EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (116.)

Közzétéve: 2016.11.06.

yd-20160707-nato-081-macaristanA Fidesz-kormány valljon színt: meddig tekinti még példaképnek az Erdoğan-rezsimet?!

„Ennek az évtizednek az egyik kiemelkedő politikai vezetőjét köszönthetjük Magyarországon” – ezekkel a szavakkal méltatta nemrég Orbán Viktor magyar kormányfő Recep Tayyip Erdoğant, az akkor még miniszterelnökként Budapestre látogató, jelenlegi török államfőt. A Fidesz első embere példátlanul sikeresnek és eredményesnek írta le török „kollégájának” politikáját, egyszersmind követendő példaként felmutatva az általa épített illiberális államot. Orbán vonzódása a meglehetősen visszás politikai gyakorlatokhoz nem előzmény nélküli: vízválasztó tusványosi beszédében már „nemzetközi sztárként” írta le a török modellt. A vonzódás, azóta csak mélyült. Orbán pár hónapja egy német lapnak adott interjújában a török kormánnyal való viszonyát „szorosnak és bizalomteljesnek” nevezte, az Erdoğánhoz fűződő kapcsolatát pedig régi, személyes jóbarátságként írta le. Még azt is hozzátette, hogy a török államfővel mélyenszántóbban tud beszélgetni a fociról, mint mondjuk Putyinnal. Ez ám az igazi, férfias kötelék.
Törökországban az elmúlt időszakban súlyos, a nyugati, felvilágosult demokráciákban vállalhatatlan folyamatok zajlanak. Az egyébként is erősen autoriter és nyíltan illiberális államban – meglehetősen furcsa körülmények között lezajlott – puccskísérlet után soha nem látott tisztogatás vette kezdetét. Több mint hatvanezer embert, bírókat, tanárokat, orvosokat bocsátottak el állásukból, húszezer embert pedig letartóztattak. A török állami vezetés egészen odáig merészkedett, hogy homályos indoklással kormánykritikus újságírókat dugtak rács mögé, ellenzéki, világi médiumokat zárattak be vagy hallgattattak el. Néhány napja tizenegy ellenzéki politikust vettek őrizetbe, közöttük a török törvényhozásban mandátummal rendelkező, Erdoğanékkal szemben politizáló képviselőket. Példátlan tettek egy „példaértékű” országtól. A magyar kormány eközben az elsők között biztosította támogatásáról a török államfőt és tette világossá az álláspontját: „nincs jele annak, hogy Törökországban antidemokratikus folyamatok mennének végbe.”
Ezzel szemben tény, hogy Ankara vállaltan eltávolodott a demokratikus alapelvektől és agresszív tetteivel tovább terheli az EU-török partnerséget is. Orbán Viktor és a magyar kormány külügyi vezetése a törökországi eseményekkel kapcsolatban nem játszhat tovább kétkulacsos játékot. Egy európai ország vezetése nem tekinthet követendő példaként egy ilyen rezsimre. Felszólítom az Orbán-kormányt, hogy a szólás- és véleményszabadság korlátozása, a politikai ellenfelek elleni – minimum megkérdőjelezhető – eljárások kapcsán határozottan és egyértelműen foglaljon állást! Valljon színt, vállalja fel: továbbra is követendő példaként tekint-e Erdoğan rezsimjére?! Igaz, a magyarországi eseményeket és a kormányzati bűnözést látva tulajdonképpen már meg is adták a választ.
Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száztizenhatodik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2016. november 6.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István