NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (459.)

Közzétéve: 2024.05.19.

Közöd van hozzá! Menj el szavazni!

Mindenki számára világos és egyértelmű, hogy azért lesz néhány hét múlva egyszerre az idei EP- és az önkormányzati választás, mert a fideszes hatalom célja az volt, hogy minél jobban kicsesszen az ellenzékkel. Hiába hazudták azt, hogy racionális és spórolási célzattal tették egy napra a két voksolást (az a kormány, amelyik milliárdokat ver el kamu konzultációkra, túlárazott beszerzéseken nyerészkedik, százmilliárdokat költ el uszító kommunikációra, az milyen spórolásról beszél mégis?), az eredeti koncepció valójában az volt, hogy minél jobban ellehetetlenítsék és egymásnak feszítsék a még működőképes ellenzéki erőket. Míg ugyanis önkormányzati szinten a helyi együttműködések dominálnak, addig az EP-választáson – legalábbis Magyar Péter felbukkanása előtt még – az volt a célja az ellenzéki oldal erősebb szereplőinek, hogy csakis önállóan indulva letisztítsák maguk körül a mezőnyt. Együttműködni helyben, országosan meg egymás ellen (is) kampányolni, na az meg baromi nehéz – ez volt a Fidesz nagy terve. Azonban ahogy a NER, úgy az ellenzéki pártok számítása sem jött be ezen a téren: a kegyelmi botrány, majd az annak hullámain felemelkedő Tisza-jelenség igencsak megkavarta a forgatókönyveket. Az ellenzéki oldalon végül kényszerházasságok köttettek, a Fidesz pedig annyira bepánikolt Magyar Pétertől, hogy (ezt Orbán Viktor is elismerte egyik zárt körű kampányeseményén) már vállaltan csak a legvérmesebb és legelhivatottabb fideszes bázist akarják fixen elvinni az urnákhoz, mert úgy számolnak, hogy a magyarázható győzelemhez az is elég lesz. Egyfelől ezek után érthető, hogy miért butították le a legsutább – és leghazugabb – szintre a kampányüzeneteiket és miért fordítanak nagyobb figyelmet az EP-választásra, mintsem az önkormányzati bástyák megtartására, vagy épp elhódítására; arányaiban ugyanis itt lesz majd leginkább látványos még a Fidesz erősen porladó, de még kétségtelenül meglévő előnye.

A demokratikus közéleti aktívitás egyértelmű megerősödését lelkesen fogadó politikai szemtanúként természetesen nem kérdés, hogy részt fogok venni a választásokon és az sem különösebben nagy titok, hogy a jelenlegi hatalmat támogató, vagy lebontani akaró erőket fogok támogatni a rendelkezésemre álló szavazatokkal. Most azonban, amikor deklaráltam már, hogy egy időre kilépek a pártpolitikai térből és a mindennapi pártpolitizálást a kényszerektől mentes és szélesebb őszinteséget biztosító közéleti civilségre cserélem, a felelősségem és feladatom is részben más lett. Az Esély Közösség alapítójaként és szervezőjeként határozott értékrendem és ideológiai elhivatottságom van, ezt természetesen továbbra is vállalom, ugyanakkor immár közéleti civilként a lecsupaszított pártpolitikától érdemi távolságot tartva, szélesebb körű nemzeti minimumok keresésére is lehetőségem nyílik. Ezért az egyik első, immár civil kezdeményezésem egy apró, de talán annál nagyobb demokratikus hasznot hozó kiállás: a minél nagyobb választási részvételre való, pártpolitikától mentes felhívás.

„Mindegy, hogy kire húzod az ikszet, csak menj el szavazni! Mert közöd van hozzá!” – többek között ez hangzik el abban a közösségi médiafelületekre készült kisfilmben, amelyet néhány kedves ismerősömmel közösen készítettünk. A videóban Szalai Kriszta és a régóta Nagy-Britanniában élő Zubornyák Zoltán színművészek mellett Holoda Attila energetikai szakértő, Horgas Péter látványtervező, a Civil Bázis elnöke, valamint a Pedagógusok Szakszervezetének vezetői szerepelnek és mind arra hívjuk fel a nyilvánosság figyelmét, hogy ha nem élünk demokratikus választójogunkkal a június 9-i önkormányzati és EP-választáson, akkor mások fognak dönteni helyettük. A minél nagyobb részvétel a minél erősebb demokratikus működés érdeke. Az önkormányzati és az EP-választásokon hagyományosan alacsony a részvételi hajlandóság: 2019-ben az önkormányzati választásokon 48,58 százalék volt az arány, míg a legutóbbi EP-választásokon a jogosultak alig 43,48 százaléka jelent csak meg az urnáknál. Ezzel szemben a 2022-es országgyűlési választásokon a részvételi arány megközelítette a 70 százalékot. Bízzunk abban, hogy a mostani, kivételesen dupla választáson is jóval nagyobb lesz a szavazók aránya, mert ha nem veszünk részt a demokratikus folyamatokban, akkor hazánk és településeink sorsát mások fogják írni helyettünk. Azt pedig – ahogy Szalai Kriszta mondja a kisvideóban – „nem szeretjük”.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy politikai szemtanúként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszázötvenkilencedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a hazánknak.

dr. Ujhelyi István
politikai szemtanú / az Esély Közösség alapítója
2024.05.19.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István