EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (274.)

Közzétéve: 2020.11.29.

tvmedveNocsak, a Fidesz is elkergetné a közmédia hazug vezetőit?!

A jogállamiság a Fidesz zavaros szövegelésével ellentétben nem valami ködös ideológia, hanem nagyon is konkrét keretrendszer – nem véletlenül szerepel az európai porondról épp furcsa hirtelenséggel távozó Szájer József szerkesztette alaptörvényben is az, hogy „Magyarország jogállam”. Felteszem, hogy a Fidesz itt nem arra gondolt, hogy Magyarország egy ködös ideológia bábállama. A jogállamiság egyik alappillére a tájékozódáshoz való jog garantálása, a médiaszabadság és a médiapluralizmus biztosítása. Az egyszerűen nem lehet vita tárgya, hogy a Fidesz előre megfontolt szándékból és hidegvérű, aljas indokból szépen fokozatosan leuralta a médiapiacot, ezzel leuralva a nyilvánosság döntő részét és ezzel befolyásolva a közgondolkodást. A Klubrádió állandó vegzálása, a Népszabadság bérgyilkosokkal történő kivégzése, az Index lopakodó felzabálása, a fideszes revolver-médiumok közpénzzel való kitömése, a megyei napilapok narancsakolba terelése és a közmédia teljes lebutítása mind a Fidesz politikai céljait szolgálja. Aki ezt tagadja vagy elhazudja, az egyszerűen vak, vagy – már elnézést, de – teljesen hülye.

Az Európai Parlament az elmúlt héten elfogadott egy jelentős állásfoglalást, amely a médiaszabadság megerősítéséről szólt. Nagy többséggel átment a dokumentum, meglepetésre még az önmagunkat illiberális lövészárkokba nyakig beásó fideszes képviselők is támogatták az elfogadását. Pedig olyan erős és igaz megállapítások vannak benne, miszerint egyes tagállamokban a közmédia a kormányzati propaganda eszközévé silányult, vagy hogy egyes tagállamok vidéki területein az információkhoz való hozzáférés leginkább csak az állami propagandára korlátozódik. Az EP állásfoglalása sajnálatának adott hangot, amiért egyes tagállamokban a médiaszabályozó testületek kormányzati befolyás alá kerültek és a kormányt bíráló médiaorgánumokkal szemben elfogult módon működnek. Sőt, a Fidesz által is támogatott parlamenti dokumentum elvárja a tagállamoktól, hogy szabályozással kerüljék el a túlzott médiakoncentráció kialakulását és garantálják a médiavállalatok tulajdonosi átláthatóságát. Na már most: a Fidesz EP-képviselői vagy véletlenül nyomtak igen-gombot, vagy megpróbáltak a jogállamiság iránt elkötelezett európai többséggel menni és ezt idehaza eltitkolni, vagy fordulat állt be a Fidesznél és hamarosan elkergetik a hazug közmédia vezetőit és felszámolják az állami médiaalapítványt is, amely alá besöpörték a magyar nyilvánosság jelentős részét. Tartok tőle, hogy utóbbi már túlzás lenne: inkább megint a szokásos fideszes sunnyogásról van szó. Az Orbán-párt európai képviselői ugyanis továbbra is balliberális médiatúlsúlyról és elnyomás alatt lévő keresztény-konzervatív nyilvánosságról hadoválnak. Teszik ezt azután is, hogy egy kiszivárgott hangfelvétel alapján mindenki számára világossá és egyértelművé vált: a közpénz-milliárdokkal felhizlalt közmédia a rá vonatkozó törvényeket megszegve politikai elfogultság alapján szolgáltatja a híreket és akinek ez nem tetszik, azt kiszorítják az állami intézményből. Kedves fideszes kollégák! Ha számotokra valóban ennyire fontos a médiaszabadság és a médiapluralizmus, ha az általatok is megszavazott EP-állásfoglalás tartalmával valóban azonosulni tudtok, akkor elvárom, hogy velünk együtt követeljétek a hazug közmédia hazug vezetőinek és a hangfelvétel által lebuktatott hazug szerkesztőinek azonnali menesztését. Ha nem teszitek, akkor ugyanolyan hazugok maradtok, mint a közmédia szolgalelkű NER-lovagjai.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhetvennegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2020. november 29.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István