EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (307.)

Közzétéve: 2021.07.18.

 

vaslevlTámogatja a szlovén EU-elnökség az Egészségügyi Unió megvalósítását!

Váratlan helyről kapott megerősítést és támogatást az általam kezdeményezett és részben általam kidolgozott Európai Egészségügyi Unió koncepciója: az orbáni rezsimet példaként követő szlovén kormány képviselője közölte legutóbb, hogy álláspontjuk szerint meg kell erősíteni ezt a programot. A dolog nem csak azért érdekes, mert Szlovénia adja ebben a félévben az Európai Unió soros elnökségét, de azért is, mert a velük szoros érdek- és üzleti közösséget vállaló Orbán-kormány kézzel-lábbal tiltakozik az Egészségügyi Unió ellen. Pontosabban, a Fidesz rettenetes zavarában hol ezt, hol azt mond ezzel kapcsolatban, de a végén rendre a nemzeti szuverenitásnál lyukad ki. 

Számomra az Európai Egészségügyi Unió egy fontos és kiemelt projekt, amelyre saját gyermekemként tekintek. Éppen ezért volt rendkívül inspiráló, amit Janez Poklukar, a szlovén kormány egészségügyi minisztere mondott az Európai Parlament közegészségügyi szakbizottságának eheti ülésén. A tárcavezető – akivel korábban számos szakmai fórumon találkoztam már – egyértelművé tette, hogy innovatív megoldások szükségesek az egészségügyi rendszerek számára annak érdekében, hogy még erősebb legyen az ellenállóképességük. Hangsúlyozta, hogy egyformán kell fejleszteni az egészségügyi rendszereket az összes tagállamban és csökkenteni kell az egészségügyi egyenlőtlenségeket. Poklukar arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni az európai ügynökségeket (ezek voltak egyébként az Egészségügyi Unióhoz kötődő első lépések, amelyeket az Európai Bizottság meglépett), de hangsúlyozta azt is, hogy meg kell erősíteni az Európai Egészségügyi Unió programját. Közölte, hogy a szlovén elnökség ideje alatt jogalkotási javaslatokkal fognak előállni, álláspontjuk szerint fokozni kell az egészségügy területén a koordinációt és a határokon átnyúló együttműködést. Világos beszéd, kitűnő célok, támogatni és segíteni is fogom a megvalósulást. 

Az Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb és sikeresebb megvalósítása azonban nem lehetséges a tagállamok együttműködése nélkül. A Fidesz egyelőre felemásan viszonyul a kérdéshez: szavakban és facebook-posztokban rendre azt bizonygatják, hogy támogatják az Egészségügyi Uniót, a kormányzati szinten már azonban pont ellene cselekszenek. Amikor arról van szó, hogy jöjjön létre egy egységes európai minőségi követelményrendszer a közegészségügyben, amit minden tagállamnak tartania kell a betegbiztonság és a minőségi ellátás érdekében, akkor a Fidesz máris kaszát ránt és a nemzeti szuverenitást félti. Hiába fogadta el az Európai Parlament nagy többséggel, hogy végezzen minden tagállam stressz-tesztet az egészségügyi rendszerében, hogy ennek alapján meg tudjuk fogalmazni az európai szintű elvárásokat, a Fidesz-kormány ezt beavatkozásnak érzi és elutasítja. A jelenlegi kormánynak az egészségügy mindig is huszadrangú kérdés volt, az ágazat javítása és megerősítése leginkább csak propagandában mutatkozott meg. Már csak néhány hónap van a választásokig, azután ebben is érdemi fordulat következik és Magyarország aktív tagja és alakítója lesz az Európai Egészségügyi Uniónak. 

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázhetedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2021. július 18.

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István