A haza nem lehet Európa ellenzékében – színre lépnek a radikális demokraták

Közzétéve: 2017.11.17.

12503_fit_380x10000Szükség van egy radikális baloldali erőre, amely azt hirdeti: a haza nem lehet Európa ellenzékében. Így gondolja Ujhelyi István szocialista uniós képviselő. Azt mondja, nem biztos, hogy ezt a pártot MSZP-nek fogják hívni. A volt szocialista alelnök nem akar pártot alapítani, de nem kér az ellenzéki összefogás körül zajló pótcselekvésekből sem. Alapított hát egy mozgalmat, Radikális Európai Demokraták (RED) néven. Szerinte 2018 után érdemi változások jöhetnek a pártstruktúrában. Úgy véli, a mostani ellenzéki pártelit és a tagság között nagy a szakadék.

– Még tagja az MSZP-nek?

– Nem tervezem ezt a politikai családot elhagyni, tizenhét éves korom óta vagyok a tagja.

– Azért kérdezem, mert amikor Botka visszalépése után lemondott az alelnökségről, azt mondta: az MSZP-nek még most is van esélye a baloldal vezető ereje lenni, csak ehhez a következő hetekben el kell dönteni, milyen irányba lép. S ettől teszi függővé, mennyire tud sorsközösséget vállalni a párttal.

– Még zajlik ez az időszak. Ugyanakkor a zsigereimben érzem, hogy történelmi időket élünk. EP-képviselőként akár kényelmesen hátra is dőlhetnék, de kötelességem kongatni a harangokat. A párt vezetésével nem tudok sorsközösséget, a Botka László távozása után kialakult helyzetért pedig nem tudok felelősséget vállalni. De része vagyok ennek a családnak.

– Önsorsrontásért nem mennek a szomszédba. Szanyi Tibor, az MSZP másik uniós képviselője már másodszor okozott botrányt: ’56-os lincselős képet posztolt, most pedig a színházi zaklatási ügyben úgy intett mértékletességre, hogy közben az áldozat színdarabbéli meztelen szereplését hozta fel. Medgyessy Péter volt miniszterelnökük pedig az LMP-s Szél Bernadettet kiáltotta ki Orbán potenciális kihívójának.

– Van elég bajom az uniós frakcióban Tiborral. Más az életről, a politikáról, a stílusról vallott felfogásunk. Könyörgök, ne kelljen itt is az önsorsrontást folytatni!

– De Medgyessy ötletéről csak van véleménye! Be tudnának állni Szél Bernadett mögé?

– Miután az LMP úgy politizál, hogy eltolja magától a többi ellenzéki pártot, nehéz lesz. Pedig akkor győzhet az ellenzék, ha közös a miniszterelnök-jelöltje, közös a listája és 106 egyéni jelöltje.

– Diplomatikus válasz.

– Nem akarok senkinek üzengetni.

– Kiszivárogott Velez Árpád volt pártigazgató Molnár Gyula pártelnöknek írt levele. Eszerint egy stratégia nélküli, romba döntött közösség lett a MSZP-ből.

– Fontos különbséget tenni a politikát csináló ellenzéki vezetők és a településeken dolgozó, a modern, európai Magyarországért szívüket-lelküket kitevő emberek között. Én értük fogom „felszántani” a kampányban az országot.

– Elvált egymástól az ellenzéki elit és a közösség?

– Nagy a szakadék köztük. Amikor lemondtam az alelnöki tisztségről, lényegében az országos pártelitből távoztam, és nem a közösségből.

– A párt közelgő kongresszusának ezzel a helyzettel van dolga?

– A pártom nagyon nehéz helyzetben van, minden mondat, amit az MSZP helyzetének elemzésére fordítanék, rontana a megítélésén. Nekem az a célom, hogy jövő április után is legyen baloldal Magyarországon. Sorsfordító időszak jön: ha az Orbán-rendszer bebetonozódik, akkor végletesen elszakadunk a modern Európától.

