EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (329.)

Közzétéve: 2021.12.19.

vaslevSzétszakított szeretettel teljes… 

Bevallom, a mai napig émelygek, amikor a családbarát propagandát meghallom a kormányzati szereplőktől – és mielőtt ezt a félmondatot kiragadva a médiakommandó pocskondiázó akciót indít, olvassák tovább -, de nem azért, mert a magyar családok bármilyen nemű támogatásával bajom lenne, hanem mert végtelenül álságosnak és hazugnak érzem azt a hamis áhítattal átitatott szövegelést, amit köré kerítenek a NER-elit tagjai. Végtelen gonoszságnak tartom, hogy a Fidesz-kormányzat a családok megmentője és támogatója képében tetszeleg, miközben az elmúlt évtizedben számos bűnt követtek el ellenük. Sok családot szakítottak például szét számító gyűlöletükkel, amely generációkra mérgezte meg számtalan ember életét és amely kapcsán még csak cseppnyi szégyenérzetük sincsen. 

Advent negyedik vasárnapja van. A negyedik, az utolsó gyertya mindig a szeretetet szimbolizálja. Ennek megfelelően magam is igyekszem visszafogottan, de mégis egyenesen megosztani gondolataimat. Vajon a NER-elit vezéreinek, amikor családjuk körében, meghitten meggyújtják a szeretet gyertyáját – és posztolnak róla kirakatszerűen a közösségi oldalon -, eszükbe jutnak azok a családok, amelyeket az elmúlt évtizedben éppen az ő gyűlöletkeltő, kirekesztő politikájuk szakított szét? Igenis rengeteg olyan család van Magyarországon, amely azért nem fog néhány nap múlva közös karácsonyi asztalhoz ülni, mert a család egyik fele elfogadta és igaznak gondolja, hogy a másik fele konkrét hazaáruló, csak azért, mert mást gondol a világról és az ország sorsáról. Nem lesz meghitt és közös a karácsony számos háznál, mert a Fidesz végtelen és számító gonoszságtól fűtve ketté osztotta ezt a nemzetet; hagyta, sőt erősítette, hogy a politikai hovatartozás fontosabb legyen, mint a családi kötelék. Olyan sebeket ejtettek, amelyek sokáig nem forrnak be és amelyeket ájtatos plakátszövegek, hamiskás szólamok nem feledtetnek.

Már olcsó, sokat elsütött hivatkozás lenne, hogy a Fidesz „családbarát” kormányzása valójában csak abban érhető tetten, hogy a NER-elit családjainak érdekében hoznak törvényeket, gazdasági intézkedéseket és terelnek el közvagyonokat. Sokat leütött poén valóban, de még mindig igaz. Közben, mint arra Tóth Bertalan MSZP-társelnök helyesen rámutatott tegnapi Népszava-cikkében, a családok jelentős része nemhogy segítséget nem kapott a kormányzattól, de még rosszabb helyzetbe került az elmúlt években. A családi pótlék, a gyes, a gyet és az anyasági támogatás összege tizenhárom éve változatlan, közben például az egyszülős családok szegénységi aránya két év alatt közel egyharmadával nőtt. A Fidesz a családi adókedvezményre hivatkozik, de ez is csak részben jogos, hiszen azt már elhallgatja, hogy azok a szülők, akik nem keresnek a szabályozásnak megfelelő elég összeget, azok nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel. Aki sokat keres, az viszont annál jobban jár. A forint ráadásul az elmúlt időszakban jóval kevesebbet ér, tizennégy éve nem látott mértékű infláció rontja az életünket, a magyar családok jóval többet kénytelenek fizetni mindenért. A jachtok és magángépek fedélzetéről elhiszem, hogy ez másképp látszik. De a valóság idővel mindig bekopog még a gondosan lefüggönyözött ablakokon is. A Fidesz a szeretetet gyűlöletté, a biztonságot bizonytalanná, a közösséget szűk elitekké, a nemzetet szekértáborokká változtatta. Remélem, hogy amikor meggyújtják majd a szeretet gyertyáját most vasárnap, legalább egy pillanatra eszükbe jut, hogy mit tettek ezzel az országgal. 

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázhuszonkilencedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

Európai Parlamenti képviselő

2021. december 19.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István