EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (167.)

Közzétéve: 2017.11.19.

170313075957-brexit-tug-of-war-780x439Brexit: konzultációt indít a RED az angliai magyarok körében

Nehezen haladnak a tárgyalások, illetve azok előkészítése a britek uniós kiválásával kapcsolatban, a folyamat azonban a közeljövőben igencsak fel fog gyorsulni. A Radikális Európai Demokraták mozgalma kiemelten fontosnak érzi, hogy a brit és az európai tárgyalófelek minél közvetlenebb információkkal bírjanak az érintettek helyzetéről és elvárásairól a Brexit-tárgyalások során, ezért a RED a mai nappal online konzultációt indít a Nagy-Britanniában élő magyarok körében. A mozgalmunk honlapján és e-mailcímén keresztül várjuk minden érintett magyar állampolgár kéréseit, javaslatait, elvárásait a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban, amelyeket összesítve eljuttatunk és tárgyalási segédletnek ajánlunk az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalójának, Guy Verhofstadtnak.
Néhány hónappal ezelőtt, a Brexit-főtárgyaló kinevezésekor már írásos megkeresésben kértem a brit földön élő magyarok jogainak fokozott képviseletét Guy Verhofstadtól. A liberális politikus akkori válaszában meg is erősítette, hogy az uniós polgárok, így a magyarok érdekei is prioritást kell, hogy élvezzenek a tárgyalások során. A folyamat akadozása, valamint a változó tartalmú és hitelességű ígéretek miatt azonban most különösen fontos, hogy közvetlenül becsatornázzuk az érintett angliai magyarok javaslatait. A britek mára felismerték, hogy a – számukra eddig is megannyi kivételt biztosító – Európai Unióból való kilépés súlyos gazdasági és társadalmi veszteséggel jár majd: a főként kelet-európai országokból érkező minőségi munkaerő elvesztése például komoly problémát fog okozni. Ne felejtsük el azonban, hogy a Brexit-párti konzervatívok kampánya épp az „EU-migránsok” ellen uszított, nemrég pedig a gáláns ajánlatokat belengető brit kormány képviselői azt mondták: csak akkor őrizhetik meg szerzett jogaikat az EU-állampolgárok, ha a britek is megtarthatják uniós kedvezményeiket. A „válóper” tehát még csak most kezdődik, a „vagyonmegosztás” pedig bizonyosan fájdalmas folyamat lesz.
Sajnálatos tény, hogy a magyarok érdekképviselete helyett az Orbán-kormány egyelőre Brüsszel ellen folytat háborút, amellyel bizonyosan nem erősíti az európai tárgyalófél pozícióját. Sőt, a Brexit kapcsán a Fidesz mindig is azt erősítette, hogy a briteket „a népszavazáson a hazájuk és határaik feletti kontroll visszaszerzésének igénye motiválta”, ami ugyancsak a Farage-féle, a külföldi munkavállalók elleni populista propagandát erősíti. Igaz, Orbánék valódi hozzáállását az Angliába vándorolt magyarok kapcsán már az is tökéletesen leírja, hogy többszázezres számukat alig néhány ezresnek hazudják, szavazati joguk gyakorlását pedig alkotmányellenesen korlátozzák.
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhatvanhetedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2017. november 19.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István