EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (217.)

Közzétéve: 2018.11.11.

orbansemjen_0_0_1Nem nevezheti magát „nemzetinek” az a kormány, amely első- és másodrangú állampolgárokra osztja a nemzetet!

Minden kormánypárti vezetőt és Fidesz-támogatót arra kérek, hogy egy pillanatra álljon meg és tegye fel magának a kérdést: nevezheti-e magát „nemzetinek” egy olyan kormány, amely első- és másodrangú állampolgárokra osztja a nemzetet? Én azt állítom, hogy nem. Nagyon nem. A Fidesz-KDNP vezetői mégis ezt teszik: adminisztratív különbséget tesznek magyar és magyar között azzal, hogy míg nemzettársaink egy részét engedik könnyített módon levélben szavazni, addig sokszázezer külföldre vándorolt magyar polgártársunkat elzárják ettől a lehetőségtől. Legyen világos: az, hogy milyen módon biztosítja a voksoláshoz való jogot a kormány, egyszerű politikai döntés kérdése. Semmi más. Ha pedig van fokozatosság ebben az aljasságban, akkor valószínűleg Semjén Zsolt általánosságügyi miniszterelnök-helyettes az, aki ebben különdíjat érdemel: épp a magyarság egyesítéséért felelős kereszténydemokrata politikus ugyanis az, aki nevére veszi ezt a szégyenteljes különbségtételt. Ő jegyzi azt a módosítójavaslatot, amely a jövő májusi EP-választáson megnyitná a levélben szavazás lehetőségét azon kettős állampolgársággal bíró magyar nemzettársaink előtt, akik egyébként nem is EU-tagállamban élnek. A dolog ebben a formájában egyszerre abszurd és gyalázatos.
Magam is támogatom azt az európai törekvést, hogy minél több állampolgárt vonjunk be a szavazás menetébe, minél többen mondják el véleményüket és vegyenek részt sorsuk alakításában. De ezt egyenlő módon, az azonos hozzáférés garanciáival lehet csak tisztességesen elérni. Az, ahogy a Fidesz nettó szavazatszerzéstől vezérelve továbbra is megfoszt többszázezer kivándorolt fiatalt a könnyített szavazás lehetőségétől, több mint gyalázatos; arconköpése tisztességes magyar embereknek. Szégyen, hogy ezek után a kormánypártok még nemzetinek merik vallani magukat.
Ami pedig a szavahihetőséget illeti, csak emlékeztetnék mindenkit, hogy 2006-ban Szijjártó Péter – akkor még a Fidesz szóvivőjeként – a könnyített állampolgárság megadása kapcsán azt mondta, hogy a Fidesz „nem kíván választójogot biztosítani” a határon túli magyaroknak. Répássy Róbert korábbi igazságügyi államtitkár 2010-ben úgy fogalmazott: „a Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak”, Martonyi János pedig egyenes azt állította: „soha nem kapcsoltuk össze a magyar állampolgárság kérdését a választójog ügyével, a két dolog nem kezelhető együtt”. Nem az a legnagyobb baj, hogy arcátlanul hazudtak, hanem hogy saját hatalmi érdekeik mentén végül úgy alakították át a választójogi rendszert, hogy azzal alkotmányellenes módon első-, illetve másodrendű állampolgárokra osztották a nemzetet. Ez a fideszes tempó: hogy védjék a lopott szajrét, hol elferdített törvényekkel, hol kopaszokkal akadályozzák az állampolgárok jogainak gyakorlását. Az Európa-párti erők legerősebb szövetségeként ezen is változtatni fogunk és minden magyar állampolgárnak garantálni fogjuk az egyenlő szavazati jogot. Kivétel nélkül.
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáztizenhetedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
az MSZP EP-választási kampányfőnöke
2018. november 11.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István