Ez már rekord: negyedik alkalommal jelölték az Év EP-képviselőjének Ujhelyi Istvánt!

Közzétéve: 2023.05.22.

Sajátos rekordot állított be a mai napon Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, akit kilenc év alatt immár negyedik alkalommal jelöltek az Év EP-képviselője díjra. Ráadásul úgy, hogy idén ő az egyetlen magyar, aki szerepel a döntős jelöltek között. A rangos elismerést az uniós politikával foglalkozó folyóirat, a The Parliament Magazine hirdeti meg és adja át minden évben, az idei döntősök névsorát a mai napon tették közzé.   

A szociáldemokrata politikus ezúttal az egészségügy kategóriájában került „short-listre” vagyis a négy legjobb közé, az elismerés végső győzteseit június 27-én hirdetik ki egy gálaeseményen. Ujhelyit immár negyedik alkalommal jelölték erre a fontos elismerésre, korábban két alkalommal meg is nyerte a díjat. Először 2016-ban jutott a legjobb négy közé, egy évvel később „közlekedés szakpolitika” kategóriában pedig meg is választották az Év EP-képviselőjének. Tavaly megismételte ezt a győzelmet, ekkor „infrastruktúra, közlekedés és turizmus” kategóriában ítélték oda számára az elismerést. Ujhelyi a korábbi években a szakmai szervezetektől már kapott több jelölést az egészségügyi kategóriában is – köszönhetően a közegészségügy fejlesztése kapcsán tett úttörő kezdeményezéseinek -, de csak most idén került először döntőbe az egészségügyi szakpolitika kategóriájában, ahol egyébként három néppárti lesz a versenytársa.   

Az úgynevezett MEP Awardot hosszú évek óta több kategóriában osztják ki minden évben. A politikusokat bárki jelölheti az elismerésre: magánszemélyek, képviselők, érdekvédelmi- és civilszervezetek is. A beérkezett többezer jelölésből kerül ki végül az a kategóriánként négy-négy EP-képviselő, akik közül egy független, szakmai zsűri választja ki a győztest; alapvetően az alapján, hogy kik és hányan jelölték, illetve milyen valós indokok és munka támasztja alá a jelölésüket.

Ujhelyi István rendkívül megtisztelőnek nevezte, hogy immár negyedik alkalommal válogatták be a legjobbak közé, különösen úgy, hogy ez magyar politikusnak korábban még soha nem sikerült. „Az Év EP-képviselője díj kapcsán már az is komoly eredménynek számít, ha valaki a döntőbe, azaz a short-listre jut, így számomra már az is fantasztikus dolog, hogy magyarként újra – ráadásul idén egyedüliként – bekerültem a kiválasztottak névsorába. Azért is kiemelten fontos visszaigazolás ez a számomra, mert immár nemcsak a közlekedés- és turizmuspolitika területén végzett képviselői munkámat, de az egészségügyi ágazat érdekében tett erőfeszítéseimet is elismerik. A részben általam kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió programja egy forradalmi és úttörő vállalkozás, amely máris komoly változásokat hozott a közegészségügyben és reményeim szerint még nagyobb, pozitív átalakulásokat eredményezhet a közeljövőben. Elszántan kezdtem bele ebbe a munkába és azon leszek, hogy egy következő parlamenti ciklusban ki is tudjam bővíteni ezt a jelentős programot: többek között a mindenki számára elérhető minőségi minimumok biztosításával a közegészségügyi ellátásban” – fogalmazott Ujhelyi István.

A MEP Award ezekben a percekben publikált shortlistje: https://www.mepawards.eu/shortlist/

Budapest/Brüsszel – 2023.05.22.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István