EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (408.)

Közzétéve: 2023.05.21.

Kemény üzenet jött az Európai Bizottságtól a jogállamiság ügyében!

„Az Európai Bizottság gondoskodni fog arról, hogy Magyarország teljesítse kötelezettségvállalásait” – ezt a szikár, de annál erősebb kijelentést tette Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa abban a válaszlevélben, amelyet a Magyar Orvosi Kamara erőszakos kivégzési kísérlete kapcsán feltett kérdéseimre küldött a napokban. Sőt, a Bizottság illetékes vezetője azt is közölte nekem küldött válaszában, hogy „a Bizottság az első kifizetési kérelem Magyarország általi benyújtásától kezdődően és a helyreállítási és reziliencia-építési terv végrehajtása során mindvégig meg fogja követelni a tervben meghatározott mérföldköveknek és céloknak való megfelelést.” Lefordítom egyszerűbb magyar nyelvre: az Orbán-kormány csak akkor juthat hozzá a Magyarországnak járó forrásokhoz, ha a szükséges – és saját maga által tett – vállalásokat korrektül betartja és maradéktalanul végrehajtja, minden más kuruckodó, okosba’ történő próbálkozás veszélyezteti az uniós pénzek lehívhatóságát.

Néhány héttel ezelőtt azért fordultam írásban az Európai Bizottsághoz, mert a Fidesz rapid módon, érdemi egyeztetés és kompromisszumkeresés nélkül – mindannyian tudjuk, hogy nettó politikai bosszúból, ami önmagában botrány – megpróbálta jogi eszközökkel kivégezni és ellehetetleníteni a Magyar Orvosi Kamarát. Úgy fosztotta meg bizonyos jogköreitől, úgy próbálta meg a kötelező kamarai tagság erőszakos eltörlésével (amelyet azonban a nyerészkedő haver kör zsírosodása érdekében fenntart például az iparkamaránál) tönkre tenni ezt a közhatalmi szervezetet, hogy arról tudatosan nem folytatott semmilyen párbeszédet, a vonatkozó szabályokat pedig rendeleti gyorsasággal fogadta el a fideszes parlamenti többség. Mivel az Orbán-kormány épp a tisztességes jogállami keretek hiánya miatt áll súlyos károkat okozó vitában az Európai Bizottsággal, nem mindegy, hogy ezek a pitiáner lépések mennyiben befolyásolják a nekünk járó uniós források egyre csak halogatott hazahozatalát. A brüsszeli testülettől többek között arra vártam választ, hogy miként értékelik az ebben az esetben végrehajtott rapid és erőszakos törvénykezést, miután épp a források érdekében vállalta nemrég a magyar kormány, hogy nem lesz többet indokolatlanul gyors törvénykezés, különösen nem a társadalmi partnerek megkérdezése nélkül.

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa a napokban küldött írásos választ ezzel kapcsolatban. Ebben leszögezte, hogy „a jogállamiság értelmében minden közhatalmi jogosítványt törvényes korlátok között, a demokrácia értékeinek és az alapvető jogoknak megfelelően, független és pártatlan bíróságok felügyelete mellett kell gyakorolni.” A biztos emlékeztetett, hogy az európai szemeszter keretében a Tanács azt ajánlotta Magyarországnak, hogy „hatékony szociális párbeszéd, az érdekelt felekkel való együttműködés és rendszeres hatásvizsgálatok révén javítsa a döntéshozatali folyamatok minőségét és átláthatóságát.” Hozzátette, hogy ezzel az országspecifikus ajánlással összhangban a magyar kormány helyreállítási és rezilienciaépítési terve „kötelezettségvállalást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a kormány az általa kezdeményezett összes jogszabály legalább kilencven százalékát nyilvános konzultációnak veti alá”, és hogy a nyilvános konzultációk mellőzését megfelelően indokolja. Reynders mindezek rögzítése után írta le levelében azt a kifejezetten erős és egyértelmű üzenetet a magyar kormány felé, hogy a Bizottság meg fogja követelni az úgynevezett jogállamisági mérföldköveknek való megfelelést, majd egyértelműsítve a brüsszeli álláspontot közölte: „a Bizottság gondoskodni fog arról, hogy Magyarország teljesítse kötelezettségvállalásait.”

A Fidesz-kormány egyik nap azzal vádolja az ellenzéki EP-képviselőket – név szerint engem is -, hogy nekünk köszönhetően akadozik az uniós források elérése, mi blokkoljuk tudatosan az uniós pénzek Magyarországra érkezését. A Fidesz-propaganda másnap pedig már azt állítja, hogy minden ellenzéki EP-képviselő valójában egy kutyaütő és alkalmatlan valaki; majd azt harsogja, hogy az Európai Parlament képviselőiből álló vizsgálóbizottságot azért nem fogadják kormányzati szinten (Navracsics Tibort kivéve), mert az EP-képviselőknek a jogállamisági vitában „nem is osztottak lapot”. Ideje lenne eldönteni kedves propagandisták, hogy az alternatív valóságotokban milyen szerepet aggattok ránk; bár amennyire hazug az egész rendszeretek, még egymásnak ellentmondó állítások is simán elférnek benne. Ettől az egyértelmű és világos tény akkor is igazság marad: az uniós források az Orbán-kormány jogállamisági bűnei és állami szintű korrupciója miatt fagytak be, a feloldásuk pedig azért késik, mert a Fidesz egyszerűen nem hajlandó teljesen és korrektül végrehajtani a szükséges vállalásokat. Azt ígérték: nem lesz felgyorsított és az érintettek megkérdezése nélküli jogalkotás, cserébe a pénzekért. Majd másnap egynapos törvénykezéssel megpróbálták kinyírni a Magyar Orvosi Kamarát. Ez azért egy elég világos képlet. Ami nemcsak Brüsszelből, de bizony még a Holdról is látszik.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszáznyolcadik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2023. május 21.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István