NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (457.)

Közzétéve: 2024.05.05.

Ki az európai hazafi?

„Ezek hazafiak? Hazaárulók mind, mint te vagy, Pista!” – ilyen és ehhez hasonló, intelligens és színvonalas, nemzeti konzervatív kommentárokat is kaptam legutóbb, amikor közzétettem az Esély Közösség által meghirdetett szavazást az idei Európai Hazafi Díj jelöltjeiről. Mint ismert, ezt az elismerést minden évben a május 9-i Európa Naphoz kapcsolódóan adjuk át egy olyan megbecsült személynek vagy közösségnek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért. A kitüntetést 2019-ben Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadóval együtt alapítottuk, amikor közösen felavattuk a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban. Az elismerést az elmúlt években eddig Bródy János dalszerző-előadó művész, Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke és Iványi Gábor lelkész vehette át. 

Idén negyedik alkalommal fogjuk átadni az Európai Hazafi Díjat és talán igaza van azoknak, aki azt mondják: soha ilyen fontos nem volt még, hogy szeretett hazánk uniós tagságát és az európai értékeket megünnepeljük, illetve megóvjuk. Merthogy, hiába érkeztünk el egy kerek évfordulóhoz (május elsején volt Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulója), a jelenlegi magyar kormány erről jószerivel semmilyen módon nem emlékezett meg, az Európai Unióhoz való tartozásunkat nem ünnepelte meg, sőt, ehelyett közpénzből fizetett plakátokon uszít az európai közösség és annak támogatói ellen. Nyomasztó és végtelen szomorú, hogy miként jutottunk el egy húsz évvel ezelőtti nemzeti örömünneptől odáig, hogy egy – egyébként épp az uniós forrásokon degeszre hizlalt – tolvaj elit abszurd szabadságharcot folytat a békénket, biztonságunkat és hosszútávú gazdasági növekedésünket garantáló közösség ellen. Nyomasztó és végtelenül szomorú, hogy szűk húsz év alatt oda jutottunk: hazafi csak az lehet, aki Fidesz-párttagkönyvet hord a zsebében, mert hazaárulónak kiáltják azokat, akik európai Magyarországot és nem narancsuralmi, illiberális demokráciát akarnak.  

Az Európai Hazafi Díj jelöltjeire ezúttal is a közélet iránt érdeklődő civilek, az Esély Közösség szimpatizánsai tettek javaslatokat, így alakult ki a végső hármas, akik között online szavazáson dől el a díj sorsa. Idén a Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas előadóművész Koncz Zsuzsa, a Civil Választási Bizottság elnökeként is fontos közérdekű feladatokat felvállaló ügyvéd, Magyar György és a saját kortársaikért, illetve tanáraikért bátran kiálló Egységes Diákfront közössége kapta a legtöbb ajánlást. Hogy kik, illetve kik kapják majd végül a Kocsis András Sándor által készített térplasztika kisebb másolatát, jövő héten kiderül. Az biztos, hogy bárkihez is kerül majd az elismerés: jó helyre kerül. Igaz európai magyar hazafiakhoz, akik büszke magyarok és büszke európaiak; és ez a kettő nem gyengíti, hanem éppenhogy kiegészíti, erősíti egymást.

Aki még nem tette, az alábbi linken tud szavazni a 2024-es díjazottról: https://eselykozosseg.hu/europai-hazafi-dij-2024/

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy politikai szemtanúként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszázötvenhetedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a hazánknak.

dr. Ujhelyi István
politikai szemtanú / az Esély Közösség alapítója
2024.05.05.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István