EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (324.)

Közzétéve: 2021.11.14.

navraLevél Navracsics Tibor „veszprémi polgárnak”!

Kedves Tibor, számos kérdésben egy világ választ el minket egymástól, mégis – nagyon helyesen – megannyi, a magyar érdekek szempontjából fontos ügyben együtt tudtunk működni korábban az európai színtéren. Ebből adódóan sokkal jobb véleménnyel vagyok rólad, mintsem, hogy szó nélkül hagyjam legutóbbi közéleti szereplésed. Nyílt levelet írtál és tettél közzé a közösségi oldaladon, amelyben – tapolcai polgárok jelzésére hivatkozva – számon kérted a városi mozi vezetőjét, amiért eleddig nem vetítették le az „Elkxrtuk” című filmet. Mint írtad: „kötelességednek érzed” továbbítani a polgárok ezzel kapcsolatos észrevételét. Leveledben sejteted, hogy emögött valamilyen politikai utasítás állhat és – miután a tapolcai polgárok jelenleg kénytelenek más város vetítőtermeit felkeresni a filmélményért -, ezért kimért stílusban tájékoztatást kértél arról, hogy ezt a „kiemelt sikerű” filmet mikor fogják végre műsorra tűzni Tapolcán is. Későbbi magyarázataidban világossá tetted, hogy nem egykori miniszterelnök-helyettesként, vagy a Fidesz helyi képviselőjelöltjeként, hanem egyszerű veszprémi polgárként írtad és tetted közzé a levelet, de több kommentárodban már konkrétan cenzúrát is emlegettél az ügy kapcsán. Őszintén meglepett ez a stílus és tartalom. Nem hittem volna, hogy Navracsics Tibor kész visszaugrani a napi politika legsüppedősebb dagonyájába és feltűrve européer ingujját, meg is mártózik benne. Nem az lepett meg, hogy konzekvens és építkező távolságtartás után visszaszálltál a ringbe (hiszen választások lesznek és egyéni képviselőként indulsz), hanem hogy egyből alacsony színvonalú földharccal kezdtél. Ennél hozzád és megkérdőjelezhetetlen politikai creditedhez képest talán csak egy méltatlanabb lett volna: ha utcai hirdetőpultokra könyökölve gyűjtöd az aláírásokat a „Stop Gyurcsány – Stop Márki-Zay” ívekre.

Nem tudom, hogy valójában mi motivált akkor, amikor ezt a levelet közzétetted és büszkén beleálltál a kormány propaganda-thrillerjének felkarolásába; nem is dolgom, hogy megértsem. Az a Navracsics Tibor azonban, akit uniós biztosként közelről láttam működni és aki az európai értékekről – benne jogállamiságról, sajtószabadságról – nem a mindennapi, két kötőszavas fideszes retorika szintjén beszélt és gondolkodott, nem dobja oda a creditjeit egy olcsó politikai akcióért. Nem takarózhatsz azzal, hogy magánemberként szólaltál meg, de még azzal sem, hogy a mozivezető által a nyilvános számonkérésedre adott válasz egyébként valóban vitára alkalmas. Azt írtad, hogy kötelességed volt az állampolgárok kritikáját továbbítani az ügyben. Nos, ha ezt őszintén írtad Tibor, akkor egyszerű magyar állampolgárként én is hozzád fordulok, hogy bizonyos ügyekben kérlek ugyanígy vesd latba a befolyásod, legyél a közvetítője, legyél a számonkérője, a szónoka annak, ami a magyar polgárokat bántja. Kérlek, hogy tedd szóvá a Fidesz-mozi vezetői felé – akár ugyanilyen nyílt levélben -, hogy ne titkolják tovább a közérdekű adatokat például a covid-betegek oltottságával kapcsolatban, hogy ne gátolják tovább a valódi tényfeltárást a Pegasus-botrány ügyében, vagy hogy ne folytassanak tovább hazug tartalmú kampányokat az Európai Unió ellen. (Ha valaki, hát Te pontosan tudod, hogy az EU nem azért tartja vissza az újjáépítési forrásokat, mert a Fidesz-kormány megakadályozza Brüsszelt abban, hogy nemváltoztató műtéteket reklámozó meleglobbistákat küldjön a magyar óvodákba…) De, ha már cenzúrát emlegettél a levél kapcsán tett nyilatkozataidban – legutóbb Fiala János rádióműsorában -, akkor magyar állampolgárként arra kérlek: állj ki hasonló módon annak érdekében, hogy a közpénzmilliárdokból működtetett közmédia megfeleljen a törvényi előírásoknak és kormánypropaganda helyett objektív, közszolgálati tájékoztatást nyújtson. Tudom, hogy Te sem tartod normálisnak, hogy egy ellenzéki pártnak a közmédiában négy évente öt perc élő műsoridő jut. Ez virtigli cenzúra! Az is cenzúra, hogy az állami hírügynökség tudatosan elhallgat olyan eseményeket, bejelentéseket és híreket, amelyek kellemetlenek a kormánypártoknak. Mindezt szintén közpénzmilliárdokból. Ha őszintén ellenzed a cenzúrát (biztos vagyok benne, hogy igen), akkor ugyanúgy kötelességednek érzed, hogy ezekben az ügyekben is fellépj. Rengeteg nyílt levelet kell még megírnod, Tibor. És épp a még meglévő tisztelet okán remélem, meg is fogod írni őket.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázhuszonnegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

  1. november 14.

 

 

 

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István