Fontos lépés előre: külön közegészségügyi albizottság alakult az Európai Parlamentben

Közzétéve: 2023.02.14.

Kis lépés az Európai Parlamentnek, de annál nagyobb lépés az egészségügynek – így foglalható össze röviden az EP strasbourgi plenáris ülésének mai döntése arról, hogy a jövőben külön albizottság foglalkozik majd a közegészségügy kérdéseivel. Történelmi lépésről van szó, hiszen korábban nem volt ilyen külön testület, amelynek alapvető oka, hogy az egészségügy területe jelenleg is még kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozik és ezért az Európai Uniónak meglehetősen korlátozott lehetőségei vannak az ágazat működésének, fejlesztésének befolyásolására. 

Számomra nem kérdés, hogy az egészségügyi területen az európai közösségnek nagyobb szerepet kell adni, az Unión belül a közegészségügyi ellátás minőségében meglévő botrányos aránytalanságokat ugyanis nem lehet tagállami szinten kezelni, szükség van egyfajta egységes, európai szint megkövetelésére az európai polgárok, így a magyar emberek érdekében. Büszke vagyok arra, hogy egyik kezdeményezője lehetek az Európai Egészségügyi Unió programjának és részben az én képviselői munkámnak is köszönhető, hogy a következő években tizenkétszer több uniós forrás áll rendelkezésre az egészségügy fejlesztésére, mint korábban. 

Tovább kell folytatni a megkezdett munkát és megteremteni azt az európai minőségi követelményrendszert, amely végre minden tagállamban azonos szintű szolgáltatási minimumot garantál a betegeknek és megfelelő munkakörülményeket az ágazatban dolgozóknak. Az Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb megvalósítása az EP-képviselői munkám egyik legfontosabb személyes feladata, ezt a következő években sikerre is fogom vinni. Az EP új albizottságának megalakítása egy apró, de annál fontosabb lépés azon cél elérése felé, hogy az európai színtéren az egészségügyi ágazat még több esélyt, még több figyelmet és még több fejlesztési lehetőséget kapjon. 

dr. Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő

az EP közegészségügyi bizottságának tagja

Strasbourg – 2023.02.14. 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István