– Ebben az ellenzéknek is lesz sara. Főként akkor, ha például az MSZP képtelen megújulni.

– Kell egy radikális baloldali erő, amely érti a modern idők szavát, és azt hirdeti: a haza nem lehet Európa ellenzékében. Nem biztos, hogy hosszú távon ezt a pártot MSZP-nek fogják hívni.

– Vagyis kellene egy új balos párt?

– Csak annyit állítok: nem biztos, hogy ezt a pártot MSZP-nek fogják hívni. 2018 után érdemi változások jöhetnek a pártstruktúrában.

12511_fit_380x10000– Korábban azt mondta, segíthet, ha egy népmozgalom, egy társadalmi felindultság elsöpri ezt a hatalmat. Alapított most egyet Radikális Európai Demokraták néven. A RED ennek az új pártnak a csírája?

– Nem tervezek új pártot alapítani, de nem kérek az ellenzéki összefogás körül zajló, unalmassá váló pótcselekvésekből sem. Ezért inkább mozgalmat szervezek, amely civilektől is vár javaslatokat annak érdekében, hogy felszínen tudjuk tartani az európai Magyarország és az uniós változások kérdését. A RED olyan mozgalom, amely a hazafiság, az európaiság és a szakértelem hármasa köré épül. Orbán úton-útfélen arról beszél, hogy vége a politikailag korrekt beszéd időszakának. Legyen így! Mondjuk akkor ki, hogy a magyarok egymás ellen uszításával, a magyar társadalom tudatos megosztásával erőszakot követtek el a nemzeten. Mondjuk akkor ki, hogy Orbánék, akik hazug módon a pesti srácok szellemi örökösének mutatják magukat, újra orosz befolyás alá vonják hazánkat. Nem tankok, hanem lánctalpas orosz hitel formájában. A putyini árnyékvilág által mozgatva verik szét az európai közösséget, szakadékba lökve mindannyiunkat és megszégyenítve mindazt, amit az ezeréves államiság során felépítettünk. És az őszinte beszéd mentén mondjuk ki azt is, az Európai Unió ebben a formájában képtelen lesz a túlélésre, ezért a működésében alapvető változások kellenek.

– Miért szerepel az elnevezésben a radikális szó? A Jobbikot szokták ezzel a jelzővel illetni.

– A Jobbik nem radikális, hanem szélsőséges, erőszakos és kirekesztő. Mi azonnali, gyökeres – vagyis radikális − változásokat tartunk szükségesnek az európai és a magyar politikában egyaránt. Nem lesz kirekesztő, szélsőséges vagy alpári hangvételű a mozgalmunk, de nevén fogja nevezni a folyamatokat. Az Európai Unió és Magyarország az elmúlt években nagyot fordult, ha úgy tetszik, kifordult önmagából. Ideje van a józan, de határozott, demokratikus európai radikalizmusnak! Barátaimmal úgy döntöttünk, hogy az Európai Demokraták néven az elmúlt időszakban létrehozott szellemi inkubátorházunkat, amely pártfüggetlen elemzéseket hozott nyilvánosságra az unió jövőjéről és benne Magyarország helyzetéről, mozgalommá szervezzük. A RED rövidítés világosan elhelyez minket a politikai térképen.

– Kik a barátai? Vannak köztük ismert nevek?

– Lesznek. A következő hetekben nyilvánosság elé fognak állni. De a mozgalom nem róluk vagy rólam fog szólni, hanem arról, hogy az uniós témák, változások napirenden maradjanak.

– Érdekli ez az embereket? Többségük a felmérések szerint uniópárti, de miért foglalkozzon európai témákkal, ha például mélyszegénységben él?

