EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (403.)

Közzétéve: 2023.04.16.

Európai Hazafi Díj 2023: online szavazás dönt az idei díjazottról

Szimbolikusan erős hét van mögöttünk: a Fidesz épp a köztársaság eszményének utolsó maradványait is igyekszik kitörölni a magyar állami berendezkedésből – most épp a „Sándor-palotában” – és még arra sem méltatta az Európai Unióhoz való csatlakozásunkról tartott népszavazás huszadik évfordulóját, hogy erről a történelmi lépésről valamilyen módon megemlékezzen a napokban. Persze ilyenkor mindig visszatérően és homlokcsapva kell felrázni magunkat, hogy de hiszen két fideszes politikus is volt annak idején, akik – fontosabb vidéki elfoglaltságra hivatkozva – távol maradtak az Országgyűléstől, amikor hazánk uniós csatlakozását ratifikáltuk (igen, Orbán Viktor és Áder János volt az), de emlékezhetünk a jelenlegi kormányfő dafke különcködésére is 2003-ból, amikor – húsz évvel ezelőtt, éppen ezen a napon – nem volt hajlandó a többpárti, magyar állami delegációval együtt utazni Athénba, ahol Medgyessy Péter és Kovács László végül aláírták hazánk uniós csatlakozási szerződését. Már akkor fintorogtak Európától, ki tudja miért.

Azóta még nagyobbat fordult a világ a Fidesz vezetőjével és az általa uralt párttal: polgári demokratából Európa-ellenes illiberális politikai kalandorok lettek. A sokadik kétharmados hatalmi mámor láthatóan teljesen megrészegítette a magaslaton lévőket, az európai közösség ellen folytatott esztelen háborújuk mára káros manőverezésből generációkat tönkre tevő ámokfutássá lett. Soha ilyen fontos nem volt megvédeni a magyar érdekeket Európában és megóvni az európaiság értékeit Magyarországon. Éppen ezért jelentősen felértékelődik minden olyan civil, állampolgári tett, amely közös hazánk európai megmaradását szolgálja. Idén harmadik alkalommal adjuk át az Európai Hazafi Díjat, ezt a kitüntetést minden évben a május 9-i Európa Napon ítéljük oda egy olyan megbecsült személynek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. A díjat 2019-ben alapítottam Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadóval közösen, amikor felavattuk a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban. Az Európai Hazafi Díj ennek a térplasztikának egy kisebb másolata, amelyet eddig Bródy János dalszerző-előadó művész és Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke vehetett át.

Az Esély Közösség tagjai számos javaslatot tettek az idei díjazott személyére, a három legtöbb jelölést kapott kiváló személyiség közül azonban idén a széles nyilvánosság döntheti el egy online szavazáson, hogy ki kapja meg végül az Európai Hazafi Díjat 2023-ban. Egyikük Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki harcos védelmezője a diákok és tanárok jogainak, illetve érdekeinek; ebből adódóan pedig bátor szervezője az európai színvonalú magyarországi oktatásért való közös kiállásnak. Szintén számtalan jelölést kapott Horgas Péter díszlet- és jelmeztervező, a Nemzeti Színház korábbi kreatív igazgatója, aki jelenleg a Civil Bázis Egyesület elnökeként szervezi és építi a magyarországi civil mozgalmak aktív és Európa-párti hálózatát. A harmadik jelölt Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője, az ellenzéki pártok egyik korábbi köztársasági elnök-jelöltje, számos karitatív akció szervezője, az Európa-párti magyarok egyik vitathatatlan példaképe.

Mindhárom jelölt egyértelmű és világos példát mutat mindannyiunknak, akik egy kirekesztéstől és gyűlölködéstől mentes, az egyéni előre jutást a tehetség és szorgalom alapján, nem pedig politikai vagy rokonsági alapon osztogató, az európai közösség értékeit iránytűként követő közös hazában akar élni. Számomra már az is komoly megtiszteltetés, hogy az Esély Közösség tagjainak jelölését mindhárman örömmel fogadták; bármelyikük mellett is döntenek majd a szavazatok, biztosan az elismerés szellemiségének tökéletesen megfelelő személyhez kerül majd a díj. A szavazatokat az alábbi linken várjuk az Esély Közösség oldalán: https://eselykozosseg.hu/europai-hazafi-dij-2023/

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszázharmadik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2023. április 16.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István