Ingyenes hőkamerás vizsgálatokkal segíti a rászoruló családokat az Esély Közösség

Közzétéve: 2023.03.25.

„A fel nem használt energia a legolcsóbb energia” – idézte a szakértőket Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója szombati közösségi videójában, amelyet Őrsi Gergellyel, a főváros II. kerületének polgármesterével közösen rögzített. Az európai politikus bejelentette, hogy a fenntarthatóság és az energiahatékonyság növelése érdekében az általa alapított szociáldemokrata közösség egy különleges akciót indított az elmúlt napokban: ingyenes hőkamerás vizsgálatokat végeznek olyan rászoruló családoknál, akik nem engedhetik meg maguknak a költséges ellenőrzéseket, viszont tudni szeretnék, hogy hol és miként lenne érdemes javítani az otthonaik hőszigetelésén. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az Esély Közösség tagjai által elkészített ingyenes hőtérképek nem minősülnek hivatalos energetikai tanúsítványoknak, de mindenképpen iránymutató segítséget jelenthetnek az érintettek számára.

Ujhelyi elmondta, hogy az elmúlt napokban elsőként Ózdon, Szerencsen és Miskolcon végeztek ilyen felméréseket és az elkészített felvételeket megosztották az érintettekkel. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az Esély Közösség kapacitásai egyelőre nem teszik lehetővé, hogy minden jelentkezőhöz ellátogassanak az országban, de akik igénylik ezt a vizsgálatot és emailben jelentkeznek a mozgalomnál (info@eselykozosseg.hu), azok a vizsgálatra alkalmas időjárási körülményektől függően a lehető leggyorsabban sorra fognak kerülni. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a téli időszak megmutatta mennyire kitettek vagyunk az energiahasználat és annak költséges rezsije kapcsán, ezért a hőkamerás vizsgálatokkal abban akarnak segíteni az Esély Közösség tagjai, hogy a következő fűtési szezonra minél többen fel tudjanak már bizonyos módosításokkal, javításokkal készülni.

Őrsi Gergely, a főváros II. kerületének polgármestere pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről, hozzátéve, hogy az általa vezetett önkormányzat kisgép-kölcsönzési akciójának keretében megpróbálják ilyen hőkamerákkal is kiegészíteni az igénybe vehető eszközök kínálatát. Őrsi a kerületben található Kapás utcai szakrendelőintézet előtt arról beszélt, hogy ez a kamera is tökéletesen megmutatta a folyamatos felújítás és korszerűsítés alatt lévő épület külső vizsgálata során, hogy mennyi hő-, illetve energiamegtakarítást jelent az alsó szinteken már elvégzett nyílászáró-csere és alap hőszigetelés-toldás. „Mindenkit arra biztatnánk, hogy vegye igénybe ezt a szolgáltatást. Nyilvánvalóan mi is igyekszünk segíteni, hiszen egy-egy professzionális hőtérkép költsége sokak számára nem megengedhető. Egy ilyen eszköz használatával viszont lehet, hogy spórolni tudnak a családok, hiszen kiderülhet, hogy adott esetben nem kell a teljes szigetelést elvégezni, hanem például a nyílászárók cseréjével, a bejárati ajtó megigazításával, vagy a tetőtéri ablakok beállításával megoldható a probléma” – fogalmazott a közösségi oldalon közzétett videóban Őrsi Gergely, hozzátéve: az a cél, hogy spóroljunk meg minél több energiát, okosan és olcsón.

Budapest – 2023.03.25.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István