EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (453.)

Közzétéve: 2024.04.07.

Előre szóltam, hogy komoly baj lesz Lázárék sunyi törvényjavaslatából

Valós kockázata van annak, hogy újabb kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarországgal szemben, amelynek egyik eredménye az lehet, hogy ha a Fidesz-kormány megadott időn belül nem ad megnyugtató válaszokat, akkor bizonyos uniós programoknál felfüggesztik a támogatások folyósítását – ez pedig a szakemberek számításai szerint akár többmilliárd eurónyi állami infrastrukturális beruházást is érinthet a vonatkozó operatív programokon keresztül. A legszebb a történetben az, hogy hónapokkal korábban előre szóltam: ebből baj lesz.

Mint ismert, az Európai Unió által most kifogásolt törvénytervezetet Lázár János építésügyi- és közlekedés miniszter (aki manapság azzal véteti észre magát, hogy osztrák élelmiszerláncokat fenyeget meg nyilvánosan) jelentette be még tavaly januárban. A kormányzat célja az volt, hogy teljesen új alapokra helyezze az állami építési beruházások folyamatát, gyakorlatát és összességében a rendszer egészét. Az érintettek azonban heves tiltakozásba kezdtek már a legelején, Lázárék ugyanis többek között az általa vezetett minisztérium kizárólagos feladatkörébe adnák az állami és önkormányzati beruházásokat, amennyiben azok összértékének legalább fele állami forrás vagy európai uniós támogatás. Ez a lépés amellett, hogy jelentős minisztériumi túlsúlyt biztosítana a felügyelet tekintetében, a gyakorlatban azt jelenté, hogy az önkormányzati beruházások döntő többsége a minisztériumhoz kerülne – lefordítva egyszerűbb magyarra: a kormány még jobban bele akar szólni és bele akar nyúlni a szuverén önkormányzatok beruházásaiba, építkezéseibe; a NER természetrajzát és az eddigi korrupciós rutinját ismerve nyilvánvalóan azért, hogy a központi hatalom számára megfelelő vállalkozásokat és intézményeket kontroll nélkül előnyben tudjanak részesíteni. Az ügyben tavaly februárban Gémesi Györggyel, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökével közösen még az Európai Bizottság illetékesénél, Elisa Ferreira kohéziós ügyekért felelős biztosnál is jártunk és sok minden más szakmai kérdés mellett erről is tájékoztattuk. Ezt követően írásbeli kérdést is benyújtottam az Európai Bizottsághoz az ügyben, amire Ferreira biztos a válaszában egyértelművé tette: egyeztetett és azóta is egyeztet a magyar kormánnyal a törvénytervezet tartalmával kapcsolatban, amelynek az uniós jogszabályokkal való összeférhetőségét alaposan meg fogják vizsgálni és a hatályos szabályok szerint szükség esetén eljárást indítanak. A levél megérkezése után több fórumon is világossá tettem, hogy Lázár János és a Fidesz-kormány újabb einstandolási kísérlete komoly károkat fog okozni, különösen az uniós források feloldását szorgalmazó folyamatoknak. De ahogy azt már az elmúlt tizensokévben megszokhattuk: a NER-vezérekről ismét csak lepergett minden figyelmeztetés és józan kritika.

Most azonban már nagyobb a baj: az Európai Bizottság regionális és várospolitikai igazgatóságáról kiszivárgott egy dokumentum, amely szerint az illetékesek úgy ítélik meg, hogy a hivatkozott magyar jogszabály több ponton sértheti a közbeszerzésekre vonatkozó összeférhetetlenségi, valamint az EU-források felhasználásáról szóló szabályozásokat. Bumm neki, pont akkor, amikor elkezdtek végre csöpögni az uniós támogatások. A kiszivárgott dokumentum részletesen taglalja, hogy milyen kimerítő és megfelelő indoklások hiányoznak a kifogásolt törvény szövegéből, mely pontokon fogalmaz pontatlanul és teremti meg így a lehetőséget arra, hogy igencsak szabadosan lehessen értelmezni annak hatályát, de egyértelművé teszik azt is, hogy a Fidesz-kormánynak bizonyítania kellene, hogy az uniós források felhasználásával kapcsolatos közbeszerzési eljárásoknál érvényesülnek az összeférhetetlenségi szabályok; most ugyanis ez erősen kérdéses. Arról már nem is beszélve, hogy érdemi és a beérkező kommentárokat valóban figyelembe vevő előzetes és széles konzultáció megint csak nem volt a törvénymódosításról. De, ezt mondjuk már szintén megszoktuk a pökhendi NER sokadik évében.

Az teljesen világos, hogy az elmúlt hónapokban a Fidesz eddigi hatalmi történetének legnagyobb válságát éli át, ezért kapkod, csapkod, kóvályog. A kegyelmi ügy és az abból felbugyogó belső elégedettlenség egy olyan válság, amit nem maguk teremtettek azért, hogy látványosan felülkerekedjenek rajta – ez a mostani időszak tényleg érezhetően megüli a Karmelita gyomrát. Ezért még inkább nem értem, hogy miért nem törekednek arra, hogy egyszerű, gyors kormányzati lépésekkel teljesítsenek minden uniós feltételt a még nyitott ügyekben és hazahozzanak minden brüsszeli támogatást. Sikersztori lenne. Ehelyett továbbra is akadékoskodnak és hangos békepártiként egyre hangosabb háborút folytatnak az európai közösségünk ellen. Már az sem nyugtat meg, hogy az építésügyi törvény kapcsán is előre szóltam: baj lesz. Hiszen régóta és folyamatosan baj van. Viszont ahogy érzem a puskaport a levegőben, lassan, de biztosan vége is lesz. Mert minden rendszer megbukik egyszer. És csak rajtunk múlik, hogy mikor.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszázötvenharmadik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2024.04.07.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István