EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (328.)

Közzétéve: 2021.12.12.

csalárdbarátCsalárd-barát kormányzás 

Van abban valami végtelen cinizmus, hogy a jelenlegi hatalom birtokosai őszinte arccal „munka alapú társadalomról” és a „munka becsületéről” beszélnek, miközben többségük felnőtt élete kizárólag a politikából való megélhetésről, jelenük a közpénzek korrupció általi kitalicskázásáról, tervezett jövőjük pedig az oligarcha-pénztárosokhoz kiszervezett közvagyon feléléséről szól. Úgy beszélnek szociális érzékenységről, a társadalom problémái iránti figyelemről és megértésről, hogy közben alapvető lételemük lett a védtelen társadalmi csoportokon történő átgázolás és kizsákmányolás. A „családbarát” kifejezés is végtelenül álszent, hiszen hazug gyűlöletpolitikájukkal számtalan magyar családot szakítottak szét az elmúlt tíz évben, gazdaságpolitikájukkal sokakat juttattak a tönk szélére; a családok fennen hirdetett elsőrendűsége pedig valójában csak a saját családjukra vonatkozik. Nem családbarát, hanem csalárd-barát kormányzás zajlik, ahol a kormány becsületének számító igazságügyi tárcától épp korrupció miatt viszik el a miniszter-helyettest. 

Mi, szociáldemokraták mindig az embert, a dolgozó kisembert tartjuk szem előtt. Ezért is küzdöttünk például a Szociális Jogok Európai Pillérjének elfogadtatásáért. Ez az a forradalmi, 2017-ben aláírt szociális intézkedéscsomag, amelyet Orbán Viktor minden fórumon igyekezett megfúrni. Azt mondta: ez is csak Brüsszel „lopakodó hatáskörelvonása”. Persze, végül kénytelen volt ő is aláírni a dokumentumot Göteborgban, miután minden európai vezető támogatta a húsz pontos szociális programot. Aki nem emlékezne rá pontosan: ez a közös dokumentum írja elő például, hogy egyenlő lehetőségek és hozzáférés legyen a munkaerőpiachoz, legyen megfelelő szociális védelem és legyenek tisztességes munkakörülmények, utóbbiak közé tartozik például a tisztességesen megállapított minimálbér- és minimálnyugdíj keretprogramja. Ugye milyen érdekes, hogy Orbán Viktor ezt aláírta, most meg minden eszközzel küzd ellene? Milyen hazug, hogy a Fidesz a munka becsületéről beszél, mégis bünteti a tisztességes munkavállalókat?! Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan nagyon pontosan összefoglalta tegnapi – Népszavában megjelent – jegyzetében, hogy milyen is a magyar munkavállalók helyzete valójában. A magyar fizetés a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban az Eurostat 2020-as adatai alapján; tavaly hiába nőttek átlagosan 9 százalékkal a bérek, a forint gyengülése az egész emelést elvitte, sőt: a végén még kevesebbet is ért a fizetésünk az üzletekben. Adóztatásban viszont élen jár a Fidesz-kormány: Európában a harmadik legnagyobb, 43,6 százalékos adóékkel sarcolják meg a magyar béreket. Ennél többet már csak Belgiumban (44,1 százalék) és Németországban (45 százalék) vonnak el a fizetésekből – de ne feledjük: az ottani és a magyar kereseteket össze sem lehet hasonlítani. A magyar órabér Európában a harmadik legalacsonyabb, hozzánk képest már csak Romániában és Bulgáriában keresnek rosszabbul a dolgozók. Magyarország előre megy, persze… 

A Fidesz tehát leginkább csak dumál, amikor a dolgozók érdekeinek képviseletéről, a tisztességes megélhetés biztosításáról van szó. Miközben minden eszközzel gáncsolja például a szociális pillér célkitűzéseinek a megvalósulását, addig – egy kapcsolódó felmérés szerint – a szociális jóléti rendszerek harmonizációjának Magyarországon van az egyik legnagyobb támogatottsága, az Eurobarometer adatai alapján a magyarok körében is jelentős igény lenne erősebb szociális védelemre és szolidaritásra; sőt a magyarok többsége egészségügyi és társadalombiztosítási kérdésekben is szívesen látna több EU-szintű döntést. Konkrét felmérés bizonyítja, hogy még a fideszes szavazók is támogatják az általam szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb megvalósítását, eközben a Fidesz itt is csak gáncsoskodik és „nemzeti szuverenitásról” hazudozik. Amikor tehát a mostani kormány az uniós szociális célok ellen ágál, akkor valójában a magyar emberek akarata ellen cselekszik. Ennyi év dúlása, acsarkodása, pökhendi és lenéző kormányzása után ideje végre a magyar emberek, a magyar munkavállalók valódi problémáival foglalkozni. Az ellenzéki szövetség ezt fogja tenni. 

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázhuszonnyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2021. december 12.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István