EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (257.)

Közzétéve: 2020.08.02.

jegyzetcover2334Stressz-tesztet és minőségi kritériumokat a magyar egészségügyben!

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, állami rádióinterjújában azt mondta: „a magyar egészségügy Európában a legjobban teljesítők közé tartozik.” A kormányfő vélhetően napszúrást kapott a balatoni nyaralása idején, hiszen a magyar polgárok, akik mindennap megtapasztalják a magyar valóságot, egészen más körülményekkel és tapasztalatokkal találkoznak. Még a miniszterelnök „jobbkeze”, Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank legfrissebb versenyképességi jelentése is erősen kritikus volt az egészségügy helyzetével kapcsolatban, kiemelve többek között, hogy az elkerülhető halálozási arány Magyarországon a duplája az uniós átlagnak, de a visegrádi országokkal történő összehasonlításban is tragikusan szerepelünk ezen a területen. Mi sem bizonyítja még jobban, hogy Orbán önfényező állítása merő hazugság, mint hogy maga a kormány rendelt meg nemrég közel háromszázmillió forintért egy átfogó reformtanulmányt az egészségügyi rendszer átalakítására. Az egészségügy irányításában és szervezésében meglévő világos és egyértelmű kormányzati káoszt jól mutatja, hogy a neves külföldi céget nem Kásler Miklós és az EMMI bízta meg a munka elvégzésével, hanem Pintér Sándor belügyminiszter. Elvárom a magyar kormánytól, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása a lehető legnagyobb átláthatóság és a lehető legszélesebb szakmai egyeztetések mentén történjen meg. Ezért elvárom a kormánytól, hogy az augusztus 7.-ig, vagyis jövő hét péntekig elkészülő tanulmányt minél előbb hozzák majd nyilvánosságra, az érintett szakmai szervezetekkel pedig érdemben vitassák meg annak megállapításait, mielőtt döntéseket hoznak.
Az Európai Parlament néhány héttel ezelőtt elfogadott egy átfogó közegészségügyi stratégiát, amely az uniós egészségügyi rendszerek javítását és megerősítését szolgálja. Ennek az átfogó anyagnak az egyik fontos pillére volt annak az „Európai Egészségügyi Uniónak” a koncepciója, amelynek kidolgozásában aktív szerepet vállaltam. Ez a parlamenti állásfoglalás többek között kimondta, hogy megkülönböztetés nélkül mindenkinek joga van a modern és mindenre kiterjedő egészségügyi ellátáshoz, ezért érdemben foglalkozni kell például az egészségügyi dolgozók elvándorlásával és az ezzel járó egyensúlytalansággal. Ugyancsak ez a parlamenti dokumentum, az Európai Egészségügyi Unió koncepciója szólította fel az uniós tagállamokat arra, hogy sürgősen végezzenek stressz-teszteket egészségügyi rendszereiken a gyenge pontok azonosítására. Ehhez kapcsolódóan pedig felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy a tesztek eredményei alapján tegyen javaslatot a minőségi egészségügyi ellátás minimum-követelményeiről szóló irányelvre, garantálva a betegek biztonságát és az egészségügyi dolgozók tisztességes munkakörülményeit. Az Orbán-kormány nyilván nem ellenzi az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, hiszen – bár először igyekeztek megfúrni a javaslatot, végül – minden fideszes európai parlamenti képviselő támogatóan, azaz egyetértően szavazott az állásfoglalásról. Erre hivatkozva szólítom fel a kormányt, hogy aktívan támogassa az Európai Egészségügyi Unió megvalósítását és legyen az első olyan tagállami kormány, amely elvégzi saját egészségügyi rendszerén a javasolt stressz-tesztet. Ha Orbán állításának megfelelően Európa legjobban teljesítő egészségügyi rendszerével rendelkezünk, akkor nincs mitől tartaniuk. Ha pedig a Fideszt valóban érdekli az emberek egészsége, jóléte és élete, akkor ugyancsak támogatja ezt a vizsgálatot, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a magyar emberek jobb, biztonságosabb, minőségibb ellátást kapjanak. Mert minden magyar megérdemli az európai szintű ellátást!
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázötvenhetedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. augusztus 2.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István