Brüsszeli források: Ujhelyi szerint veszélybe kerülhet a helyreállítási alapból remélt hitelösszeg is

Közzétéve: 2023.09.20.

Nem kizárt, hogy részben elveszíthetjük azt az uniós forrást is, amelyet a magyar kormány az úgynevezett helyreállítási alap hitelkeretéből szeretne lehívni, miután a benyújtott kérelem egyik feltételeként előírt széleskörű társadalmi konzultációt a Fidesz-kormány „elszabotálta és elsunyizta” – fogalmazott bennfentes brüsszeli forrásaira hivatkozva Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, aki a témában egy tájékoztató videót is feltöltött a közösségi oldalára.

A szociáldemokrata politikus emlékeztetett, hogy az Európai Unió által életre hívott helyreállítási alap összeköltségvetése mintegy 723,9 milliárd euró, amelyből Magyarország 2300 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra és 3300 milliárd forint kedvezményes hitelre jogosult. „Mindkettőre nagy szüksége lenne az orbáni dac-politika miatt lejtmenetben lévő magyar gazdaságnak: a vissza nem térítendő forrásokat azonban egyelőre jogállamisági problémák miatt nem kapjuk meg, a hitelláb kapcsán pedig a magyar kormány eddig össze-vissza beszélt, mintha egy szabadnapos Kósa Lajosra bízták volna a kormányzati szövegeket” – fogalmazott Ujhelyi. Az Esély Közösség alapítója a videóban rámutatott, hogy a jelenlegi kormányfő 2021 áprilisában még úgy nyilatkozott, hogy Magyarország egyetlen forintot sem igényel a hitelkeretből, majd később mégis levélben jelezték: fel kívánják használni ezt a forrást is. Ujhelyi emlékeztetett, hogy a kormány előbb a keretösszeg kétharmadáról beszélt, majd 4,8 milliárd eurónyi összegről, később a teljes keretről, végül mégis csak 3,9 milliárd, vagyis jelen árfolyamon nagyjából 1500 milliárd forintnyi hitelösszeg igényléséről nyújtottak be kérelmet az Európai Bizottság felé.

Ujhelyi István ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy továbbra sem világos: a kormány miért csak az összeg egy kisebb részét kéri, amikor ennek a forrásnak jóval kedvezményesebb a kamata, mint azoknak a piaci hiteleknek, amelyeket az Orbán-kormány az elmúlt időszakban a pénzpiacokról felvett. A politikus szerint ennek oka elsősorban az, hogy az uniós források felhasználása jogszabályi keretekhez és konkrét területekhez kötött, vagyis a kormány nem költheti el kontroll nélkül, szabadon a pénzeket. Ujhelyi rámutatott arra is, hogy az EU-s szabályok előírják a felhasználásra vonatkozó terv előzetes, széleskörű és érdemi társadalmi konzultációját, amelyet azonban a kormány „elsunnyogott”: egy eldugott kormányzati portálon, mindössze tizennégy napig lehetett véleményezni a vonatkozó dokumentumot. Arról pedig, hogy a beérkezett javaslatokat mennyiben fogadták meg, beépítettek-e egyáltalán valamit ezekből a Brüsszelbe küldött végső szövegbe, végképp nem tudni.

„A kötelezően előírt konzultációt Orbánék még a legjobb szándékú megközelítés szerint sem teljesítették, sőt, szokás szerint inkább elszabotálták, elsunyizták. Ez utóbbival viszont az lesz vagy lehet a baj, hogyha az Európai Bizottság nem tartja majd elégségesnek a ’konzultációt’, akkor még ezt a pénzt sem fogjuk feltétlenül és maradéktalanul megkapni” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: az ügyben levelet küldött Valdis Dombrovskisnak, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökének, hogy pontosan tudni lehessen mire elég és mire nem az Orbán-kormány ezzel kapcsolatos teljesítménye. „Ha egyetlen eurócent is kárba vész, az megint csak és kizárólag a Fidesz-kormány felelőssége lesz” – mondta az EP-képviselő.

Budapest/Brüsszel – 2023.09.20.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István