EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (196.)

Közzétéve: 2018.06.17.

mszpzaszloJön a politikai „háború”, az MSZP-ben is csatárláncba kell állni!

A Fidesz miniszterelnöke már szabályos háborút vizionál az európai közösségen belül, szerinte a 2019-ben soron következő európai parlamenti választás egy „értékek és kultúrák közötti harc” lesz, ha úgy tetszik: egy „sorsdöntő ütközet”. Orbán szereti hiszterizálni saját közegét, ezért vannak hát a nagy szavak, ugyanakkor tény: a következő időszak változásai valóban sorsdöntőek lehetnek. De nem úgy, ahogy Orbán gondolja. A valós veszélyt a gyűlöletre és állandó harcra építő illiberális politika mainstream térnyerése jelenti Európára és benne Magyarországra. Ha pedig a háborús retorikát használjuk, akkor ideje nekünk is csatasorba állni és felemelni a dárdákat, mert bizony harcba indulunk.
A MSZP a mai napon sorsfordító időszakban sorsfordító tisztújítást tart. Az elnök-helyettesi poszt egyik jelöltjeként magam is csatasorba jelentkezem, a következő időszakban ugyanis mindenkire szükség lesz a „fronton”. Pályázatomban többek között arról írtam, hogy az MSZP felíveléséhez radikális átformálás, merőben új stratégiai elképzelések és feszesebb működés szükséges. Semmi nem maradhat a régiben. Nem lehet tovább csak beszélni az MSZP „megújulásáról” valódi és radikális lépések nélkül: vége a szövegelésnek, itt a tettek ideje! Arra van szükség, hogy az MSZP túllépjen saját, megrogyott brandjén és új lapot nyisson. Nem felszámolni kell, hanem meghaladni. Nyitottnak kell lenni minden és mindenki felé, jobbra és balra egyaránt. Domináns és irányító szerepünket nem alaptalan arroganciával, hanem valós tapasztalati tőkére támaszkodó hitelességgel – és látható munkával – kell tudni megőrizni. Az MSZP új vezetőségének feladata a következő hónapok feszített felkészülése során, hogy egyértelmű vállalásokat tegyen például a migráció és védelem, az euró-övezeti csatlakozás, az európai ügyészség, a szociális Európa keretei, a kétsebességes európai modellhez való viszonyulás és a hatékony uniós érdekképviselet kérdéseiben. Én ebben kívánok vezető szerepet vállalni.
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százkilencvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő (MSZP)
2018. június 17.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István