Közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet

Közzétéve: 2024.04.15.

Újabb pályázati kör nyílik meg április 16-án, kedden, déli 12:00 órakor az ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-program keretében – ismertette a pályázat mentora, Ujhelyi István. Az Európai Parlament magyar képviselője hozzátette, hogy az idei első kiírásban összesen 35.500 ingyenes bérletet osztanak ki, ebből az előzetes kvóta alapján 779 jut majd a tizennyolc éves magyar fiataloknak. Ujhelyi leszögezte, hogy idén is várható ennek a kvótának a későbbi megemelése, köszönhetően annak, hogy Magyarországon rendszeres a túljelentkezés az ingyenes utazási lehetőségre.

A mostani forduló részleteit ismertetve Ujhelyi István elmondta, hogy az érintett fiatalok 2024. április 16. és április 30. között adhatják le jelentkezéseiket az Európai Bizottság erre a célra készített online felületén. Ebben a körben azok a magyar fiatalok pályázhatnak, akik 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtek, ezt a két dátumot is beleértve. Az uniós tagországok állampolgárai mellett ezúttal is pályázhatnak az Erasmus+ programhoz társult harmadik országokban élő fiatalok is, így például Észak-Macedóniából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból. Azok, akik ebben a pályázati körben kiválasztásra kerülnek és ingyenes InterRail-bérletet nyernek, azok legfeljebb harminc napig utazhatnak majd Európában a 2024. július és 2025 szeptember közötti időszakban. Ujhelyi István a program mentoraként hozzátette, hogy a sorban ez lesz a kilencedik pályázati forduló. Tájékoztatása szerint eddig több mint egymillió európai fiatal élt már a lehetőséggel, Magyarországról pedig eddig összesen közel harmincezren pályáztak és a kvóta alapján eddig valamivel több mint hatezren utaztak is már a különleges program nyújtotta vonatbérlettel. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a DiscoverEU program finanszírozása és jövője hosszútávon biztosított, amelyet Ujhelyi az uniós mandátuma lejárta után is mentorként segít majd.

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel és segítette egészen a megvalósulásig. A projekt sikerét szintén jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat, de korábban Ujhelyit is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért.

További részletek és jelentkezés az Európai Bizottság oldalán: https://youth.europa.eu/discovereu_hu

Budapest/Brüsszel – 2024.04.15.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István