EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (289.)

Közzétéve: 2021.03.14.

vaslevTaláljuk ki együtt a jobb és erősebb Európai Uniót!

Túl nagy volt a zaj az európai közéletben az elmúlt napokban (is), így kevés figyelem jutott egy rendkívül fontos eseménynek: az uniós intézmények vezetői által aláírt közös nyilatkozattal hivatalosan is elindult az Európa jövőjéről szóló konferencia, illetve vitasorozat, amelybe túlzás nélkül minden európai polgárt be akarnak kapcsolni a következő időszakban. Amint azt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is kiemelte: a konferencia célja, hogy nagyobb szerepet adjon az európaiaknak az Unió jövőbeli szakpolitikáinak és céljainak alakításában, egyúttal növelje az EU gazdasági és egészségügyi ellenállóképességét. „Az európaiak a számukra fontos, mindennapi életüket befolyásoló ügyeket egy új, nyilvános fórumon nyílt, befogadó, átlátható és strukturált beszélgetések keretében vitathatják majd meg” – mondta a Bizottság vezetője. A következő időszakban mélységében megvitatott témák között nemcsak az egészségügy szerepel, hanem az éghajlatváltozás, a társadalmi méltányosság, a digitális transzformáció, az Unió világban betöltött szerepe, valamint az Uniót irányító demokratikus folyamatok megerősítésének módja is. A konferencia különböző fórumokon zajlik majd, részben digitális formában, illetve, ha erre lehetőség van, a koronavírus-szabályok betartása mellett személyes találkozók keretében is. Az európaiak és az érdekeltek interaktív többnyelvű digitális platformon oszthatják majd meg elképzeléseiket, vehetnek részt rendezvényeken, és kaphatnak segítséget rendezvények szervezéséhez.

Az Európa jövőjét megvitató konferencia a Bizottság, a Parlament és a Tanács fennhatósága alatt fog működni, a folyamatot végrehajtó testületben a nemzeti parlamentek megfigyelői státuszt kapnak. Az Európai Parlamentben immár a fősodorból kihajított fideszeseknek sikerült is rögtön a lényeget megfogniuk ebben az ügyben: az uniós biztosi posztról, majd bizottsági vezető szerepekről is lecsúszott Trócsányi László például azzal támadta a készülő konferenciát, hogy az csak másodlagos szerepet ad a nemzeti parlamenteknek és „bizonytalan polgári platformokra” helyeződik a hangsúly. Hogy Önök is értsék: a fideszes képviselőnek az a baja, hogy az embereket közvetlenül kérdezik majd meg az őket érintő kérdésekben és nem a jelenlegi – már csak pár hónapig létező – fideszes kétharmad kénye-kedve szerint tunkolhatnak majd a kérdésekben. A Fidesz sokadszor becsmérli egyébként az Európai Parlamentet, nem ez az első eset, amikor nyíltan nekimegy az intézménynek (mintha az valami ködös, ’nemzetellenes brüsszelitákkal’ teletömött valami lenne), holott – valahogy ezt mindig elfelejtik – az európai, köztük a magyar polgárok által közvetlenül megválasztott képviselők alkotják.

Számomra, mint az Európai Egészségügyi Unió egyik kezdeményezője és kidolgozója, az egyik legfontosabb tétel a megvitatott témák közül természetesen az egészségügy területe. Az elmúlt hónapokban, lassan években, számtalan alkalommal elmondtam, hogy az egészségügyi ellátórendszerek közötti minőségbeli különbségek tarthatatlanok, ezért európai standardokra van szükség ezen – az egyébként kizárólagos tagállami hatáskörbe – tartozó területen. Ha nem is azonnal, de az uniós vezetők is belátták, hogy igazam van és hozzá kell nyúlnunk olyan kőbe vésett dogmákhoz is, mint például az egészségügy kezelése. A koronavírus megmutatta, hogy vannak olyan kihívások (klímaváltozás, menekült krízis, járványok), amelyekre nem elég önálló tagállami szinten megoldásokat adni, a hosszanható és hatékony válaszokat közösen, európai integrációval kell meghoznunk, különben mindannyian elbukunk. Biztos vagyok benne, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia és vitasorozat eredményes lesz és meg fogjuk közösen találni azokat a pontokat, amelyekben nyitni, fejlődni, előre lépni kell. Az MSZP EP-képviselőjeként ebben aktív szerepet fogok vállalni, elsősorban az Európai Egészségügyi Unióval kapcsolatban. A Fidesz egyre marginálisabb szerepbe kényszerülő képviselőit pedig arra kérném, ha már segíteni nem tudnak, legalább ne ártsanak az európai közösség megerősítését szolgáló folyamatoknak.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáznyolcvankilencedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2021. március 14.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István