Március 15-től újra lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatbérletekre

Közzétéve: 2023.03.12.

Idén a magyar nemzeti ünnepen, március 15-én nyílik meg az ingyenes európai vonatbérletekre vonatkozó uniós pályázat újabb fordulója, ebben a körben várhatóan mintegy 750 magyar fiatal juthat hozzá az ajándékjegyekhez – erről a program mentora, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő beszélt vasárnapi, rendhagyó online sajtótájékoztatóján.

A szociáldemokrata politikus a hírrel a versailles-i Nagy-Trianon kastély díszterméből jelentkezett be a közösségi oldalán, ezzel – mint mondta – elsősorban azt akarta jelezni: vannak dolgok, amelyek szétválasztanak minket és vannak, amelyek az összetartozást erősítik, ilyen az ingyenes vonatbérlet-program is. Ujhelyi elmondta: a trianoni békeszerződésről, pontosabban békediktátumról és annak máig fájó következményeiről az akkori magyar politikusok, az akkori kormányzati vezetők tehetnek. „Ami szétszakított minket akkor, arra most az Európai Unió és az európai közösséghez való tartozás jelent némi gyógyírt. Amit már együtt élünk meg és együtt őrzünk, építünk” – tette hozzá a politikus a közösségi oldalán közzétett videóban.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy ezt az összetartozást erősíti az Európai Unió Erasmus+ programjában szereplő „DiscoverEU” elnevezésű program is, amelyet korábban elsőként Ujhelyi karolt fel és amelynek keretében az eddigi hét pályázati fordulóban összesen több mint 212ezer jegyet osztottak szét, a magyarok közül közel 25ezren pályáztak a kvóta szerint nekünk járó eddigi közel 5ezer bérletre. Az EP-képviselő elmondta azt is, hogy a jövő héten induló újabb pályázati fordulóban 35.300 ingyenes vonatjegyet osztanak szét, a magyaroknak várhatóan 750 bérlet jut majd ebből a keretből. Az idei első körben azok pályázathatnak, akik 2004. július 1. és 2005 június 30. között születtek, ezen két dátumot is beleértve; a pályázatokat március 29-én, déli tizenkét óráig kell beadni a program hivatalos weboldalán. „Ne csak bulizni induljatok majd, hanem olvassatok utána a történelmi eseményeknek és látogassatok el például azokra a helyszínekre is, amelyek meghatározóak a magyar történelem szempontjából. Tanuljunk együtt Európa történelméből és építsük együtt tovább az európai egységet” – üzente Ujhelyi a versailles-i kastély nagyterméből.

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel és mentorálta egészen a megvalósulásig. A projekt sikerét szintén jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat, de korábban Ujhelyit is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért.

További részletek az Európai Bizottság webes felületén olvashatóak: https://youth.europa.eu/discovereu_hu

A sajtótájékoztató videófelvétele az alábbi linken érhető el: https://bit.ly/3JvJvsA

Budapest/Brüsszel – 2023.03.12.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István