EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (396.)

Közzétéve: 2023.02.26.

 

Nem jönnek a pénzek, felkészülnek a pirézek!

Vészesen közeledik az utolsó utáni határidő, amelyet a magyar kormány kapott az úgynevezett szupermérföldkövek teljesítésére, vagyis a nemzeti együttműködés korrupt rendszerének részbeni visszabontására. Orbán Viktor nemrég még magabiztosan azt vizionálta, hogy mindkét fél elmegy majd a falig, ott megfordulnak, kezet ráznak és szépen megállapodnak, ehhez képest Orbán orrát már többször beleverték a falba, az Európai Bizottság pedig láthatóan csak akkor akar kezet rázni a Fidesz kormányfőjével, ha bülbül-szavait végre érdemi tettek is követik. Elfogyott Orbán hitele, már nem hisznek a szócsavarásoknak, a zsebre dugott kézzel való ál-udvarias hajlongásoknak – elfogadott törvényeket, jogszabálymódosításokat és gyakorlatban bizonyított változásokat akarnak az európai polgárok közpénzének védelmében.

A kormány szokatlan zavarodottságát jelzi, hogy egyre másra újabb időpontokat mondanak, amikorra lezárulhat a teljes folyamat és végre megindulhat az uniós források folyósítása, de hol tavaly évvégére várják a pénzcsapok megnyitását, hol január végére, majd most már legkorábban már csak nyár elejére. Ráadásul a fideszes folyosókon is egyre többen beszélnek arról: az sem kizárt, hogy még ebben az évben sem látunk egyetlen eurót sem a zárolt támogatásokból. Mert nem lesz megegyezés. És nem az Európai Bizottság miatt. Azt már a korábban kért módosítások – például a közérdekűnek hazudott egyetemi alapítványok – esetében láthattuk, hogy a Fidesz még mindig megpróbálja, ahol csak lehet felvizezni az Uniónak tett vállalásait, hátha nem veszik észre. Hátha átcsusszan ez is, ahogy korábban oly sok minden. A jó hír a magyaroknak és rossz hír a NER haszonélvezőinek, hogy az Európai Unió ezúttal résen van és minimálisra szorítja az „okosba” megoldott finomításokat. Ez a húzdmeg-ereszdmeg játék távolról nézve még szórakoztató is lehet, a baj csak az, hogy közben mindez a magyar emberek bőrére megy; az uniós milliárdok pedig úgy kellenek az orbáni infláció és a hullámvasútra tett forint miatt fuldokló magyar gazdaságnak, mint egy telitüdős mély levegővétel. Orbánék azonban láthatóan nem a megegyezés, hanem épp az eszkaláció felé tolják a folyamatot.

Miközben Navracsics Tibor kétkézzel fogja a tömlőt és oltja a Fidesz által gyújtott tüzeket, addig a miniszterelnök és végrehajtó személyzete, például Varga Judit igazságügyi miniszter nemcsak, hogy piszkálja a lángot, de még kajánul rá is tesz egy kis gyújtóst. Az, hogy Varga megfutamodik a Pegasus-botrányt vizsgáló európai bizottság elől csak egyetlen pitiáner epizód, de minden szakértői vélemény arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós pénzek hozzáféréséhez szükséges igazságügyi reform komoly csatákat fog még hozni a kormány és az EU viszonyában, Varga Judit pedig nem lesz képes egyszerre megfelelni a főnöki elvárásnak és az európai kényszereknek. Szinte borítékolható, hogy az igazságügyi rendszer függetlenségének megerősítése érdekében elvárt módosításokat a Fidesz nem, vagy nem úgy fogja meglépni, ahogy az uniós elvárásokban és elvi megegyezésben szerepel. Elég csak arra utalni, hogy épp „társadalmi konzultáción” van a joganyag és minden valamirevaló civilszervezet és hozzáértő szakember kifogásolja a módosításokat; ehhez képest biztosra vehető, hogy ezeket a kritikus észrevételeket Varga Juditék semmilyen módon nem fogják figyelembe venni. Ha pedig megint „okosba” próbálják megoldani az ügyet, akkor a pénz nem fog jönni, jön helyette majd megint a koki meg a saller.

