Orbán személyesen rendelte el Varga Judit volt férjének “figyelmeztetését”?

Közzétéve: 2024.02.14.

Erősen feltételezhető, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök adott utasítást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) arra, hogy rendkívüli vizsgálatot tartsanak a Diákhitel Központban még 2020-ban; ez utóbbi KEHI-akciót nevezte Varga Judit volt igazságügyi miniszter korábbi férje a legfelsőbb kormányzati körökből érkező “figyelmeztetésnek”. Ez pedig már nem pusztán erkölcsi, de súlyos, akár büntetőjogi kérdéseket is felvethet. 

Mint ismert, a kegyelmi botrány miatt lemondott egykori igazságügyi miniszter ex-férje, Magyar Péter a Partizánnak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalom durva eszközökkel akarta megakadályozni 2020-ban, hogy feleségével elváljanak egymástól; illetve legalábbis érdemben befolyásolni akarták a válás körülményeit. „Behívtak a Karmelita kolostorba, és azt mondták, hogy ha ez és ez fog történni, akkor ezt és ezt választhatom.” Mivel Magyar az interjúban tett kijelentései szerint nem ment bele a felkínált opciókba, megfogalmazása szerint ezután jött „a botos megoldás.” Elmondta, hogy pár nappal később a KEHI be nem jelentett vizsgálatot tartott akkori munkahelyén, a Diákhitel Központban: számítógépeket és telefonokat is lefoglaltak. Magyar arról is beszélt az interjúban, hogy ezt követően felhívta a KEHI vezetőjét, Gaál Szabolcs Barnát – akit annak idején még 2010 júniusában nevezett ki Orbán Viktor a szervezet élére -, aki azt közölte vele, hogy a vizsgálat valójában “egy figyelmeztetés”. Magyar Péter hozzátette, hogy miután rendeződött a kapcsolata a feleségével, a KEHI vizsgálata is mindenfajta megállapítás nélkül lezárult. 

Nem ez lenne az első olyan KEHI-ellenőrzés, amely mögött a szakmaiságon túl direkt politikai szándék sejlik fel. Emlékezetes, hogy 2014-ben miként tartottak látványos – és ennek mentén megbélyegző hatású – házkutatást, illetve hosszú hónapokon át tartó, már-már vegzálással felérő vizsgálatot a norvég alap pénzeit osztó Ökotárs Alapítványnál. A NAV és az ügyészség, valamint több mint hatvan civilszervezet későbbi bevonásával zajló eljárás eredményeként végül egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, az egyik esetben pedig még a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt. Később a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet két éves pereskedésének köszönhetően derült ki, hogy a KEHI-vizsgálatot maga Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el a hivatal vezetőjének írt utasításában. A hatályos törvények szerint a KEHI a kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi a vizsgálatait, soron kívüli ellenőrzést csak a kormány, a miniszterelnök vagy az illetékes miniszter utasítása alapján köteles végrehajtani. Érdekesség, hogy ezt a jogkört az illetékes miniszternek csak 2022 szeptemberében adták meg egy törvénymódosítással, korábban soronkívüli vizsgálatot csak a kormány vagy személyesen a kormányfő rendelhetett meg. Ha igaz, amit Magyar Péter állított a Partizánban – mind időszerűségében, mind pedig tartalmában -, akkor az akkor hatályos szabályok értelmében vagy a kormány, vagy a miniszterelnök adott utasítást a KEHI elnökének a “figyelmeztetéssel” felérő azonnali ellenőrzésre. 

Egy biztos: Gaál Szabolcs Barnának, a KEHI elnökének mielőbb és egyértelműen tisztáznia kell, hogy ki és milyen alapon adott utasítást a Diákhitel Központ 2020-as soron kívüli ellenőrzésére, az milyen eredménnyel zárult és megfelel-e a valóságnak, hogy a vizsgálati eljárást nem szakmai alapon, hanem politikai/személyes megrendelésre végezte. Az elmúlt napokban számos kormányzati, illetve állami intézmény becsületén esett súlyos folt; a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hitelessége és megbízhatósága ráadásul kulcsfontosságú egy jogállamban. Minimális elvárás tehát, hogy a KEHI vezetője tisztázza ezt az ügyet és az elhangzott kijelentéseket. Mégpedig soron kívül. 

dr. Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója

Budapest/Brüsszel – 2024.02.14.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István