– Mert épp az európai megoldások emelhetik ki belőle. Nem tud olyan területet felhozni, amely ne kapcsolódna uniós ügyekhez. Amikor ezt az újságot az olvasók kézbeveszik, zajlik a göteborgi szociális csúcs, amelynek megszervezését mi, baloldali uniós képviselők javasoltuk. Az uniós együttműködés alapja a szociális együttműködés, ennek egyik vetülete az egészségügyi, oktatási, társadalombiztosítási rendszerek együttműködése. Most dől el az unió költségvetése, az, hogy Európa mennyi pénzt ad az egyes területekre. Azért fogok küzdeni, hogy Magyarország egészségügyi szolgáltatásainak, infrastruktrájának finanszírozására több forrás jusson. Hasonló vesszőparipám a kivándorolt magyarok helyzete, amellyel kapcsolatban nemzeti minimumprogramot dolgoztam ki. Angliában például már magyar orvostársaság is alakult, olyan sok orvos és nővér távozott Magyarországról. Ha a kormány Keletre nyit és Putyinnal barátkozik, akkor nem tudja kezelni ezt a problémát. Az unió jelen formájában nem jól működik, nem tud mit kezdeni az ötszázmilliós közösség versenyhelyzetével, a közel-keleti válsággal, Moszkva izmozásával, a menekültáradattal, saját belső vírusaival, a káros politikai folyamatokkal.

– Ezt mondja Orbán Viktor is.

– De az ő válasza nacionalista visszafordulás az időben: laza együttműködést akar az uniós országok között. A nacionalista izmozás azonban csak addig működik, amíg nem jön szembe a homokozóban egy másik izmos nacionalista. Akinek lehet, hogy épp az áll nemzeti érdekében, hogy minket víz alá nyomjon. És ekkor hivatkozhatunk ezeréves államiságra, Nobel-díjasok hadára, a magyarság kiválasztotti státusára, az fog kizárólag számítani, hogy kinek nagyobb a muszklija, kinek erősebb a szövetségi háttere. Mi pedig, mivel mindenkivel csak kuruckodni tudunk, egy ilyen helyzetben ott fogunk állni a magasztos nemzeti szövegünkkel, eredmény nélkül, elgázolva.

– Önök az euró mihamarabbi bevezetését, közös uniós pénzügyminiszteri poszt létrehozását is sürgetik. Ez szuverenitásunk részleges feladásával járna.

– A Fidesz hatályos uniós programja „a nemzeti önbecsülés szempontjából fontos fegyverténynek” nevezte az euró mielőbbi bevezetését. Most ezzel ellentétes politikát folytatnak. Szerintem nemzetárulás a nagyhatalmak játékszerévé tenni az országot. Európa 2019-ig eldönti, merre halad tovább. Az Orbán-kormány eközben még tárgyalóasztalhoz sem hajlandó ülni, hogy a magyarok érdekét képviselje ebben a folyamatban, inkább plakátháborút folytat Európa ellen. Az Európai Parlament elnöki értekezletén elhangzott, hogy a most zajló nemzeti konzultáció Európa legsötétebb történelmi időszakát idézi fel. Még a néppártiak sem védték meg Orbánt. Nagy változások előtt áll az unió: valószínűleg létrejön egy sokkal mélyebb együttműködésben gondolkodó eurózóna, amelynek közös lesz a pénzügyminisztere, az adó- és szociálpolitikája. Csak az elmúlt hetekben Horvátország és Bulgária is jelentkezett, hogy oda akarnak csatlakozni. Megértették, ha nem kerülnek be, maradnak a periférián, az orosz sztyeppe közelében. Orbánisztán vagy Európa? Eközött kell választanunk. Mi ezt a kérdést szeretnénk napirenden tartani. Sziszifuszi munka lesz, de meg kell mutatnunk, hogy Magyarországnak van egy másik arca. Ez a Radikális Európai Demokraták válasza.

(Megjelent a 168Órában 2017. 11. 16.-án, a szerző: Pungor András)

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István