Figyelmeztetés a kormánynak: ha folytatja a szabadságharcot az Unióval, azt a magyar egészségügy is megszenvedi

Közzétéve: 2023.02.11.

„A betegek világnapján küldöm az utolsó figyelmeztetésemet a magyar kormánynak: sok százmilliárd forintnyi uniós fejlesztési támogatást bukhat el a magyar egészségügy, ha nem hajtják végre azokat a jogállamisági, korrupcióellenes intézkedéseket, amelyeket megígértek az Uniónak” – ezt Ujhelyi István EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának magyar tagja mondta szombati online sajtótájékoztatóján.

Az Esély Közösség alapítója a közzétett videóban arra emlékeztetett, hogy a legfrissebb Eurobarometer-kutatás szerint a magyar választók nagy többsége első helyen a közegészségügy javítását nevezte meg, mint a legfontosabb közpolitikai elvárást a kormánnyal szemben. „Nekem már az is elég lenne, ha nemzetgazdaságilag kiemelt stratégiai ágazat lenne az egészségügy; legalább annyira, mint mondjuk a magyar foci” – tette hozzá Ujhelyi. A politikus elmondta: az elmúlt években azért dolgozott többek között az Európai Egészségügyi Unió koncepcióján, hogy – bár az egészségügyi ágazat kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozik jelenleg – minél több figyelem, forrás és politikai akció legyen a tagállamokban az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése terén. Hozzátette, hogy komoly eredményeket sikerült elérnie ezzel kapcsolatban: jóval több uniós támogatás jut a következő években az egészségügy fejlesztésére, közvetlen és közvetett források formájában egyaránt.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón ismertette, hogy csak az úgynevezett helyreállítási alapból több mint ötszáz-milliárd forintot fordíthat egészségügyi fejlesztésre a kormány; feltéve, ha ezek a pénzek nem maradnak a jogállamisági eljárás eredményeként befagyasztva. Az EP-képviselő tájékoztatása szerint a hétéves költségvetés operatív programjai mellett a helyreállítási alapból is számos konkrét fejlesztési cél lenne megvalósítható: 72,3 milliárd forint jutna az alapellátás javítására, a „XXI. századi egészségügy feltételeinek kialakítására 253 milliárd forintot jelöltek meg, az egészségügy digitális átállásának támogatására 98 milliárdot, de hasonló összeg, mintegy 90 milliárd forint jutna az önellátásra korlátozottan képes emberek biztonságát és életvédelmét szolgáló digitalizációs programra is. „Ezekben a tételekben a kormány és az Európai Unió megállapodott. Ezek a pénzek lehívhatóak, ha a Fidesz-kormány arrogáns és a magyar emberek ellenében felépített rendszere miatt nem bukjuk el ezeket a forrásokat” – tette hozzá Ujhelyi.

A szociáldemokrata EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a korábbi évektől eltérően most jelentős közvetlen forrás is rendelkezésre áll az egészségügyi ágazat fejlesztésére. Ujhelyi rámutatott, hogy sikerült kiharcolni egy 5,1 milliárd eurós alapot is (EU4Health), amelyre az egészségügyi szakmai, illetve civil szervezetek is pályázhatnak. Ebből a keretből csak az idei évben mintegy 752millió euró, azaz nagyjából 300 milliárd forintnyi összeg érhető el: több mint 300 millió euró áll rendelkezésre az egészségügyi válságkezeléssel kapcsolatos fejlesztések támogatására, majd 200 millió euró a rákellenes programokra, közel húszmillió euró a nem fertőző (például mentális) betegségekkel összefüggő megelőző munkára, de szerepel az idei évre vonatkozó tervezetben egy közel 400millió forintos tétel is, amelyet többek között működési költségre igényelhetnek például az egészségügyi szakmai szervezetek.

Ujhelyi a Betegek Világnapja alkalmához kapcsolódóan bejelentette: február 20-ra egy budapesti, szakmai kerekasztalhoz hívta az egészségügyi ágazat intézményeinek és szervezeteinek képviselőit, ahol a brüsszeli Európai Bizottság azon háttérintézményének vezetői fognak részletes előadást tartani az érintetteknek, akik a már hivatkozott EU4Health-program közvetlen forrásainak pályázataiért felelősek.

A teljes videó az alábbi linken nézhető meg: ITT

Budapest/Brüsszel – 2023.02.11.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István