EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (317.)

Közzétéve: 2021.09.26.

 

olafGuten Morgen, érkezik Orbán Viktor rémálma?!

Szövetségi parlamenti választást tartanak ma Németországban, amelynek során nemcsak a Bundestag új tagjait, de az Angela Merkel távozása utáni új kancellárt is megválasztják. Mindenképpen sorsfordító nap ez a mai, nemcsak a németek, de egész Európa, benne Magyarország számára is. Az SPD, azaz a német szociáldemokraták meghívására személyesen veszek ma részt a berlini eredményvárón, vagyis testközelből figyelhetem majd: miként lesz Németországnak sokunk reménye és várakozása szerint új, szociáldemokrata vezetője. Amitől Orbán Viktor a legjobban retteg.

Nem kérdés, hogy nem csupán a németek, de egész Európa, sőt tulajdonképpen az egész világra hatással lesz az új kancellár személye – ezért is fontos, hogy jelenleg a szociáldemokrata Olaf Scholz áll a kutatások szerint nyerésre. Az elmúlt tizenhat évben a kereszténydemokrata Angela Merkel meglehetősen pragmatikusan vezette az országot, a stabilitás és kiszámíthatóság respektálható állandósága mellett persze nem mehetünk el amellett sem, hogy a leköszönő kancellár a német gazdasági érdekeket sokszor fájóan az európai elvek és értékek elé helyezte; Orbánnak és rezsimjének is ezért tűrt el oly sok mindent, amit a Fidesz elnöke haramiaként sokáig ki is használt. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy – persze várjuk ki a végét, de – teljes fordulat következik Németországban és a kereszténydemokrata dominancia után egy baloldali, sőt zöld-baloldali szövetség veheti kezébe az irányítást.

Olaf Scholz kiváló politikus, de nem egy szabadságharcos típus. Azt nem várhatjuk tőle, hogy esetleges kancellári győzelme esetén már másnap fenéken rúgja az európai értékeket meggyalázó illiberálisokat. Azt viszont biztosan várhatjuk tőle, hogy határozott, a merkeli egyensúlyozásnál markánsabb értékválasztást és irányt mutat majd az európai közösségnek; világosan szembe menve az EU-t szétrobbantani akaró kalandorokkal. Ami szintén fontos, hogy a várakozások szerint a német szociáldemokraták leginkább a zöldekkel léphetnek majd koalícióra, vagyis Európa egyik legmeghatározóbb államát olyan szövetség vezetheti, amelynek programjában a szociális ügyek mellett a zöldpolitika, a fenntarthatóság is prioritásként szerepel. Ez már valódi forradalmat is hozhat azokban az alapvető ügyekben, amelyekben Európa most még leginkább egyhelyben toporog. Régóta beszélünk szociális pillérről, az emberbe történő határozottabb befektetésről, a zöldfordulatról, de most jöhet egy olyan politikai vezetés, amely ezt komolyan is gondolja. Döntéshozói pozícióban pedig meg is csinálhatja.

A választás eredményét persze nem lehet megjósolni, az elmúlt időszak politikai fordulatai azonban reményt keltőek. Nemrég a norvégok döntöttek úgy, hogy a jobboldali vezetőiket baloldali szociáldemokratákra cserélik, most pedig nagyon úgy néz ki, hogy Németország is pirosba fordul. Felkészül Magyarország…

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszáztizenhetedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

  1. szeptember 25.

 

 

 

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István