EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (239.)

Közzétéve: 2020.03.29.

orvtechLegalább a veszélyhelyzet idején fizessék ki időben a kórházak számláit!

Mindenre van és lesz elég pénz, felülről nyitott kasszával dolgozunk – ezeket mondta Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus megfékezésével és gazdasági hatásainak csökkentésével kapcsolatban. Ez egyfelől jó hír, hiszen a kormány ezek szerint végre érdemi forrásokat szán az egészségügy működtetésére, a rendszer megerősítésére, a szükségletek maradéktalan kielégítésére. Kár, hogy ennek felismeréséhez egy halálos világjárványra volt szükség. Rossz hír azonban, hogy az Orbán-kormány hozzáállása az egészségügyi kiadásokhoz korábban ennek éppen az ellenkezője volt és félő, hogy a nagy szavak mögött most is csak részben húzódnak meg valódi tettek.
Tudjuk, hogy a kórházakat fenntartó állam tavaly több mint 70milliárd forinttal tartozott a beszállító cégeknek, amelyek között nem csak kapzsinak beállított multik, de magyar tulajdonú kis cégek is vannak. A kintlévőségek mértéke és folyamatos növekedése már a betegellátást veszélyeztette. A koronavírus előtt az Orbán-kormány még – mint valami olcsó maffia – alkudozásba kezdett a beszállító cégekkel és fenyegető hangulatú tárgyalásokon azt ajánlotta nekik: ha elengedik a követelésük 20 százalékát, akkor a fennmaradó részt kifizetik nekik. Ez a fajta hozzáállás és zsaroló stílus megengedhetetlen, különösen egy kormányzati szereplőtől. Európai szakmai forrásokból ráadásul úgy tudom, hogy az idei évben máris több mint 20milliárdos újabb adósságot halmoztak fel a kórházak a beszállítók felé, ez az összeg pedig napról napra tovább nő. Ez a súlyos járvány helyzet idején különösen tarthatatlan és vállalhatatlan!
Az egészségügyi intézményrendszer finanszírozásában és a struktúrájában a szükséges változások a mai napig nem történtek meg; a kormányzat ezzel kapcsolatos, lendületesnek látszó elképzeléseiből nem valósult meg azóta sem semmi. Az adósság-spirál és a rendszer elsorvasztása megmaradt. Természetesen nem várható el, hogy egy ilyen súlyos egészségügyi krízis közepén oldja meg a kormány azt, amire tíz év alatt sem volt képes; bizonyos lépések azonban elengedhetetlenek a teljes összeomlás elkerülése érdekében.
Felszólítom a kormányt: haladéktalanul teremtse meg annak garanciáit, hogy a kórházak képesek legyenek az orvosi és egészségügyi eszközszámláikat – minimálisan a járványveszély idején – azonnal, soron kívül kifizetni! A kormány biztosítsa ennek mindenkori fedezetét! Felszólítom a kormányt arra is: biztosítsa a megfelelő jogi garanciákkal, hogy a járványhelyzet elmúltával se lehessen 30 napnál hosszabb tényleges fizetési határidő az állami fenntartású egészségügyi intézményeknél, ezzel is elkerülve, hogy további adósságspirálba szoruljanak! Fontos tény, hogy az egészségügy szervezése és finanszírozása kizárólagos tagállami hatáskör, vagyis a nemzeti kormányok kizárólagos felelőssége. Az Orbán-kormány tehát, amely rendszerint függetlenségre és a tagállami hatáskörök tiszteletben tartására hivatkozik, most saját magával kerül szembe az omladozó egészségügyi rendszer képében. A Fidesznek lehetősége, felhatalmazása és – ha igaz, amit mondanak – korlátlan forrása is van ahhoz, hogy rendezni lehessen a kórházi finanszírozás, a kórházi adósságrendezés régóta sürgető kérdését. Lássuk hát!
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázharminckilencedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. március 29.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István