EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (268.)

Közzétéve: 2020.10.18.

jegyzetcover11 másolatOrbán Viktor mikor darálja le a Fidesz európai programját?!

Tisztázzuk már a legelején: semmilyen könyvdarálásnak, könyvégetésnek nem vagyok híve; sőt, kifejezetten káros, erőszakos tettnek gondolom az ilyen – sajnos, Magyarországon az utóbbi napokban előforduló – cselekményeket. A címben szereplő felszólítás egy szimbolikus hasonlat, amely épp arra kíván rámutatni, hogy a Fidesz folyamatos jogállamisági hisztije egy gigantikus hazugságon alapul, hiszen nemrég még ők követeltek szigorúbb fellépést az Európai Uniótól a renitens tagállamokkal szemben. Ha pedig továbbra is tartják magukat a mostani kommunikációjukhoz, akkor ideje lenne minimum nyilvánosan megtagadni a máig hatályos európai programjukat.

Számos alkalommal szembesítettem a Fidesz vezetőit és komoly, vagy épp komolyan nem vehető képviselőit azzal, hogy az utóbbi időben látványosan elfelejtették: milyen határozott és egyértelmű európai programra tettek vállalást, illetve kértek felhatalmazást a magyar választóktól. Az „Igen, Magyarország többre képes!” című, könyvméretű dolgozat az utolsó olyan átfogó munka, amelyben a Fidesz még lefektette és írásba adta, hogy mit gondol a világról, milyen értékek mentén politizál és milyen vállalásokat tesz a választók felé. Azóta a Fidesz megmaradt a lebutított „folytatjuk” szlogenjénél, ami persze felveti azt is, hogy ezek szerint ennek a programnak a megvalósításán dolgoznak azóta is. Ami meglehetősen furcsa, hiszen épp annak ellenkező módon viselkednek és cselekednek. Az alapvetően EU-párti dolgozat kiindulópontja ugyanis többek között az, hogy nem lehet a tagállami kormányok „dilettantizmusa, történelmileg példátlan korrupciója és a hatalommal való gátlástalan visszaélései minden következményéért” az Európai Unióra hárítani a felelősséget, hiszen – most tessék figyelni – „sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben.” Hollik István szokta összeszorított fogakkal „soros-beszédnek” hívni az ilyen mondatokat, pedig ez tényleg a Fidesz programjában szerepel feketén-fehéren. De van ebben ennél meghökkentőbb is, ami a mostani jogállamisági vitában különösen érdekes. „Jogkövető, hiteles tagállammá kell végre válnunk, törekvéseinket az unió mindenki által osztott alapelveihez és céljaihoz kell igazítanunk” – fogalmaz a Fidesz. Hogy tessék?! Hát naphosszat nem hallunk most mást, minthogy az Unió foglalkozzon csak a saját dolgával, az Orbán-kormányt meg tessék csak szépen békén hagyni illiberálkodni, nincs itt semmi látnivaló. A jogállamiság amúgy is megfoghatatlan baromság, meg kettős mérce, meg nemzeti függetlenség, meg soros, meg pfuj. De, akkor most kapaszkodjanak! A Fidesz hatályos programja így fogalmaz: „Az uniós tagság oltalom befelé is, mert sajnos a magyar demokráciának, jelenlegi állapotában, óriási szüksége van a kontrollra, arra, hogy akár számon is lehessen rajta kérni a demokratikus

normák követését (…) Az uniós intézmények döntései nem külső diktátumok, hanem azokban mi is részt veszünk (…) Mi egy, a tagállamok együttműködését elmélyítő, belső kohézióját növelő, szolidáris, a politikai integráció irányába továbblépő, hatékony, a problémákra koncentráló uniót szeretnénk látni (…) Az Európai Uniónak jelenleg a gyengeségei közé tartozik, hogy nehezen tud a saját maga által vallott értékeknek és elveknek érvényt szerezni. A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse (…) Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.” Igen, jól tetszenek olvasni: a Fidesz azt szorgalmazta, sőt követelte, hogy az uniós értékek betartatása érdekében olyan eszközök és jogosítványok álljanak rendelkezésre Brüsszel számára, amely akár a nemzeti szuverenitást is csorbítják. Ha valaki most ilyet mondana, akkor Hidvéghi Balázs máris a „hazáját gyűlölő nemzetárulónak” kiáltaná ki, Deutsch Tamás pökhendin megeresztene valami sudri viccet róla a facebookon, Szijjártó Péter berendelné a külügybe egy kis kukoricán térdepeltetésre, a közpénzből felhizlalt médianyaloncok meg vaskos szalagcímekben fröcsögnének és hergelnék ellene a nyilvánosságot. De, kérem: ez nem Soros György legújabb „terve”, ez a Fidesz máig érvényes politikai programja. Vagyis a kormánypárti képviselők és vezetők vagy akkor hazudtak, amikor ezzel körbejárták az országot és támogatást kértek hozzá, vagy most hazudnak, amikor a szügyig érő korrupciót és jogállami dúlást holmi gyerekes, függetlenséget őrző hisztivel akarják eltakarni. Mint mondtam: nem vagyok híve a könyvdarálásnak, nagyon nem. De, a Fidesz elnök-miniszterelnöke legalább annyit mondhatna: elnézést, már nem úgy gondoljuk, már nem azt valljuk, felejtsék el, ami ebben szerepel. Még az is hitelesebb lenne, mint ez az összevissza beszéd és a felfújt hiszti a jogállamiság kapcsán.    

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhatvannyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2020. október 18.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István