EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (272.)

Közzétéve: 2020.11.15.

nemigenIgazán eldönthetné a Fidesz, hogy miként viszonyul az Európai Egészségügyi Unióhoz!

Biztos Önöknek is vannak olyan élményei, amikor kedélyesen mosolyognak egy családi ismerősük anekdotáin, amelyekről pontosan tudják, hogy nem úgy és nem akkor, ráadásul nem is ezzel a drága ismerőssel történtek meg, de hagyják, mondja csak, olyan kedvesen mondja, jól van ez így. Nos, így vagyok sokszor én is a Fidesz képviselőivel, amikor őszintének látszó magabiztossággal tesznek állításokat korábbi vagy jelenlegi álláspontjaikról és döntéseikről, miközben mindannyian tudjuk – még ők maguk is -, hogy bizony az nem úgy van. Persze nyilván könnyen hozzáalakul az ember ahhoz az alternatív valósághoz, ahol sorosgyörgyök rontanak a nemzetre, ahol a közpénz alkotmánymódosítással veszti el közpénzjellegét, kérdésekre meg nem kell válaszolni, mert nem engedik feltenni őket. Ilyenkor az ember bizony belecsúszik abba, hogy nem mond igazat, de legalábbis nem bontja ki annak minden részletét. A Fidesz EP-képviselői is így vannak az általam vitt Európai Egészségügyi Unió programjával, amelyről a Fidesz EP-delegációja most azt mondja: „közös frakcióközi munka eredménye” és amelyet „a baloldali rágalmakkal ellentétben” a Fidesz EP-képviselői mindig is támogatták. Nos, lássuk akkor a tényeket, már akinek azok még számítanak:

Az európai szintű egészségügyi ellátás rendszerszintű kiépítése az MSZP európai programjában szerepelt (a Fidesznek nem volt programja), az erre épülő koncepció alapjait számos szakmai fórummal történt egyeztetés után én tettem le az uniós döntéshozók asztalára, ezt az EP szociáldemokrata frakciója karolta fel és alkotott belőle (meglepő módon „Európai Egészségügyi Unió” nevet viselő) stratégiát, ennek pontjai szerepeltek az Európai Parlament által elfogadott egészségügyi stratégiában és erre épül az Európai Bizottság egyik most induló, ezt a nevet átvevő, átfogó programja. Büszke vagyok, hogy aktív szereplője lehetek ennek a folyamatnak és őszintén örülök, ha a Fidesz ezt valóban támogatja; kár, hogy leginkább propagandaszövegekben és facebook-posztokban teszi. Mert az ördög, különösen a NER-világban, a részletekben lakik.

A Fidesz EP-képviselői kétségtelenül támogatták az Európai Parlament – fentebb hivatkozott – egészségügyi stratégiáját és benne az Egészségügyi Unióra való tételeket, de azt szeretik elhallgatni, hogy megpróbálták (egyébként sikertelenül) éppen azokat a részeket kiszavaztatni belőle, amelyek például a minőségi ellátás érdekében létrehozandó normarendszer kialakítását kérik. Szerintük ez „kollektív hazugság” és különben is „sérti a nemzeti hatáskört”. Hogy mindenki értse: a Fidesz nem támogatja, hogy minden európai tagállamban olyan egészségügyi ellátás legyen, amely minőségileg nem mehet egy meghatározott norma alá. A Fidesz szerint sérti a kormány hatáskörét, ha minőségi egészségügyet akarunk Magyarországon. Az is magyarázatra szorul, hogy miközben a Fidesz EP-delegációja szerint ők aztán nagyon támogatják az Európai Egészségügyi Uniót, de az ennek részeként szereplő ellátórendszeri stressztesztet – amelyet egyébként ők is megszavaztak az ismét hivatkozott EP-stratégiában – nem akarják elvégezni; ezt az illetékes államtitkár közölte, amikor rákérdeztem az állítólag a Fidesz által is „támogatott” program végrehajtására. Vagyis úgy támogatják, hogy nem hajtják végre. Sajátos NER-logika.

Jó lenne, ha a Fidesz végre világosan beszélne és még világosabban cselekedne ebben a mindenkit érintő és forradalmi programot illetően. Nyilván rettentően idegesíti őket, hogy egy magyar szociáldemokrata az ügy egyik kezdeményezője, a duplafenekű támogatásuk ezért nem tud őszinte lenni. De jó lenne félretenni a pitiánerséget és néha tényleg Magyarország érdekét nézni ebben a kérdésben. Tóth Edina képviselőasszony, a Fidesz EP-delegációjának egészségügyért felelős tagja egyik legutóbbi posztjában azt írta, hogy „több alkalommal is vitába szállt már” velem és „leginkább abban értettünk egyet, hogy semmiben nem értünk egyet”. Ez megint érdekes, hiszen egyszer sem volt még módunk vitatkozni ebben a kérdésben, a poszt-riposztokat nem nevezném vitának. Ha ez felkérés a képviselőasszony részéről, én állok elébe egy ilyen vitának. Hamar ki fog derülni, hogy bizony sokkal több dologban értünk egyet az egészségügyet illetően, mint gondolja. Feltéve, ha tényleg Magyarország és nem pusztán a Fidesz érdekét nézzük.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhetvenkettedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2020. november 15.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István