EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (107.)

Közzétéve: 2016.09.04.

transparency_threat_2001635A Fidesz annyira utálja Brüsszelt, hogy még a közpénzlopások megakadályozását sem engedi neki

A Fidesz azt állítja, hogy Brüsszel egy, a magyar nemzet érdekeit gátló és eláruló labanc szörnyeteg, eközben azt elhallgatja, hogy képviselői az Uniós döntéshozatalok során rendre a magyar érdekek ellen szavaznak. Legutóbb a jogállamiság és az átláthatóság garanciáinak megerősítésénél – szinte egyedüliként – a fideszesek tartózkodtak, ezzel világossá téve: nem szeretnék, ha az európai szabályok megzavarnák őket odahaza az uniós pénzek elsíbolásában.
A narancsos kormánypárt maffiaszerű elitjének megszámlálhatatlan bűne van, a teljes züllést legutóbb az mutatta meg, amikor a lelkiismeretlen tolvajlást állami szintre emelt törvénykezéssel próbálták meg titokban tartani. A történelemkönyvek az újkori magyar demokrácia egyik legbecstelenebb politikai korszakaként fogják feljegyezni, amikor a Nemzeti Bankból kitalicskázott milliárdok elköltésének titokban tartását a kormánypártok előbb nevetséges indokkal („elveszíti közpénzjellegét”), majd parlamenti törvényalkotással próbálták megoldani. Ne legyen kétsége senkinek: azok neve, akik a jegybank kifosztását eltitkoló törvényt megszavazták, örökre felkerülnek a Fidesz-maffia kollaboránsainak falára.
De a kormánypártiak nemcsak a magyar, hanem az uniós törvényhozásban is szeretik a titkolódzást. Az Európai Parlament nemrég tárgyalta a dokumentumok nyilvános hozzáféréséről szóló, úgynevezett Ferrara-jelentést, amelyet végül háromnegyedes többséggel fogadott el a plenáris. A Fidesz EP-képviselői, szemben például a néppárti frakció vezetőjével és saját, konzervatív pártcsaládjuk képviselőinek jelentős többségével, a végszavazásnál tartózkodtak. Ezzel nem támogatták többek között annak kimondását, hogy „egy, a jogállamiságot tiszteletben tartó, demokratikus politikai rendszer legitimitásának és felelősségének biztosításához az állampolgároknak jogukban áll, hogy megismerjék és ellenőrizzék többek között a közpénzek elosztásának és elköltésének módját”, valamint az abból elért eredményeket. A Fidesz által nem támogatott dokumentum az európai döntéshozatali folyamatok átláthatóságának növelését szorgalmazta, ezáltal az Unió működésének jobb megismerését; amelyet a Fidesz ezek szerint csak otthon és csak plakátokon követel. A jelentés, amelynek megállapításaival tehát a Fidesz nem értett egyet, azt is kimondta: az adatok teljes átláthatósága és hozzáférhetősége „alapvető fontosságú a visszaélések és csalások megelőzése és leküzdése terén”. Ezért a dokumentum arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tegye kötelezővé a strukturális alapok valamennyi kedvezményezettje adatainak közzétételét, beleértve az alvállalkozókat is. A jelentés szerint az EU-n belüli közkiadások teljes körű átláthatósága „kulcsfontosságú az elszámoltathatóság biztosításához és a korrupció leküzdéséhez”. Ez tehát nem találkozik a Fidesz álláspontjával. Ez a Fidesz szerint nem támogatható. Nehéz nem arra gondolni, hogy pusztán csak azért, mert egy erős és átlátható Európai Unió nem engedné, hogy a narancsos oligarchák és a saját lábon álló rokonok szétlopják a Magyarország épülésére adott közpénzeket. Miközben a Fidesz plakátokon üzenget és Brüsszelre mutogat, a hatékonyabb és tisztább működést viszont már nem támogatja. Ugye, világos?
Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhetedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2016. szeptember 4.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István