Bocsánat, hogyha kérdem… Jó most magyar képviselőnek lenni Brüsszelben?

Közzétéve: 2014.12.10.

Szerényi Péterné (demokrata.info) – 2014.12.03.

Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: dr. Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő. Ujhelyi István 2002 – 2014 MSZP-s országgyűlési képviselő, 2014-től a párt alelnöke.  2010 – 2014 között az Országgyűlés alelnöke, európai parlamenti képviselő. Idén júliusban elindította a „Hazaváró-programot”. Parlamenti munkájáról, országunk brüsszeli megítéléséről, a fiatalok helyzetéről és az MSZP-ről kérdezi öt a Demokrata.info.

DI: 2010–2014 között az Országgyűlés alelnöke volt. Milyen eszközök álltak rendelkezésére, hogy megakadályozza az egyre erősödő szélsőjobb előretörését? Tudta-e ezeket maradéktalanul használni?

Ujhelyi István: Levezető alelnökként minden esetben kötött a házszabály, így az eszközök is meglehetősen korlátozottak voltak. Gyakran a politikai státusszal járó nyilvánosságot lehetett csak érdemben használni. Nem tagadom, szívem szerint sokkal radikálisabb lettem volna bizonyos esetekben. Egy alkalommal például, miután Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a zsidó kormánytagok és képviselők összeírását szorgalmazta a Parlamentben, sárga csillagot tűztem a zakómra és így vezettem a törvényhozást. Apró, de annál fontosabb tett volt. Erre ma is büszke vagyok. Ezzel együtt, amennyire lehetett, igyekeztem élni a házszabály nyújtotta keretekkel. Ha egy radikális képviselő túllépte a tisztesség határát, gondolkodás nélkül megvontam tőle a szót. Rendre fel is jelentettek emiatt a házbizottságnál. Kövér László házelnök másképpen értelmezi az előírásokat, ő leginkább a baloldali ellenzék ellehetetlenítésére használja azokat.

DI: Botrány, botrány hátán, itthon. Bocsánat, hogyha kérdem, jó most magyar EU képviselőnek lenni Brüsszelben?

Ujhelyi István: Demagógia nélkül, őszintén állítom: a magyar emberek képviselőjének lenni minden esetben megtisztelő, kivételes feladat. Így éreztem ezt az elmúlt több, mint egy évtizedben, a magyar törvényhozásban és így érzem az Európai Parlamentben is. Ha a kérdésében arra utal, hogy az Orbán-kormány negatív megítélése kihat minden magyar politikusra, úgy sajnos kénytelen vagyok megerősíteni: egyfajta stigmát jelent az orbáni rezsim minden magyar számára. Azon vagyok, és azon kell legyünk mind többen, hogy ezt a negatív bélyeget minél előbb le tudjuk venni. Magyarországnak másik arca is van, nemcsak a rezsimé.

DI: Brüsszelből hogyan látja a magyarországi fasizálódó, jobbra tolódó kormányt, országot?

Ujhelyi István: Európa aggodalommal figyeli mindazt, ami Magyarországon történik. Döbbenten szemlélik, hogy a Fidesz miként kacsint össze a szélsőjobbal. Miközben Orbán Viktor minden egyes centralizációs törekvését a szélsőséségesek hatékony megakadályozásával is magyarázta, ehhez képest a radikális erők folyamatosan törnek előre. Mivel „csak” dolgozni járok ki Brüsszelbe és minden lehetséges időt Magyarországon, a választók között töltök, így arról is valós képem van, hogy mit gondolnak mindarról, ami hazánkban zajlik. Bizton állíthatom, a többség európaiként gondolkodik, és nem kér a fideszes putyinokráciából.

DI: Mit tud tenni az Ön frakciója és Ön az ilyen jellegű csoportok térnyerésének visszaszorítása érdekében?

Ujhelyi István: Minden lehetséges eszközt megragadunk, hogy a kirekesztő szélsőségek ne kerüljenek többségbe. Az Európai Parlamentben ebben is egyetértés van, a két nagy frakció közösen akadályozta meg például, hogy a radikális csoportok képviselői vezető tisztségekhez jussanak a parlamenti bizottságokban. Az S&D képviselőcsoportja rendszeresen szervez és támogat az extremizmussal foglalkozó konferenciákat, rendel meg ezzel kapcsolatos tanulmányokat.

DI: Ön az MSZP egyik alelnöke. Sokan már leírták a pártot. Véleménye szerint mikorra lesz újra a régi, ütőképes a párt?

Ujhelyi István: Az MSZP-t már sokan és sokszor leírták. Mégis az ellenzék vezető ereje, akárki akármit mond: az MSZP nélkül nincs kormányváltás. Az MSZP nem hibátlan, de tanult az elmúlt évekből, tanult az elmúlt huszonöt évből. Tanult a saját és mások hibáiból. A szocialista párt most egy olyan úton indult el, amely visszavezet a választókhoz. Azokhoz, akiket a mindenkori politikai elit magára hagyott. A rezsim recsegve össze fog omlani. Mi, pedig készen leszünk rá, hogy újra demokratikus, szabad levegőjű, európai, emberközpontú és emberléptékű magyar köztársaságot építsünk belőle.

DI: Elindította a „Hazaváró-programot”. Bocsánat, hogyha kérdem, mire jöhetnének haza a külföldre távozott fiatalok? Olyan vélemények is vannak, hogy majd csak nyugdíjasként fognak majd hazatérni, ha hazatérnek.

Ujhelyi István: A fiatalok kivándorlása Magyarország egyik legsúlyosabb problémája. Egy modernkori Trianon. Több mint félmillió magyar vállalta a kényszerű gazdasági emigrációt, mert nem tudott itthon boldogulni. Személyes küldetésemnek érzem, hogy megteremtsem ezeknek, a százezreknek a valós érdekképviseletét és azoknak, akik hazatérnének, megfelelő lehetőséget és környezetet tudjunk biztosítani. Erről szól a Hazaváró-program. Nem hagyhatjuk, hogy skype-nagyszülők és skype-unokák országa legyünk. Társadalmi katasztrófa ha egy teljes generáció elveszíti kapcsolatát a hazájával.

DI: Édesapaként hogyan látja a fiatalok helyzetét ma itthon? Mit mondana gyermekének, ha Ön elé állna, hogy külföldön szeretné megteremteni egzisztenciáját?

Ujhelyi István: Abban nem látok kivetnivalót, ha egy fiatal külföldön próbál szerencsét, gyűjt tapasztalatot és tudást. Örülnék neki, sőt támogatnám, hogy gyermekeim is európai polgárok legyenek. A baj akkor van, ha nem a tudásvágy, hanem kényszerű étvágy miatt mennek külföldi emigrációba a fiatalok. Ha valaki azért dolgozik egy angliai kifőzdében, mert csak így tudja eltartani a Magyarországon maradt családját, az mindannyiunk szégyene. És tennünk kell ellene.

DI: Mitől félti gyermekeit leginkább ma Magyarországon?

Ujhelyi István: Attól, hogy ők is azt fogják mondani a gyermekeiknek: „nem baj, majd nektek jó lesz”. Szomorú, hogy Magyarországon generációk adják egymásnak ezt útravalóként. Szomorú, hogy újabb és újabb generációkkal tolódik tovább az élhetőbb világ. Ha rajtam múlik, ők már nem ezt fogják mondani. És, higgyük el: rajtunk múlik!

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István