Ujhelyi: nem tartja be a kormány a Brüsszel felé vállalt határidőket

Közzétéve: 2023.03.22.

Orbán Viktor és kormánya valójában nem akar megállapodni Brüsszellel, amit alátámasztani látszik, hogy a maga által vállalt határidőket sem tartja be; legutóbb múlt héten kellett volna például egy jelentést küldenie az Uniónak a korrekciós intézkedésekről, de állítólag ez is elmaradt – erről Ujhelyi István EP-képviselő beszélt szerdai online sajtótájékoztatóján. A szociáldemokrata politikus emlékeztetett, hogy a Fidesz-kormánynak mintegy huszonhét, úgynevezett jogállamisági „szupermérföldkövet” kellene teljesítenie ahhoz, hogy végre hozzájussunk a Magyarországnak járó uniós forrásokhoz. Ujhelyi szerint annak ellenére, hogy ezek az EU-s pénzek nélkülözhetetlenek a magyar családok, az önkormányzatok és a gazdaság számára, a kormány mégsem akarja teljesíteni a szükséges feltételeket, vagy egyszerűen képtelen a változtatásra.

Az Esély Közösség alapítója a brüsszeli videóban elmondta: néhány nap múlva, egészen pontosan március 31-én jár le az a határidő, amelyet az úgynevezett helyreállítási alap első kifizetéseihez szabtak feltételként. Eddig kellene a már említett „szupermérföldkövek” mindegyikét teljesíteni, azonban Ujhelyi szerint egyelőre „még nem tartunk sehol az ügyben”. Az EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogállamisági folyamat részeként zajló, úgynevezett kondícionalitási eljárás keretében egy tavaly évvégi tanácsi határozat arra is kötelezi a magyar kormányt, hogy először március 16-ig, majd ezt követően három havonta jelentésben tájékoztassa azokról a jogállamisági korrekciós intézkedések végrehajtásáról, amelyekre az Orbán-kormány korábban írásban kötelezettségeket vállalt. Ujhelyi a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy brüsszeli forrásai szerint az említett határidőig a kormány ennek a jelentési kötelezettségének még nem tett eleget, legalábbis arról nem adott számot a nyilvánosságnak. Az EP-képviselő ezzel kapcsolatban azonnali tájékoztatást követelt a kormányzattól, elsősorban a tárgyalásokért felelős Varga Judit igazságügyi minisztertől. Ujhelyi aggasztónak nevezte a tárgyalások és a teljesítések menetét, állítása szerint, ha a kormányzat nem tesz végre érdemi és aktív lépéseket a következő hetekben, akkor nemhogy januárra vagy – ahogy a kormány legutóbb ígérte – márciusra nem fognak megérkezni a források, de nyárra, vagy akár évvégére sem.

„A partnerségi megállapodásból 22 milliárd euró, a helyreállítási alapból 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő forrás és plusz 9,6 milliárd eurónyi kedvezményes kölcsön forog kockán; ez 400 forintos euróval számolva 14.960 milliárd forint. Egyre inkább az a meggyőződésem, hogyha Orbán Viktor tavaly szeptember óta nem volt hajlandó a saját maguk által vállalt intézkedéseket meghozni és a végrehajtásukat elindítani, akkor valójában nem akar megállapodni. Pontosan tudja, hogy a jogállamisági módosítások a rendszerének részbeni lebontásával járnak, és ha a rendszere meggyengül, akkor végül kártyavárként omlik össze” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: a szükséges megállapodás alapját kétségkívül az igazságügyi reform adja. Hangsúlyozta, hogy utóbbit az egyre szűkülő időben a kormány nem hajtja hitelesen végre, akkor az említett pénzeket végleg elbukhatjuk, de legalábbis hosszú időre befagyasztva maradhatnak. Az EP-képviselő hozzátette, hogy a kormány kötelezően konzultált az érintett szakmai és civilszervezetekkel az igazságügyi reform részleteiről, azt azonban továbbra sem tudni, hogy az elhangzott véleményeket vagy kritikákat milyen módon és mélységében építik be végül a végrehajtási javaslatba. „Megér Önöknek 1,6 millió forintot, vagyis egy négytagú családra vetítve több mint 6 millió forintot a NER működtetése? Mert úgy néz ki, hogy minden magyarnak ennyibe fog fájni, ha a kormány nem tér végre észhez és nem módosítja a Brüsszellel szembeni tárgyalási stratégiáját” – fogalmazott online tájékoztatóján Ujhelyi István.

Brüsszel/Budapest – 2023.03.22.

A sajtótájékoztató felvétele az alább nézhető vissza:

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István