EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (310.)

Közzétéve: 2021.08.07.

 

vaslevélA keleti vakcinák miatt vagyunk szívóágon Nagy-Britanniában?!

Arról a kormány mélyen és sunnyogva hallgat, hogy mennyire képtelen volt megfelelő mennyiségű és minőségű megállapodást kötni más államokkal az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról, ami a keleti vakcinákkal oltott magyarok esetében különösen fontos, ha külföldre akarnának utazni bármilyen okból. A Fidesz sikerpropagandát harsogva örömködött, hogy már Mongóliába, Kazahsztánba vagy épp Üzbegisztánba is korlátozások nélkül utazhat minden magyar, arról viszont egy szót nem ejtenek, hogy mondjuk Ausztriába, Olaszországba vagy épp Portugáliába továbbra is külön tesztek és egyéb költséges kötelezettségek teljesítése után mehetnek csak be azok a magyarok, akik nem uniós oltást kaptak.

De van máshol is probléma: Nagy-Britanniában éppen a mai naptól változnak, illetve enyhülnek – az egyébként meglehetősen kaotikusan alakuló – korlátozások, számos ország lakói ettől kezdve mentesülnek a karantén és egyéb elvárás alól, így például a szomszédos Ausztria, Szlovákia, Szlovénia vagy épp Románia állampolgárai. Érdekesség, hogy bár a lejelentett fertőzöttségi mutatóink sokkal jobbak, mint például az utóbbi három említett országból érkező adatok, mégis a brit kormány ezek szerint kockázatosnak találja még a Magyarországról érkezőket. A félszeg hivatalos magyarázatokon túl erre konkrét és indokolható válasz nem nagyon van, félhivatalos forrásaim azonban azt sugallják, hogy a nagy mennyiségben használt keleti vakcinák miatt van erős fenntartás még mindig velünk szemben. Egyszerűen az Európai Unióból nemrég távozó Nagy-Britannia úgy ítéli meg, hogy a dokumentációjának leadása, illetve le nem adása miatt sajátos helyzetbe kerülő SzputnyikV, illetve a hatékonyságával kapcsolatban már igazolt kételyekkel bíró kínai Sinopharm tömeges használata még kockázatot jelent a delta variáns terjedése idején, ezért jobb az óvatosság.

Arról persze lehet és kell is majd a járvány biztos elvonulása után vitatkoznunk, hogy mennyire volt helyes és eredményes a kormány keleti vakcinabiznisze – különösen a vásárlás minimum gyanús körülményei mentén -, de jelen helyzetben nem ez a kérdés, hanem az, hogy a magyar kormány miért nem képes a külkapcsolatai révén a magyar emberek érdekében megfelelő megállapodást kötni és a lehető legtöbb könnyítést elérni a polgárai számára minden lehetséges partnerországnál. És nem csak azoknál, ahol valami sötét fusizás is megy kormányzati szinten. A brit földön élő magyarok közösségi csoportjaiban teljesen jogos a felháborodás és az értetlenség, sokan számolnak be csalódottságukról és dühükről a kialakult helyzet miatt. A Fidesz tavaly nyáron is elengedte a gyeplőt és inkább oligarcháinak jachtjain pihent, vagy épp a magán-gépeikkel repdesett melegebb éghajlatokra, ahelyett, hogy a kötelességét tette volna. A kormányzat szövegelésben, hepciáskodásban és gőgös kivagyiságban nagyon erős, ott bicsaklik meg ez a pökhendi ficsúrság, amikor szembejön a valóság. Az, hogy a kormányzati szereplők ebben nem tudtak érdemi eredményeket felmutatni: vagy az abszolút töketlenségüket vagy a mérhetetlen nemtörődömségüket bizonyítja. Valószínűleg mindkettőt.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszáztizedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

  1. augusztus 8.

 

 

 

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István