Nők elleni erőszak: most mit lép a Fidesz-delegáció?!

Közzétéve: 2024.04.23.

Szerdán szavaz az Európai Parlament strasbourgi – ebben a ciklusban utolsó – plenáris ülése arról az uniós jogszabálycsomagról, amely újabb, komoly előrelépést jelent majd a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak ügyében. Az új irányelv többek között tiltani fogja a kényszerházasságot és a női nemi szervek megcsonkítását, de külön szabályokat tartalmaz majd a kiber-bűncselekményekre, így például a kéretlen szexuális tartalmú képek küldése és az internetes zaklatás esetében is. A tervezet szerint az áldozatok számára javulni fog az igazságszolgáltatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, beleértve a szexuális és reproduktív szolgáltatásokat is, de a jogszabály konkrét rendelkezéseket tartalmaz majd a nemi erőszak megelőzésére is. 

Jogos kérdés, hogy a témában az utóbbi időben meglehetősen hangos, de sok esetben inkább álságos Fidesz EP-képviselői miként fognak majd részt venni a keddi vitában és hogyan fognak szavazni a szerdai plenáris ülésen, hiszen az elmúlt időszakban hiába tehettek volna számos esetben a nők jogaiért és védelméért az Európai Parlamentben, rendre épp ennek ellenkezőjeként cselekedtek. Emlékezetes, hogy az Orbán-párti delegáció ebben a most záruló parlamenti ciklusban tartózkodott például a McAvan-Šuica jelentés tárgyalásakor, amely többek között a lányok és nők testi, illetve lelki épségének biztosítása, a gazdasági és szociális jogok, illetve a lányok és nők szerepvállalásának előmozdítása, hangjuk és részvételük erősítése mellett foglalt állást. A Fidesz EP-képviselői tartózkodtak annál az Arena-jelentésnél is, amely a nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáival foglalkozott. A Fidesz európai parlamenti delegációjának tagjai tartózkodtak annál a Kuneva-jelentésnél, amely a súlyosan kiszolgáltatott női háztartási alkalmazottak ügyével foglalkozott. Tartózkodtak a fideszesek annál a Tanácsi határozatnál is, amely sürgette a nők elleni erőszakkal szembeni tagországi fellépést. De tartózkodtak az ENSZ nőjogi jelentésével kapcsolatos parlamenti szavazáson is, pedig szavazatukkal tehettek volna a nemek közötti bérszakadék csökkentéséért, illetve a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentéséért. 

Miközben tehát a Fidesz – különösen a mostani, egymást vádló közéleti turbulenciában – a nők elleni és kapcsolaton belüli erőszak ügyében a leghatározottabb mondatokat mondja, tettekben már ez a legkevésbé sem mutatkozik meg. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a karakán posztokban állást foglaló Deutsch Tamás és az általa vezetett fideszes EP-delegáció ezúttal vajon igent nyom-e majd a nők elleni erőszakkal szemben fellépő, átfogó parlamenti csomagra; benne többek között az isztambuli egyezményre való pozitív hivatkozásokra. 

Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója 

Strasbourg – 2024.04.23. 

FRISSÍTÉS: a Fidesz EP-delegációja a szavazáson végül tartózkodott, vagyis nem állt ki a bántalmazott nők és lányok mellett, illetve nem támogatta a családon-, valamint kapcsolaton belüli erőszakal szembeni fellépést. Lelkük rajta…

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István