EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (446.)

Közzétéve: 2024.02.25.

Szabadon engedett embercsempészek: látni akarjuk a kormány Brüsszelnek küldött magyarázatát!

A Fidesz-kormány az elmúlt években közpénzmilliárdokat elköltve építette meg azt az imázst, miszerint az Orbán Viktor vezette kabinet a gyermekek védelmét elsődlegesen szem előtt tartó, legigazibb „családbarát kormány”. Aztán azóta tudjuk, hogy a gyermekvédelminek nevezett törvény helyes és mindenki által támogatott célját is – aktuális politikai érdekek mentén – uszító zavarkeltésre használták, sumákoltak a pedofil-ügybe keveredett diplomatájuk ügyében, majd miniszteri jóváhagyással a fideszes államfő kegyelmet adott egy pedofilt segítő kegyetlennek. Szavak és tettek, ugye. A Fidesz-kormány azt is igyekezett megépíteni – aki ennek ellentmondott, azonnal hazaárulóvá lett kikiáltva -, hogy az Orbán Viktor vezette kabinet az illegális migráció elleni harc egyetlen igaz védőbástyája, amely megvédi a magyar családokat és anyákat az erőszakos bűnöző migránsoktól. Azóta pedig tudjuk, hogy csak 2023-ban több mint kétezer bűnöző embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből és eresztettek szélnek. Ezek a külföldiek mind az illegális migráció szervezői, vámszedői és haszonélvezői; vagyis további kontroll nélküli szabadon engedésükkel a magyar kormány tulajdonképpen nem megakadályozza, hanem konkrétan elősegíti az illegális migrációt. Az ugyanis az általam kikért közérdekű adatokból, illetve azok hiányából derült ki legutóbb, hogy a magyar kormánynak konkrétan fogalma sincs arról, hogy a börtönökből kiengedett embercsempész bűnözők a börtönajtó átlépése után tulajdonképp hova mennek és mit csinálnak ezután. Az előírások szerint három napon belül el kellene hagyniuk Magyarországot, de hogy ezt meg is teszik vagy szervezik-e újra tovább az illegális migrációt a magyar határnál: már senki nem ellenőrzi, senki nem tudja.

A teljesen abszurd fideszes döntés, valamint az Európai Bizottság új és átfogó javaslata kapcsán – amely hatékonyabb és eredményesebb fellépést szorgalmazott az embercsempészet visszaszorítása érdekében többek között a tagállamok szorosabb együttműködésével – a napokban írásbeli kérdést nyújtottam be a Bizottsághoz. Arra vártam választ, hogy mennyiben áll összhangban a magyar kormány embercsempészek szabadon engedésére vonatkozó gyakorlata az uniós jogszabályi keret reformjaként bemutatott rendeletjavaslat szellemiségével, valamint, hogy jogosnak tartják-e azt a kormányzati érvelést, miszerint azért kell elítélt bűnözőket szabadon engedniük, mert „Brüsszel” nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti Magyarországot, ha túlzsúfoltak a börtönök. Ylva Johansson belügyi uniós biztos küldött a kérdéseimre írásbeli választ, ebben megerősítette, hogy az Európai Bizottság reformjavaslatának célja éppen az, hogy az embercsempészetért felelős szervezett bűnözői hálózatok ellen hatékonyan fel lehessen lépni. Az uniós biztos megerősítette, hogy a magyar kormány döntése miatt – amely szerint a „migránscsempészetért kiszabott börtönbüntetéseket úgynevezett reintegrációs őrizetté alakították át”, vagyis az elítélt külföldi állampolgárokat tulajdonképpen szabadon bocsátják a börtönből – az Európai Bizottság tavaly júliusban kötelezettségszegési eljárást indított több irányelv és kerethatározat megszegése miatt. Johansson arról is tájékoztatott, hogy a magyar kormány írásbeli választ küldött a Bizottságnak az ügyben, ennek kiértékelése most is zajlik. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a magyar kormány állítása szerint az Európai Unió nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, Ylva Johansson azt írta: Magyarország a hatéves, úgynevezett határigazgatási és vízumeszköz programon keresztül mintegy 87,22 millió eurónyi, vagyis nagyságrendileg 32 milliárd forintnyi támogatásban részesül a hatékony határellenőrzés és a külső határok biztonságának biztosítása érdekében.

Azt most hagyjuk is, hogy megint nettó hazugságon kaptuk a kormányt, mert ebben már semmi új vagy meglepő nincs. Az viszont minimális elvárás, hogy a Fidesz-kormány teljes transzparencia mellett nyilvánosságra hozza, hogy milyen érveket hozott fel az ügyben az Európai Bizottságnak küldött levelében. Orbánék ugyanis rendszeresen azt játszák: szavakban forradalmi harcot folytatnak az Európai Unió ellen, a kártyáikat azonban a magyar nyilvánosság előtt takargatják, sőt, nem egyszer hazudnak róla. A magyar embereknek joga van tudni, hogy milyen indokokkal magyarázta meg az illegális migráció ellen harcoló fideszes kabinet a többezer bűnöző embercsempész szabadon engedését Brüsszelnek, ha meg tudta egyáltalán. A kötelezettségiszegési eljárás végén ugyanis akár súlyos pénzbüntetést is kaphat Magyarország, amit viszont megint nem az urizáló NER-elitnek, hanem a magyar adófizetők kell majd állnia.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszáznegyvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2024.02.25.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István