spórolás áll-e ennek a késleltetésnek a hátterében. Idővel lehet, hogy ezt is beismerik. A Fidesz tizenhárom éve kormányoz teljhatalmú felhatalmazással, ráadásul jóideje érdemi kontroll nélküli vészhelyzeti-rendeleti módszerekkel. Az sem lenne luxus a számukra, ha néha bevallanák az igazat és nem hülyítenék a magyarokat.

Ujhelyi István

EP-képviselő (S&D-frakció)

az Esély Közösség alapítója

Brüsszel/Budapest – 2023.05.06.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István