Inforádió: Ujhelyi szerint csak jóval erősebb együttműködés védheti meg Európát

Közzétéve: 2016.03.23.

infoEurópa polgárait csak egy jóval erősebb együttműködés védheti meg a terrorizmustól – mondta az InfoRádiónak Ujhelyi István szocialista Európai Parlamenti képviselő.

„Döbbenetes, tragikus eseménysorozat történt. Mindenki kereste egymást; családtagokat, kollégákat, én is az összes képviselőirodát igyekeztem elérni, hogy mindenki épségben be- vagy hazaért-e. Lezárták az európai negyedet, így nem jutottam be az irodába. Vissza fog térni a normális élet, de a lelkekben marad egy folyamatos félelem. Emlékeztessük magunkat arra, hogy az elmúlt években Madridban, Londonban, Párizsban és Brüsszelben történtek ilyen terrorcselekmények, amelyek azt mutatják, hogy Európa gyengesége nem az elmúlt egy-két vitáiból fakad. Schiffer András kezdte el mondani, hogy Európának föl kell fedeznie, hogy csak egy jóval erősebb együttműködés védheti meg a polgárait” – mondta Ujhelyi István.

Hozzátette: „Az Európai Parlament addig tudja végezni a munkáját, ameddig a jelenlegi alapszerződés szerint elér a keze. Az Európai Bizottság is csak addig tudja letenni a javaslatait, ameddig jogában áll. A magyar sajtóban az európai hírekről azt látható, hogy sajnos a miniszterelnökök az Európai Tanács ülésein rendszeresen zsibvásárhoz hasonlóan alkudoznak egymással, nincs jól kitalálva ez a mechanizmus. Ha Európa globális gazdasági szempontból versenyképes akar maradni, szociális békét és jó hátteret, megélhetést, biztonságot akar biztosítani a polgárainak, és nagyhatalmi szempontból meg akarja védeni a hatalmas polgárságát, akkor sokkal erősebb együttműködés kell.”

„A brüsszeli támadás, azt mutatja, hogy az Iszlám Állam, ha ők lehettek a kiagyalói, most Európa szívébe, fővárosába, az unió intézményrendszerének fővárosába harapott bele. Magánemberként tragikusan éljük meg, döbbenet, felelős döntéshozóként nem tehetünk mást, hogy megkeményedünk és eldöntjük végre, hogy Európa kaotikusan akarja megélni a következő évtizedeket vagy sokkal egységesebb, erősebb hatalmi gépezetként” – hangsúlyozta az MSZP Európai Parlamenti képviselője.

A 2016.03.23.-án adásba került hanganyag visszahallgatható: ITT

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István