EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (333.)

Közzétéve: 2022.01.23.

vassEurópai Egészségügyi Unió: építkezünk tovább, csak a Fidesz gáncsoskodik

A napokban született meg az Európai Parlament három meghatározó képviselőcsoportjának (Néppárt, Szociáldemokraták, Liberálisok) félidős stratégiai megállapodása, amely a ciklus hátralévő részének legfontosabb, közös sarokpontjait határozza meg. Ez azt is előre jelzi, hogy Európa – de legalábbis az európai emberek által közvetlenül megválasztott Európai Parlament – merre, milyen célok és értékek mentén fog tovább haladni. Nem kérdés, hogy a legfontosabb kihívásokat, így a járványhelyzet kezelését, a klímavészhelyzet megoldását, a digitális forradalom buktatóit, a szociális különbségek csökkentését vagy épp a közös értékeinket veszélyeztető populista-szélsőséges irányzatok visszaszorítását tartjuk majd továbbra is szem előtt. Az alapvető jogok, a jogállamiság, a klímavédelem, a fizikai- és szociális biztonság mellett természetesen kiemelt pont a három frakció megállapodásában az európai egészségügy megerősítése, benne pedig a részben általam kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió koncepciójának minél szélesebb körű megvalósítása. Ez rendkívül komoly fegyvertény, ez a program fogja ugyanis hosszútávon garantálni, hogy minél kisebb különbség legyen a tagállami közegészségügyi rendszerek minősége és működése között. Most ugyanis – ezt a pandémia sajnos egyértelműen bebizonyította – olyan mély szakadékok húzódnak egyes uniós tagállamok egészségügyi ellátórendszerei között, hogy az emberéletekben mérhető. Kijelenthető, hogy Nyugat-Európában egy ott élő európainak sokkal nagyobb esélye van bizonyos betegségek időbeni felismerése és kezelése okán a túlélésre, mint például egyes kelet-európai országokban, ez pedig tarthatatlan és tűrhetetlen.
Két évvel ezelőtt ezért indítottam el kezdeményezésemet, először a magyar szakmai szervezetek javaslatait feldolgozva, hogy jöjjön létre egy olyan minőségi követelményrendszer a közegészségügyi ellátásban, amelyet minden tagállamnak be kell tudni tartania. Erre a javaslatra épült fel az EP szociáldemokrata frakciójának egészségpolitikai, stratégiai anyaga, amely az Európai Egészségügyi Unió létrehozását szorgalmazta – és ez lett végül az Európai Bizottság által azóta folyamatosan és egyre bővülő módon megvalósuló programjának alapja. Most, hogy a három legnagyobb frakció ennek megvalósításában elkötelezettnek mondta magát: biztosak lehetünk abban, hogy Európa ebben is előre fog menni és nem hátra. Ahhoz azonban, hogy minél hatékonyabb rendszereket és garanciákat tudjunk építeni az egészségügy területén, a tagállamok kooperációja és aktivitása is elengedhetetlenül szükséges. Végre kell(ene) például hajtani azokat a stressz-teszteket, amelyek megmutatják az ellátórendszerek fehér foltjait és amelyek alapján összeállítható lehet egy közös, minőségi követelményrendszer. Végtelenül elszomorító, hogy miközben a Fidesz EP-képviselői látszólag támogatónak mutatják magukat az Európai Egészségügyi Uniót illetően, a részletes megvalósítás esetében máris „nemzeti szuverenitásról” kiabálnak, a kormány elutasít mindent, ami az esetleges hiányosságokra mutathatna rá; sőt, Deutsch Tamás legutóbb már a maga faékszerű egyszerűségével jelezte is, hogy miként viszonyul a kormánypárt mindehhez: szerintük az Európai Egészségügyi Unió egy „kétlábonjáró töketlenség”.
Utóbbi azért is szánalmas öngól a Fidesz részéről, mert minden felmérés azt igazolja, hogy a magyar emberek még a fideszes állampárt gazdasági körének pofátlan korrupcióját is jobban elviselik, mint az egészségügyi rendszer romló állapotát. Legutóbb a Publicus kutatása igazolta vissza: a magyar emberek több mint kétharmada (71 százalék) támogatja az általam szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió megvalósítását, ahogyan annak is elsöprő támogatottsága van (87 százalék), hogy legyenek minimális minőségi követelmények az egészségügyben, amelyeket minden tagállamban biztosítani kell a polgárok számára. Annak ellenére, hogy a Fidesz mindent elkövet, hogy gáncsoskodjon az ügyben, a kutatás szerint még a kormánypárti szavazók többsége (56 százalék) is támogatja az elképzelést.
Nem kérdés, hogy az egészségügyi rendszerek súlyos aránytalansága és minőségbeli különbsége nem tolerálható tovább, minden európai állampolgárnak – így minden magyarnak – garantálni kell a megfelelő színvonalú ellátást és betegbiztonságot, az egészségügyi dolgozóknak pedig a megfelelő munkakörülményeket. Ez a következő időszak egyik fontos kihívása, amelyet az EP nagy frakciói már megértettek. A Fidesz azonban továbbra is csak politikai és anyagi nyerészkedést lát az egészségügyben. Ezért is kell őket leváltani áprilisban.
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázharmincharmadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022.01.23.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István