EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (142.)

Közzétéve: 2017.05.28.

13161_370Orbán kihívóját partnerként fogadják Brüsszelben

Több mint szimbolikus lépés, hogy Botka Lászlónak, az MSZP megválasztott miniszterelnök-jelöltjének első hivatalos útja az Európai Unió központjába vezet. Ez egyfelől annak a világos értékválasztásnak a bizonyítéka, amelyről a 2018-as választások is szólnak: Európát vagy Orbánisztánt választjuk-e hazánk jövőjének. De a jövő heti brüsszeli látogatás annak is világos bizonyítéka, hogy immár az európai közösség is Botka Lászlót tekinti Orbán elsőszámú kihívójának; az MSZP kormányfő-jelöltje előtt ugyanis a legmagasabb vezetői szinten nyíltak meg az ajtók az Unió központjában.
Mi is látjuk Brüsszel hibáit, az emberektől olykor eltávolodott és lassú döntéshozatalainak bizonyos tévedéseit. Azt is tudjuk azonban, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van, számunkra az Unión kívül nincs jövő. Az elmúlt évek eseményei megmutatták, hogy a populista népvezérek és a mögöttük álló sötét hatalmi erők miként próbálják szétporlasztani az európai közösséget. Az Orbán által remélt „lázadás” azonban elmaradt, sőt, az európai polgárok – például Hollandiában, Ausztriában és Franciaországban – megmutatták, hogy nem kérnek a nacionalista és populista kamu-propagandából. Pávatánc helyett javítani kell az Unió működését, szorosabbra fűzni a tagállamok közötti együttműködéseket, megerősíteni az európai értékeket – ezt kívánja és kínálja az MSZP.
Mi, európai demokraták Botka László vezetésével visszavezetjük Magyarországot az európai útra és nem hagyjuk, hogy a putyini érdekeket kiszolgáló populista Fidesz-Jobbik koalíció kitépje hazánkat az európai közösségből. Orbán és társai körül végletesen elfogyott a levegő Brüsszelben, mára már saját pártcsaládjukkal is szembefordultak. Botka László előtt ezzel szemben nyitva állnak az európai ajtók, partnerséget és együttműködést kínálva egy általa vezetett tagország számára. Orbán vagy Botka; Orbánisztán vagy Európa. Mostantól ez a kérdés.
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznegyvenkettedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2017. május 28.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István