EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (267.)

Közzétéve: 2020.10.11.

jegyzetcover11Amikor a Fidesz megint saját magát rúgja bokán

Pontosan egy héttel ezelőtt beszéltem sajtótájékoztatón arról, hogy továbbra sem tudni: miért nem fogadták még el a magyar kormány pályázatát a munkahelyvédelmi támogatásokat nyújtó brüsszeli SURE-programhoz. Számos sajtóértesülés és folyosói pletyka szólt arról, hogy komoly problémákat találtak a kormányzati beadványban, ezért a huza-vona az ügyben. Levelet is küldtem egy héttel ezelőtt Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, hogy adjon tájékoztatást: pontosan mekkora összeget kértünk Brüsszeltől, mi az oka a késlekedésnek és a kényszerű módosításoknak, illetve mely ágazatokat és miként kívánnak ebből az összegből megsegíteni. Válasz persze azóta sem érkezett, jött viszont a szokásos fideszes tempó: előbb Deutsch kolléga ragadott klaviatúrát és próbált megint lehülyézni, majd a sorba állított többi EP-képviselő mellett ugrasztották a narancs-sajtó legalját is, mondván Ujhelyi azt sem tudja merre van előre, hiszen a kormány pályázatát már rég elfogadták. Látom magam előtt, ahogy egymás hátát veregetik a kollégák: na, ma is jól megadtuk neki, akinek a legtöbb lájkja lesz a szoci döngölésén, az kap egy csokit. De, rossz hírem van kollégák, a saját buborékban biztos nagy a siker, az igazság azonban fájdalmasan titeket rúgott bokán. Alig száradt meg ugyanis az enter Deutsch kolléga posztján, az Európai Bizottság szóvivője máris megerősítette: való igaz, hogy egyedüliként a magyar pályázat akadt el a rendszerben. Tény, hogy néhány nappal később végre sikerült megállapodást kötni, azonban a jelentős csúszás továbbra is magyarázatra szorul, sőt, számos újabb kérdés vár megválaszolásra a magyar beadványt illetően.

Több értesülés szól arról például, hogy jóval nagyobb összeget kértünk Brüsszeltől, de a kormány alkalmatlan pályázata miatt csak a felét, azaz mindössze 504millió eurós kerethez juthatunk hozzá. Csak az összehasonlítás kedvéért: a csehek négyszer, a románok nyolcszor, a lengyelek huszonkétszer (!) több pénzt, pontosabban hitelkeretet kapnak, mint mi. A magyar kérvény kétségtelenül sok fontos tételt tartalmaz – amelyeket persze korábban a fideszes propaganda saját történelmi segítségként hirdetett, most viszont kiderül: brüsszeli hitelből finanszírozzuk -, de több olyan pont is van, amely minimum kérdéseket vet fel. Csak egyetlen egyet említek: a számomra kiemelten fontos turisztikai ágazat például részesülhet majd ebből a hitelkeretből, de csak olyan szűkítéssel, amely leginkább a fideszes csókosok megsegítését jelenti. Miközben például pincérek, idegenvezetők, szállodások tízezrei kerültek kilátástalan helyzetbe. Lehet tehát hülyézni és kiengedni a revolver-sajtót a kerítésen, jó lenne azonban előbb arra válaszolni kedves kollégák, hogy valóban a kormány bénázása és hibás érvelése miatt kaptunk kisebb keretet a közösből, de azt is megválaszolhatnátok, hogy miért megint csak egy szűkített körnek akartok kedvezni ebből a fontos és sokaknak életmentő lehetőségből.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhatvanhetedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2020. október 11.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István