EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (269.)

Közzétéve: 2020.10.25.

 A Fidesz képes bármit leszavazni, ha azzal Orbánékat védheti

Önöket meglepte, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem támogatták a legutóbbi plenáris szavazáson azt a jelentést, amely a szociális kérdéseket gyűjtötte egy dokumentumba? Engem még mindig meg tudnak lepni a kormánypárti kollégák, mert rendre azt gondolom, hogy eljön egy pillanat, amikor képesek lesznek félretenni a piti pártos érdekeiket és támogatni fognak olyan szociális kérdéseket, amelyek világosan és egyértelműen az európai, köztük a magyar emberek érdekeit szolgálják. De, nem. Az Orbán-Mészáros-Párt európai képviselői most sem tudták átugrani saját árnyékukat és nem támogatták az EP eheti plenáris ülésén a Dobrev Klára által jegyzett parlamenti jelentést. Nézzük meg röviden, hogy mire mondtak nemet a Fidesz politikusai:

Nem támogatták – sőt, azon voltak, hogy kivetessék a végső dokumentumból – a részben általam kidolgozott és a jelentésbe az én javaslatomra bekerülő Európai Egészségügyi Unió koncepcióját. A Fidesz szerint nincs szükség tehát olyan minimális minőségi kritériumokra, amelyek garantálják a betegbiztonságot és az európai szintű ellátást. Azt sem támogatták, hogy európai stratégiát szorgalmazzon az EP, amely kifejezetten a hősies munkát végző európai ápolókra vonatkozik majd, benne a munkakörülményekről, a munkavállalói mobilitásról. De a Fidesz nem támogatta azt sem például, hogy arra szólítsák fel a tagállami kormányokat: a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatást a leginkább hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítsák. Arra is nemet mondtak, hogy a kormányok a járvány tapasztalatai alapján erősítsék meg az oktatási, szociális és egészségügyi rendszereiket. De, van tovább is. Rendkívül nevetséges, hogy a Fidesz-kormány korábban még a létezését is letagadta, később hárította, majd nemrég mégis bevallotta, hogy sokszázmillió forint értékben hitelkeretet igényelt az úgynevezett SURE-programból, amely a csökkentett munkaidős foglalkoztatással és a hasonló intézkedésekkel kapcsolatos kiadások finanszírozását segíti. A most elfogadott jelentés arra hívja fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg: ez az átmeneti pénzügyi eszköz állandóvá tehető-e, hiszen a járvány hatása még fokozódik – a Fidesz azonban, bár maga is élt a hitellehetőséggel, az állandósításra már inkább nemet mondott.

Persze a kormánypártiak alapvetően arra ugrottak, hogy a jelentés felhívja a Bizottságot: terjesszen elő egy európai minimálbér-keretet az aktív keresők szegénységének felszámolása érdekében. Szerintük ez nem jó irány, ráadásul tagállami hatásköröket sért. Pedig csak el kellett volna olvasniuk a bekezdés többi részét is, miszerint „a nemzeti hagyományokkal összhangban, kellően tiszteletben tartva a nemzeti szintű szociális partnerek autonómiáját és a jól működő kollektív tárgyalási modelleket.” De, a részletekre nem adnak. Nyilván az is csípte az Orbán-pártiak szemét, hogy a jelentés újólag megerősítette a jogállamiság fontosságát, a szilárd korrupcióellenes kereteket és ezek hatékonyságának rendszeres értékelését. Szinte bizonyos, hogy a NER brüsszeli képviselői pusztán azért, hogy megfeleljenek az otthoni elvárásoknak és a jogállami ellenőrzéssel szembeni hisztinek, inkább leszavazták a szociális ügyek megerősítését, csak ne kelljen erre is igent mondaniuk. Ugyanezt tették az elmúlt években olyan fontos parlamenti dokumentumokkal is, amelyek a nők jogait erősítették, a gyermekek és fiatalok támogatását bővítették vagy épp a munkavállalók érdekét szolgálták és csak azért ellene szavaztak, mert a „menekült” szó valamilyen formában szerepelt az egyik bekezdésben. Nehéz lehet most fideszesnek lenni és Orbán, valamint bandája védelmében olyan fontos ügyek ellen szavazni, amelyeket egy keresztény, konzervatív és nemzeti érzelmű ember egyébként gondolkodás nélkül támogat.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhatvankilencedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2020. október 25.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István