EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (406.)

Közzétéve: 2023.05.07.

Iványi Gábor nyerte idén az Európai Hazafi Díjat

Idén harmadik alkalommal adjuk át az Európai Hazafi Díjat, amelyet 2023-ban a közönség szavazatai alapján Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke érdemelt ki.

Ezt a kitüntetést minden évben a május 9-i Európa Naphoz kapcsolódóan adjuk át egy olyan megbecsült személynek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. A díjat 2019-ben együtt alapítottuk Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadóval, amikor közösen felavattuk a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban. Az Európai Hazafi Díj ennek a térplasztikának egy kisebb másolata, amely szintén Kocsis András Sándor alkotása. Az elismerést eddig Bródy János dalszerző-előadó művész és Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke vehette át. 

Az idei évben az Esély Közösség tagjai számos jelölést tettek az idei díjazottra, a három legtöbb ajánlást kapott személy közül végül online szavazáson választották ki, hogy ki kapja 2023-ban az elismerést. Az idei jelöltek Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke; Horgas Péter, a Civil Bázis Egyesület elnöke; valamint a beérkezett közel ötezer szavazat közül végül a legtöbbet begyűjtő Iványi Gábor voltak.

Mindhárom jelölt kiemelkedő példát mutat mindannyiunknak a magyar érdekek európai és az európai értékek magyarországi képviseletében. Bármelyikük kapta volna a több szavazatot, a díj megfelelő személyhez került volna. Megtiszteltetés a számunkra, hogy Iványi Gábor lehet az Európai Hazafi Díj harmadik kitüntetettje, személye a szolidaritás, az önzetlenség, a társadalmi felelősségvállalás és a demokratikus jogállami értékek kérlelhetetlen védelmének egyik kiemelkedő irányadója. A jelenlegi magyarországi rezsim politikájának leírásához és tökéletes jellemrajzához bőven elegendő lesz a történelemkönyvekben azt rögzíteni, hogy miként vegzálta, üldözte és próbálta ellehetetleníteni Iványi Gábor segítő közösségét az államhatalom, ahelyett, hogy minden eszközzel segítette, sőt követte volna a példáját.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszázhatodik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2023. május 7.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István