Világos és egyértelmű, hogy megegyezés és valós rendszerbontás helyett Orbánék inkább a régi módszerhez folyamodnak majd és feszíteni fogják a helyzetet: arra a nagy eséllyel bekövetkező esetre, ha a pénzek még sokáig befagyva maradnak, már készítik is a kommunikációs gépfegyvert. Teljesen egyértelmű az irány és a tematika Kocsis Máté frakcióvezető bejelentése után: szigorítani fognak a „gyermekvédelminek” nevezett törvényen, mert tobzódnak a pedofilok az országban és azonnal lépni kell. A szombati Kormányinfón is fontos bejelentés volt, hogy Orbán Viktor már egyeztetett is Pintér Sándor belügyminiszterrel az ügyben és várja a javaslatokat, hogyan lehetne még jobban megvédeni a gyermekeinket. Hatgyermekes édesapaként nekem végképp nem kell magyarázni a gyermekeink védelme érdekében megtenni szükséges lépések indokoltságát. Aki kétségbe vonja ezt és bármilyen, a kormány lépéseivel szembeni kritikus megjegyzést automatikusan a pedofília támogatásával, a gyermekeink védelmének negligálásával mossa össze, kimondom egyszerűen: az egy barom. Pont.

Viszont ez fog következni. Nem tudván még, hogy mi lesz a törvénymódosítás szövegében, de az eddigi kormányzati csavardiságot ismerve pontosan tudjuk, hogy ez fog következni. Vélhetően átnyomnak majd egy olyan módosítást, amelynek az eredetileg hirdetett – egyébként minden józan ember számára támogatandó – szándékhoz vajmi kevés köze lesz, de megfogalmazásában és hatásaiban annál kifogásolhatóbb – és kész is a mű. Aki tiltakozik majd ellene – teljesen mindegy, hogy miért és milyen formában -, az a kormányzati kommunikáció szerint majd meg akarja rontani a gyermekeinket, erőszakkal át akarja őket operáltatni, sőt, az origo biztos azt is feltárja majd, hogy titkos pedofilhálózatot működtet a pincéjében. Aztán majd egyszer helyreigazítják persze, de akkor már minek. Az indok megvan, lehet hergelődni. „Brüsszel azért tartja vissza még mindig a magyaroknak járó forrásokat, mert védi a pedofilokat és a gyermekeket megrontó brüsszelita életmódot” – előre látjuk a szalagcímeket a fideszes faliújságokon. Mindez a „House of Cards” kelet-európai filmváltozatában még szórakoztató elem is lenne, de az elmúlt tizenhárom év sorosozó, nemátalakító, brüsszelező elmebaját végig élve ne legyen kétségünk, hogy ebbe a bűzös mélységbe is képesek lesznek a kormánypártiak alámerülni, ha kell. Valamivel meg kell majd magyarázniuk, hogy miért nem jönnek még mindig a nekünk járó pénzek.

Legyen világos és egyértelmű: csináljon és mondjon a Fidesz, valamint a valósághajlító humán-droid különítménye bármit a következő időszakban, az uniós források befagyasztása továbbra is kizárólag a kormány jogállamot leépítő, korrupt rendszerének működtetése miatt van. Ha Orbánék nem tömték volna a saját műanyag-arisztokráciájuk „luivüton” feliratú zsebébe az uniós közpénzek milliárdjait és ha nem bontották volna le az európai jogállamiság minden fontosabb bástyáját, akkor nem tartanánk itt. Nem sorosgyörgy miatt késnek a pénzek. Nem az európai baloldal és a szabadkőművesek világhálózatának titkos összeesküvése miatt nem jönnek a pénzek. Nem akarja senki átoperáltatni a magyar óvodásokat. Nem az ufók, nem a migránsok, vagy az ereszeken lecsúszó brüsszeliták miatt késnek a pénzek. Ha Orbán és rendszere felhagy a lopással és visszaállítja a jogállamiság legalább minimális működését, akkor jönni fognak a pénzek. Csak és kizárólag a Fidesz felelőssége, ha nem így történik. Minden más ezzel ellentétes állítás, ócska hazugság.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszáz-kilencvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2023. február 26.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István