Közegészségügy: történelmi lépésre szánta el magát az Európai Parlament

Közzétéve: 2023.03.16.

Speciális, a közegészségügy kérdéseivel foglalkozó albizottságot hozott létre az Európai Parlament, a testület felállításáról és annak tagjairól az eheti, strasbourgi plenáris ülésen tettek bejelentés. Az új szakmai bizottságban harminc EP-képviselő kapott helyet, közöttük Ujhelyi István szociáldemokrata politikus, az Esély Közösség alapítója. 

Az Európai Parlament fennállása óta nem volt példa arra, hogy külön szakpolitikai albizottság foglalkozzon a közegészségügy kérdéseivel, ezért az EP mostani döntése mindenképpen úttörő és történelmi lépésnek számít. A testület a már létező Környezetvédelmi-, Közegészségügyi- és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) égisze alatt működik a jövőben, de kifejezett célzott és konkrét intézkedésekkel foglalkozik majd, így értelemszerűen a közegészségügyi ellátással, a gyógyszerészeti és kozmetikai termékekkel, de még a bioterrorizmus egészségügyi vonatkozásai is napirenden lesznek, illetve lehetnek. Az új, közegészségügyi albizottság megbízatása határozatlan idejű, a jogalkotási feladatokat pedig továbbra is az ENVI keretei között látják majd el, figyelembe véve értelemszerűen a most alakult szakmai testület javaslatait is. 

“Fontos mérföldkő ez nemcsak az én politikai pályámon, de az európai egészségügy minőségének javítása érdekében tett erőfeszítéseink sorában is” – értékelte az albizottság megalakulását és abban kapott mandátumát Ujhelyi István. Az EP-képviselő hozzátette: jelenlegi parlamenti ciklusa során arra tett korábban vállalást, hogy az Európai Egészségügyi Unió megvalósításával létre fognak hozni a közegészségügyben olyan minőségi kritériumokat, amelyeket minden tagállamnak be kell tartania a szolgáltatás minősége, a munkakörülmények és a betegbiztonság területén. “Sok eredményt elértem, illetve elértünk már ezzel kapcsolatban az elmúlt években, de még nem tartunk a munka végén. Ezt akarom folytatni és befejezni a következő években, hogy minden magyar polgár ugyanolyan európai szintű minőségi ellátást kapjon a hazai egészségügyben, mint amilyet tőlünk nyugatabbra élvezhetnek más tagállamokban. A minőségi ellátás minden európai polgárnak ugyanúgy jár, függetlenül attól, hogy az egészségügy szervezése és működtetése kizárólagos tagállami hatáskörbe tartozik. Több Európa, jobb egészségügy – ez az én programom!” – fogalmazott a bejelentés után Ujhelyi István. 

Strasbourg – 2023.03.16. 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István