Kárpátaljai magyar önkéntes katona kapta idén a Rendületlenül-díjat

Közzétéve: 2023.03.15.

Traski Viktor, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense, az ukrán fronton önkéntes katonai szolgálatot teljesítő kárpátaljai magyar családapa kapta idén a Rendületlenül-díjat; erről az elismerést alapító Ujhelyi István EP-képviselő számolt be közösségi oldalán. 

A szociáldemokrata politikus az online díjátadóról készült videóban elmondta: az elismerést olyan határainkon túl élő magyaroknak ítélik oda immár harmadik éve, akik fáradhatatlanul építik, ápolják a helyi magyar közösségeket és ezzel is erősítik nemzetünk pozitív megítélését a közös hazánktól távol. “Mindenre gondoltam, amikor annak idején megalapítottuk ezt a díjat, csak arra nem, hogy lesz olyan díjazottunk, aki a XXI. században egy lövészárokban szolgálja hazáját, nemzetét, családját és mindannyiunkat” – fogalmazott Ujhelyi István az ukrajnai magyar egyetemi docens méltatásakor.

Traski Viktor megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, amelyet minden kárpátaljai magyar nevében vett át jelképesen az online beszélgetés keretében. A fiatal kandidátus elmondta, hogy bár egyetemi tanárként nem lett volna sorköteles, mégis azért jelentkezett önként a frontra, mert “tükörbe akar nézni” a háború után is és mindent megtenni azért, hogy megvédhessék Ukrajnát az orosz agressziótól. “Azért küzdök, hogy szabadon és nyugodtan Kárpátalján tudjak élni. Ez nagyon hasonló ahhoz, ami az 1848-as forradalom elve is volt. Az önvédelmi harcunk talán mégis közelebb áll az 1956-os eseményekhez, akkor is a ruszkik voltak a főszereplők” – fogalmazott Traski Viktor. Az ungvári tanár kérdésre válaszolva elmondta: nem könnyű mentálisan bírni a háború megpróbáltatásait, amikor kis falvakban tragikus sorsú gyermekekkel találkozik, mindig a sajátjaira gondol, akik – ha nem állítják meg az orosz agressziót – akár hasonló sorsra juthatnak. 

Ujhelyi István a közösségi oldalon közzétett beszélgetésben rámutatott arra, hogy Traski Viktornak “elképesztő felelőssége és lehetősége van abban”, hogy a következő évtizedekben az ukrán-magyar együttélés szimbolikus hőseként rendet tegyen azokban a viszonyokban, amiket a politika elrontott. “Vigyázz magadra, mert a következő években sokkal fontosabb feladatod lesz, mint az elmúlt időszakban bármikor” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve, hogy a díjat egyelőre csak virtuálisan tudta átadni, de bízik benne, hogy hamarosan béke lesz és személyesen viheti majd el az elismerést Kárpátaljára. A beszélgetés során elhangzott, hogy Traski Viktor jelenleg családjával tölti párnapos eltávozását, mint elmondta: huszadika után vezénylik ki újra a frontra. 

A Rendületlenül-díjat az elmúlt években eddig ketten kapták meg: Ildikó “Indy” Mair, a skóciai magyar közösség egyik vezetője, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetője. 

A Traski Viktorral készült rövid beszélgetést itt nézhetik vissza:

Budapest/Brüsszel – 2023.03.15. 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István