Közös levélben kéri 12 díjnyertes cirkusz – köztük két magyar – az ágazatnak kijáró figyelmet az Európai Bizottságtól

Közzétéve: 2024.04.20.

„Azt várjuk a következő Európai Bizottságtól, hogy a neki régóta kijáró módon emelje a cirkuszművészetet a társművészetekkel – így a színház, az opera vagy épp a tánc – azonos szintre és kapjon ez a 250 éves kulturális ágazat ugyanolyan hosszútávú, érdemi figyelmet” – írta tizenkét BigTopLabel-díjas európai cirkuszi társulat abban a közös levélben, amelyet Ujhelyi István EP-képviselő, valamint az Európai Cirkuszszövetség és a Stéphanie monacói hercegnő által vezetett Cirkusz Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) támogatásával küldtek az április 20-i Cirkusz Világnap alkalmából az Európai Bizottság elnökének.

A BigTopLabel-díj egy olyan minőségbiztosítási elismervény, amelyet az elmúlt években Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kezdeményezésére független cirkuszi és jogi-, illetve állatvédelmi szakemberek közösen dolgoztak ki és amelynek alapján évente maximum három európai cirkuszi társulatot vizsgálnak, illetve minősítenek. Eddig tizenkét európai cirkusz kapta meg ezt az elismerést (közöttük két magyar), amelyet minden évben az Európai Parlamentben adnak át az érintetteknek. A BTL-cirkuszok által jegyzett levélben megjegyzik, hogy egyfajta értékelésként írják javaslatukat és észrevételeiket az épp leköszönő Bizottság vezetőjének. Hangsúlyozzák, hogy az elmúlt közel tíz évben számos előrelépés történt az európai cirkuszművészet elismerésében, a rá irányuló jogos figyelem megerősítésében és ezen kulturális ágazat kooperációjának megszilárdításában, azonban a következő Európai Bizottságnak ennél jóval több konkrét lépést kell majd tennie. Többek között azt várják, hogy teremtsék meg a hagyományos cirkuszok számára is a megfelelő támogatási kereteket és célzott uniós programokat, egyúttal legyen a következő Európai Bizottság nyitottabb azokra a még kiaknázatlan társadalmi, szociális és kulturális lehetőségekre, amelyeket a hagyományos cirkuszművészet szinte egyedülálló módon képvisel és amelyekből a BigTopLabel-elismerést viselő társulatok mindennap kiemelkedő példát mutatnak. Hozzátették azt is, hogy épp az Európai Bizottság saját tanulmánya bizonyította be nemrég: az európai cirkuszi társulatok 81 százaléka soha nem jelentkezett még európai pályázatokra, 64 százalékuk pedig tulajdonképpen semmilyen módon nem került még kapcsolatba az uniós támogatási lehetőségekkel; ennek egyik oka az lehet, hogy a jelenlegi támogatási struktúrában elsősorban az újgenerációs cirkuszművészek találnak csak maguknak forrásokat.

„Mi, a BigTopLabel-elismerés büszke viselői most azért írunk Önnek közösen levelet, hogy szakmai szövetséget és együttműködést ajánljunk az Európai Bizottság mindenkori vezetőinek. Az általunk képviselt cirkuszi társulatok nemcsak európai polgárok millióinak, de immár az uniós döntéshozók számára is bizonyították szakmai hozzáértésüket, az európai értékek és normák iránti elkötelezettségüket” – írják közös levelükben a BigTopLabel-cirkuszok. A hivatkozott dokumentumot Ujhelyi István EP-képviselő és a szakmai szervezetek mellett aláírásával az alábbi cirkuszok látták el: Blackpool Tower Circus (UK); Circo Raluy Legacy (ES); Cirque Arlette Gruss (FR); Circus Balkanski (BG); Circus Brazil Jack (SE); Circus Knie (CH); Circus Krone (DE); Magyar Nemzeti Cirkusz (HU); Circus Roncalli (DE); Richter Flórián Cirkusz (HU); Sirkus Finlandia (FI); Zippos Circus (UK).

Brüsszel – 2024.04.19.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István